Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

сесії закладів рішення хорольської міської питання позачергової тарифів населення освіти україни заклади депутати центр школи голови голова культури підвищення
Тарифне та інші питання у полі зору позачергової сесії
2021-01-19

У вівторок, 19 січня 2021 року, відбулося пленарне засідання четвертої позачергової сесії Хорольської міської ради восьмого скликання. Робота депутатів відбулася у повному складі – із 26 обраних осіб та за головуванням міського голови Сергія Волошина в залі засідань адміністративного приміщення по вулиці 1 Травня, №4. Реагуючи на масові звернення та протест хорольської громади щодо ситуації з підвищенням тарифів на природний газ і послуги з його розподілу та електроенергії, міський голова Сергій Волошин видав розпорядження про скликання позачергової сесії аби вирішити наболіле питання.

Напередодні уряд ухвалив рішення, яким встановлюється гранична ціна на газ для побутових споживачів на рівні 6,99 грн за 1 м³. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль пообіцяв, що такий тариф діятиме до кінця опалювального періоду або завершення карантину. Уряд очікує від НКРЕКП встановлення тарифу на розподіл газу, який орієнтовно планується затвердити на рівні 1,79 грн за 1 м³. Така урядова політика не задовольняє вимоги громадських активістів, які на «тарифному майдані» 17 січня 2021 року заявили про бажання знизити тарифи на блакитне паливо до значно нижчого рівня (до 4 грн за 1 м³).

Відбулося широке обговорення проблемного тарифного питання. Організатори акції непокори – Валентина Насонова та голова місцевого осередку ГО «Конституційний правовий конгрес» Володимир Крупнов, а також депутати фракцій політичних партій ВО «БАТЬКІВЩИНА», «ЗА МАЙБУТНЄ», «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ» у письмовому зверненні на ім’я міського голови виклали низку вимог для врегулювання тарифних проблем. Серед основних – впровадження мораторію на підвищення тарифів, передача газових мереж у комунальну власність територіальної громади та ін. На позачерговій сесії були присутні представники громадського активу, інтереси яких відстоювали міський голова та депутатський корпус. Ольга Кнаус внесла пропозицію не зазначати часові обмеження вимог на період карантину в депутатському зверненні щодо ситуації з підвищення тарифів на газ, послуги з розподілу природного газу та електроенергію. Також вона закликала депутатів до більш активної участі в акціях протесту.

Депутати на чолі з головою ухвалили рішення про погодження та направлення депутатського звернення до Президента України, Прем’єр-міністра України, Верховної Ради України та голови НКРЕКП. У основу звернення покладено вимоги, які направлені, передусім, на посилення державних важелів впливу на суб’єкти природних монополій – електроенергетики та газонафтового комплексу. Домінуюче над конкурентне становище монополістів на ринку призвело до негативних соціально-економічних наслідків. Підвищення тарифів із початку поточного року стало загрозою для зниження рівня життя населення, яке й до того було далеким до європейського. Людям увірвався терпець, тому вони почали діяти і заявляти про намір відстоювати своє право на гідне життя.

Першочергово ж, потреба у скликанні позачергової сесії виникла через необхідність проведення державної реєстрації закладів, установ та підприємств Хорольської міської ради Лубенського району Полтавської області (новоствореної юридичної особи). Разом із отриманими від держави бюджетними преференціями (перевагами) міська рада отримала й складне відповідальне завдання в управлінні сферами освіти, культури, охорони здоров’я та соціального забезпечення населення. Усі ці заклади передано у комунальну власність міській раді, як правонаступнику. Через це виникла необхідність у терміновому перейменуванні та затвердженні статутів усіх муніципальних закладів, установ та підприємств.

Депутати одноголосно ухвалили рішення про перейменування та затвердження статутів 46-ти закладів освіти. Тепер у комунальній власності міської ради перебувають 24 загальноосвітні середні школи, 20 дошкільних навчальних закладів та 2 заклади позашкільної освіти – центр дитячо-юнацької творчості та спортивна школа.  У складі ЗОСШ: 2 спеціалізовані школи, 3 навчально-виховні комплекси, 2 ліцеї, 2 філії ліцеїв з дошкільними підрозділами опорних закладів та 1 гімназія. Затверджено установчі документи для двох окремих юридичних осіб у сфері освіти – комунальних установ «Інклюзивно-ресурсний центр» та «Хорольський центр професійного розвитку педагогічних працівників».

У сфері культури прийнято та затверджено статути для 5-ти закладів: мистецької школи, базового будинку культури, краєзнавчого музею, централізованої бібліотечної системи та центральної публічної бібліотеки. Заклади охорони здоров’я у хорольській громаді відтепер матимуть нові найменування: КНП «Хорольська міська лікарня» та КНП «Хорольський центр первинної медико-санітарної допомоги» Хорольської міської ради Лубенського району.

Найбільш жваві обговорення стосувалися питання щодо внесення змін до положення й регламенту Центру надання адміністративних послуг. При міській раді ЦНАП запрацював ще з жовтня 2018 року на підставі відповідного прийнятого рішення 54 сесії Хорольської міської ради VII скликання. Як пояснили присутнім, із 12 лютого 2021 року взагалі припиниться надання адміністративних послуг для населення: видача довідок, реєстрація місця проживання/перебування тощо. Працівники ЦНАПу в новій структурі апарату Хорольської міської ради та її виконавчих органів будуть позбавлені юридичних підстав для виконання своїх посадових обов’язків. На жаль, більшість депутатів не підтримали це рішення, чим практично паралізували роботу ЦНАПУ на невизначений термін. Як наслідок, призведе до незручностей для людей.

Розглянуто та прийнято рішення із 24-ти питань на врегулювання земельних відносин. 2 питання виключено із порядку денного за пропозицією комісії з питань земельних відносин, екології, містобудування, агропромислового розвитку, архітектури та цивільного захисту населення.

Протокол поіменного голосування доступний для ознайомлення за посиланням – завантажити.

У цілому робота позачергової сесії була емоційно напруженою, але результативною.

 

 

Автор: Ірина ГРИГОРАШ

 

Оголошення
     
Інформаційне повідомлення відділу з питань комунальної власності, жкг та благоустрою

Оголошується конкурс

на відбір суб'єкта оціночної діяльності!

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

про повторний конкурс та умови відбору суб’єкту оціночної діяльності, який здійснюватиме оцінку об’єкту оренди в с.Попівка

     
     
Інформаційне повідомлення відділу з питань комунальної власності, жкг та благоустрою

Оголошується конкурс на відбір суб'єкта оціночної діяльності!

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

про повторний конкурс та умови відбору суб’єкту оціночної діяльності, який здійснюватиме оцінку об’єкту оренди в с.Бригадирівка

     
     
Інформаційне повідомлення відділу з питань комунальної власності, жкг та благоустрою

Оголошується конкурс на відбір суб'єкта оціночної діяльності!

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

про конкурс та умови відбору суб’єкту оціночної діяльності, який здійснюватиме оцінку майна для цілей оренди в с.Хильківка

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]