Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

Справа генерал-майора Назарова В.М.
2017-04-04

На прохання Хорольського районного військового комісаріату доводимо до відому населення рішення-пропозицію по справі генерал-майора Назарова В.М., затвердженого Загальними зборами офіцерського складу Хорольського РВК (протокол від 30.03.2017 р. №1). Позиція офіцерів Хорольського РВК щодо судового рішення винесеного в Павлограді 27 березня 2017 року генерал-майору  Назарову В.М. (начальнику штабу АТО в 2014 році).

З приводу засудження генерал-майора Назарова В.М. хочу висловити свою особисту думку та позицію керівного складу Хорольського РВК.

В ці скрутні та буремні часи для нашої держави, в часи коли країна перебуває у стадії бойових дій, протягом двох років спостерігаємо за судовим процесом у справі щодо трагічної загибелі 40 десантників 25 окремої повітрянодесантної бригади та дев’яти членів екіпажу борта ІЛ-76, які загинули внаслідок жахливого і підступного терористичного акту 14 червня 2014 року.

Безперечно, шкода близьких та рідних загиблих військовослужбовців. В зв'язку з цією ситуацією вже більше двох років судять офіцера Збройних Сил України генерал-майора Віктора Назарова.

Його звинувачують у службовій недбалості, однак досі слідством не встановлено причини катастрофи: не з’ясовано хто збив літак і з якої саме зброї. Обвинувачення наполягає на тому, що генерал Назаров не вжив заходів для убезпечення повітряних перевезень для забезпечення оточених військ у луганському аеропорту. 

Нагадаю, до оточених сил у луганському аеропорту було здійснено 18 успішних перевезень, всі вони здійснювалися з урахуванням обставин, які склалися на той час. Борти, які залучалися до перевезень, були укомплектовані досвідченими екіпажами і неодноразово здійснювали посадки, у тому числі у ніч до катастрофи та безпосередньо у ніч катастрофи. 

Генералу Назарову інкримінують те, що він не врахував інформацію про наявність ПЗРК у бойовиків, однак, як виходить з матеріалів справи, ця інформація встановленим порядком йому доведена не була. Тим не менш, вже мали місце застосування ПЗРК по літакам і гелікоптерам у зоні проведення АТО, і для зменшення імовірності ураження, літаки, що здійснювали постачання сил у луганському аеропорту виконували комплекс заходів для уникнення ураження з ПЗРК. Для цього посадки здійснювалися вночі, з підвищеною вертикальною швидкістю та вимкненими посадковими вогнями – це мінімізувало можливість обстрілу з землі. Ці заходи довели свою ефективність – всі борти, які сідали за так званою «афганською» схемою, здійснили успішні приземлення, у тому числі здійснив успішну посадку перший з трьох літаків, які перевозили десантників 25 окремої повітрянодесантної бригади 14 червня.

Згідно матеріалів справи, загиблий борт не побачив злітно-посадкову смугу через відмову генератора, що живив її освітлення. Екіпаж ухвалив рішення заходити на друге коло за стандартною схемою посадки та увімкнув посадкові вогні, після чого був атакований з ПЗРК та великокаліберної автоматичної зброї. Це підтверджується записом камери відео спостереження, яка зафіксувала момент катастрофи.

Це війна, і війна не буває без жертв. На жаль загинули 49 наших побратимів, які не повернуться до своїх родин. Наразі на лаві підсудних знаходиться генерал Назаров якого судять за те, що він на посаді начальника штабу антитерористичного центру не зберіг 49 життів. І на лаві підсудних знаходиться він, а не ті, хто вчинив цей терористичний акт.

За такою логікою можна судити будь-якого командира, чий підрозділ зазнав втрат під час бойових дій. Це неприпустимий прецедент у країні що зазнала військової агресії і боронить свою свободу і незалежність. 

За останні три роки ми виховали нове покоління ініціативних, сміливих, а часом і відчайдушних командирів, які забезпечують захист нашої України.

Офіцерський склад Хорольського РВК поповнився учасників бойових дій які приймали та приймають участь в  антитерористичній операції на території Донецької та Луганської областей з 2014 по теперішній час, тому знають «ціну» прийнятого рішення в бойовій обстановці, та зусиль які були здійсненні для стабілізації обстановки на сході України. Саме тому вважаємо, що при винесенні вироків щодо законності прийняття рішень  командирами в бойовій обстановці необхідно враховувати особливості та завдання, які стоять перед підрозділами та Збройними Силами України в цілому. Тому стосовно військовослужбовців розгляд судових справ повинні здійснювати військові спеціалізовані суди та військова прокуратура а не цивільні особи які не знають військової справи.

 

Голова Ради офіцерів Хорольського РВК капітан                      А.І. КРУТЬКО

Секретар Ради офіцерів Хорольського РВК лейтенант       А.О. ПІЗНІЧЕНКО

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]