Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

україни послуги розподілу тарифу розподіл тарифів споживачів голови нкрекп січня природного транспортування громадськості акції питання встановлення вимоги міської президента підприє
"Тарифний майдан" у Хоролі
2021-01-15

Початок 2021 року розпочався із невтішних для мешканців громад новин: зросли тарифи на природній газ, тепло та електроенергію. Напружена ситуація навколо підняття тарифу на газ, його розподіл і транспортування досягла свого апогею і спричинила соціальну напругу серед населення. Люди обурені різким і необґрунтованим на їх погляд підняттям тарифу, зневірені антикризовою політикою уряду та обіцянками Президента України Володимира Зеленського «встановити справедливі тарифи».

Через це хвиля масових акцій протестів прокотилася всією Україною, не оминувши й Хорол. Найактивніше акції протестів проходять у Харківській, Полтавській, Миколаївській та Чернівецькій областях.

15 січня 2021 року громадські активісти міста організували «тарифний» мітинг біля приміщення Хорольської дільниці Миргородського управління й експлуатації газового господарства. Один із найактивніших організаторів акції протесту – керівник Лубенського районного відокремленого підрозділу ГО «Конституційний правовий конгрес» Володимир Крупнов. За інформаційно-консультативної підтримки засновників даної організації із міста Києва були складені вимоги до міської ради щодо сприяння у вирішенні проблемного питання. Керівник місцевого осередку та найбільш активні представники громадськості озвучили ці вимоги. До організації "тарифного майдану" долучилася й багатодітна мати Валентина Насонова, яка закликала громадськість діяти.

Хорольський міський голова Сергій Волошин вислухав організаторів та учасників масової акції, висловивши власну однозначну позицію – стояти на захисті інтересів громади. Очільник міської територіальної громади пообіцяв мітингувальникам забезпечити підтримку та ініціював розгляд звернення депутатів Хорольської міської ради VIII скликання до Президента України, Кабінету міністрів України, Верховної Ради України та голови НКРЕКП на позачерговій сесії, пленарне засідання якої заплановано на 19 січня 2021 року. Депутатам буде запропоновано на розгляд проєкт звернення щодо ситуації з підвищення тарифів на газ, послуги з розподілу природного газу та електроенергію. Про результати розгляду цього питання та прийняття рішення буде додатково повідомлено громадськість.

Платоспроможність людей вкрай низька і переважна більшість населення не може оплачувати платіжки за спожитий газ, навіть в умовах жорсткої економії. З 1 січня 2021 року ціну на газ для побутових споживачів Полтавщини встановлено на рівні  8910  грн. за 1000 м. куб. з ПДВ, на послуги розподілу – 2,316 за 1 м. куб. на місяць з ПДВ. Прожитковий мінімум для працездатних осіб із 1 січня 2021 року складає 2270 грн, для осіб, які втратили працездатність – 1769 грн. А для дітей до 6 років – 1921 грн. і для дітей від 6 до 18 років – 2395 гривень. За такої несправедливої арифметики люди справедливо скаржаться, що не можуть вижити в таких умовах.

Після лібералізації газового ринку українці втратили можливість здійснювати оплату за спожите «блакитне паливо» за єдиним тарифом. Тепер споживачі вимушені платити окремо за газове паливо та окремо за його транспортування і розподіл. За газове пальне мешканці Полтавської області здійснюють розрахунки із ТОВ «Полтавагаз збут», а за його розподіл – АТ «Оператор газорозподільної системи Полтавагаз». Тема оплати послуг за транспортування й розподіл природнього газу взагалі викликає ряд суперечностей, оскільки трубопроводи в населені пункти прокладалися здебільшого за рахунок самих же споживачів. Виходить, що гнів протестувальників і масові маніфести цілком виправдані. Питання в іншому: чи вдасться їм достукатися до суб’єктів природних монополій, постачальників і трейдерів, яких у першу чергу цікавить комерційна вигода, а не інтереси людей? Чи будуть вони почутими, а головне – чи будуть виконані вимоги щодо встановлення економічно обґрунтованих і соціально справедливих тарифів? Наразі самих постачальників природнього газу на території України налічується близько 50.

Державним Департаментом  із регулювання  відносин  у  нафтогазовій  сфері  було  проведено  аналіз  поданих документів та результатів ліцензованої діяльності газорозподільних підприємств. За його пропозицією НКРЕКП ухвалив постанови про встановлення тарифів на послуги розподілу природного газу для суб’єктів природних монополій. Так постановою від 16.12.2020 р №2460 «Про встановлення тарифу на послуги розподілу природного газу для газорозподільного підприємства нашого регіону – АТ «ПОЛТАВАГАЗ» встановлено тариф на послуги розподілу природного газу в розмірі 1,93 грн за 1 м. куб. на місяць без урахування ПДВ, або 2,316 грн за 1 м. куб з ПДВ. 

Окрім «захмарних» і невиправданих для більшості громадян тарифів газових підприємств люди обурюються й ставленням його представників до споживачів. Зачасту до боржників застосовуються радикальні методи впливу – відрізають від мережі газопостачання, порушуючи чинне законодавства України. Досі відсутній мирний діалог і ефективна комунікація з керівництвом «Полтавагазу». На погляд обуреної громадськості протиправні дії газових підприємств практично неможливо довести через бюрократичну систему.

НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг) виступає регулятором на захисті прав споживачів. Однак, на думку багатьох експертів, регулятор покриває власну неефективність за рахунок високих тарифів, які пропонують насамперед на догоду газовим компаніям та приватним монополістам. Досить часто представники НКРЕКП аргументують підвищення тарифів у першу чергу тим, що вони мають бути орієнтовані на Європу. Але ж пенсії і заробітні плати в Україні не порівняти із європейськими, бо не дають можливості сплачувати кабальні тарифи за комунальні послуги.

За думкою експертів, враховуючи собівартість добування й постачання газу з адекватними націнками, можна встановити значно нижчі за пропоновані тарифи. Протести та чисельні звернення представників громадськості, органів місцевого самоврядування, голови Депутатської групи «Довіра» Олега Кулініча, голови Полтавської обласної ради Олександра Біленького, голови Полтавської ОДА Олега Синєгубова до голови НКРЕКП Валерія Тарасюка та прем’єр-міністра Дениса Шмигаля і, схоже, дадуть перші позитивні зрушення. Імовірно, із лютого поточного року споживачам буде запропоновано перейти на значно нижчий тариф на газ. Структура тарифу на транспортування та розподіл газу може бути переглянута, що забезпечить зменшення вартості газового палива для побутових споживачів. За ініціативи Президента очікується зниження тарифу на газ, як мінімум на 30%. Будемо очікувати на обіцяний результат і хочеться вірити словам глави держави.

 

Автор: Ірина ГРИГОРАШ

 

Оголошення
     
Увага! Повідомлення про результати конкурсу!

14 березня 2024 року відбулося ІІ засідання конкурсної комісії на заміщення посади керівника Мусіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Хорольської міської ради Лубенського району Полтавської області

     
     
Увага! Оголошення!

Результати конкурсного відбору субєктів оціночної діяльності для здійсненняоцінки об'єктів оренди

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]