Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

влади громад децентралізації райони зустріч лубенського реформи міської громади області питання семенівський хорольський державної представників питань метою місцевих безпосередньо планує
Реформа децентралізації: діалог влади з громадами
2019-10-08

Реформа децентралізації в Україні розпочалася із 2014 року і наразі знаходиться на завершальному етапі. Цей складний процес формування інституту формування місцевого самоврядування на базовому рівні шляхом об'єднаних територіальних громад не оминув і громаду Хорольщини. Новина про укрупнення, завдяки якому на Полтавщині залишиться всього 4 райони, набула широкого розголосу й обговорення. Люди стурбовані тим, що чекає на нас усіх внаслідок впровадження цієї урядової реформи, як вона вплине на всі сфери життєдіяльності суспільства, на рівень життя і добробут кожного мешканця громади – громадянина України.

Питань відносно того, яким чином відбуватиметься трансформація і організація по-новому територіальної влади, ще дуже багато. Громади насторожені відносно будь-яких змін з острахом на те, що якість життя громадян кращою не стане.

Із метою отримання безпосередньої інформації та деталізованих роз'яснень, "з перших вуст" від представників державної влади різних рівнів, у Хоролі відбулася нарада з актуальної тематики децентралізації. 7 жовтня 2019 року, у приміщенні Хорольської районної центральної бібліотеки відбулася робоча зустріч народного депутата України від партії "Зе" по 148-му виборчому округу Анастасії Ляшенко з представниками різних територіальних громад. До цього округу входять Лубенський, Хорольський, Великобагачанський, Семенівський та Оржицький райони. Для обговорення проблем головного питання наради з Анастасією Олексіївною на зустріч прибули наші сусіди – представники органів місцевого самоврядування із Пирятина, Гребінки, Лубен, Засулля, Чорнух, Оржиці, Великої Багачки, Білоцерківки, Клепачів, Новоаврамівки та Покровської Багачки. Вона ініціювала цю зустріч за організаційної підтримки Полтавського регіонального відділення АМУ та Хорольської міської ради, щоб безпосередньо від представників влади на місцях вислухати проблеми, з якими вони постійно зіштовхуються і безпосередньо відчувають на собі. Уважно вислухала побажання і пропозиції стосовно очікуваних змін від реформи децентралізації із наміром зробити все можливе для того, щоб донести народну думку до законодавчої влади.

Модератором заходу була виконавчий директор Полавського РВ АМУ Галина Безносик. Від міської ради участь у засіданні взяли міський голова Сергій Волошин та делеговані представники – секретар міської ради Валентина Керекелиця, секретар виконавчого комітету Марина Тарабан та спеціаліст інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю Ірина Титаренко. Сергій Михайлович на правах господаря привітав гостей та розкрив ряд проблемних питань громади, які потребують вирішення. Акцентував увагу на тому, що без підтримки державної влади не обійтись, адже доля людей наразі в руках вищих владних структур і від зважених управлінських рішень залежить майбутнє.

Полтавська область опинилася в п’ятірці найпроблемніших в реалізації урядової реформи децентралізації. У відповідності до Перспективного плану Мінрегіону щодо реформування районного рівня до майбутнього Лубенського району мають увійти Гребінківський, Чорнухинський, Пирятинський, Семенівський, Лубенський, Ожицький та Хорольський райони. Семенівський можуть приєднати до Кременчуцького. У процесі укрупнення усі райони області будуть розподілені до 4-х районів – Полтавського, Лубенського, Миргородського і Кременчуцького. Із метою охоплення об’єднаними територіальними громадами території всієї Полтавської області без так званих "білих плям", Полтавською ОДА вносились відповідні корективи з урахуванням реальних процесів добровільного об’єднання. На сьогоднішній день на прямих міжбюджетних відносинах перебуває 50 громад в області, у 3-х розпочато процедуру добровільного об'єднання і в 2-х очікують приєднання до вже створених отг. За результатами розподілу територій Департаментом економічного розвитку Полтавської ОДА планується віднести Хорольський район до складу Лубенського.

Анастасія Ляшенко пообіцяла, що обговорені питання і пропозиції щодо вторинного рівня децентралізації від місцевих громад врахуються в обов'язковому порядку при остаточному формуванні й затвердженні плану громад. Цей складний процес територіального реформування планується завершити весною 2020 року, після проведення місцевих виборів.

Для голів громад насамперед цікавим було питання розподілу функцій у новій районній владі. Також обговорено пролеми фінансового забезпечення медицини, які сталися через впровадження пілотного проекту трансформації вторинної ланки медицини та багато інших питань.

Зустріч була змістовною й корисною для всіх присутніх, адже взаємозв'язок між народом через представників місцевої влади з представниками державної влади є надзвичайно важливими у процесах сучасного державотворення.

 

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]