Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

міської хорольської комітету виконавчого дітей виконкому очищення тарифу засідання дітьми грошової піклування різному питання оцінки через рішенням орендної плати
Про головне із позапланового засідання виконкому
2021-02-25

У четвер, 25 лютого 2021 року, відбулося четверте позапланове засідання виконавчого комітету. Із 23 осіб персонального складу виконкому взяли участь у засіданні 16 за головуванням міського голови Сергія Волошина. За наявності кворуму робота виконкому визначена повноправною. Усього розглянуто 3 питання порядку денного та два у різному.

Потреба у проведенні засідання виконавчого комітету виникла через необхідність вирішення двох нагальних питань, порушених Службою у справах дітей виконавчого комітету Хорольської міської ради. Дитині чотирьохрічного віку, батьки якої передчасно померли, надано статус дитини-сироти. Начальнику Служби Наталії Гавриленко доручено продовжити діяльність щодо реалізації права дитини на сімейне виховання.   

За рішенням комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Хорольської міської ради, засідання якої відбулося напередодні, призначено піклувальника над дітьми 10-ти та 15-річного віку. Органами опіки та піклування цих дітей, які мешкають у сільському населеному пункті в межах Хорольської міської територіальної громади, було позбавлено батьківського піклування через неналежне виконання батьківських обов’язків. На громадянку, призначену рішенням виконкому піклувальником над дітьми, покладено персональну відповідальність за життя, здоров’я, фізичний та психічний розвиток діток.

Службу у справах дітей зобов’язано здійснювати постійний контроль за умовами проживання та виховання дітей. Управлінню соціального захисту населення рекомендовано здійснювати призначення державної соціальної допомоги на дітей, а Центру соціальних служб Хорольської міської ради – здійснювати соціальний супровід по забезпеченню надання комплексу послуг, спрямованих на створення належних умов проживання у сім’ї піклувальника дітей. КНП «Хорольська міська лікарня» Хорольської міської ради згідно прийнятого рішення забезпечуватиме проходження двічі на рік медичного огляду дітьми та здійснюватиме диспансерний нагляд за ними. Відділом освіти, молоді та спорту виконавчого комітету міської ради гарантовано їх пільгове оздоровлення. Контроль за можливим проявом асоціальної (девіантної) поведінки з боку дітей здійснюватиме відділ поліції №2 Лубенського районного відділу поліції ГУНП в Полтавській області. 

З метою передачі з балансу Хорольської районної ради на баланс виконавчого комітету Хорольської міської ради рухомого майна начальник відділу бухгалтерського обліку, звітності та господарського забезпечення Юлія Глущенко доповіла по питанню внесення змін до спеціального фонду кошторису на 2021 рік. Нагадаємо, що рішенням 85 позачергової сесії від 01.12.2020 року №1881 «Про прийняття майна із спільної власності територіальних громад Хорольського району в комунальну власність Хорольської міської ради» безоплатно прийнято транспортні засоби, зокрема легкові автомобілі марки GEELY (2008 року випуску) та ВАЗ 21213 (2002 року випуску). Саме про ці автомобілі велася мова на засіданні.

У різному заступник директора ТОВ «Хорольський завод дитячих продуктів харчування», член виконавчого комітету Юрій Гулєнцов порушив важливе тарифне питання. На сьогодні складається непроста фінансово-господарська ситуація для підприємства. За нормативною грошовою оцінкою вартість двох земельних ділянок, які орендуються, зросла більш, ніж у 100 разів. Вона підтверджується виготовленою технічною документацією. Орендна плата за землю в абсолютному вираженні за встановленою ставкою 10% від нормативної грошової оцінки землі відповідно також зросте більш, ніж у 100 разів. На одній із цих двох ділянок розташовані єдині очисні споруди міста Хорола, які є власністю заводу та експлуатуються в комерційних та соціальних цілях. На орендованій земельній ділянці здійснюється очищення нечистот, 55% із яких складають стоки населення та організацій міста.    

Через зростання орендної плати за земельні ділянки на підприємство лягає додаткове фінансове навантаження. Такі об’єктивні причини є передумовою для застосування товариством основного економічного інструменту покриття витрат у структурі собівартості на забезпечення послуг з очищення стічних вод. Мова йде про необхідність підвищення тарифу на водовідведення, у який включено послугу на очищення стоків на очисних спорудах. За економічними розрахунками та калькуляцією планових витрат зростання тарифу складе 267%. Єдиний тариф на послугу з централізованого водовідведення, який включить витрати на очищення та транспортування стоків, може зрости до 30 грн за 1м³. З 1 квітня 2017 року тариф не змінювався і на сьогодні він становить 11,69 грн. за 1 м³ з ПДВ. Збільшення у 2,6 рази тарифу (з очищення стоків) призведе до соціальної напруги. Неплатоспроможність споживачів у свою чергу призведе до збільшення дебіторської заборгованості. Для того, щоб не допустити загострення соціально-економічних проблем у громаді та попередити негативні наслідки від можливого підвищення тарифу, підприємство запропонувало альтернативний варіант вирішення цього питання. ТОВ «Хорольський завод дитячих продуктів харчування» пропонує встановити розмір орендної плати для земель промисловості на рівні 1% замість 10% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, що допускається чинним законодавством.   

Встановлення розміру орендної плати на рівні 1% від нової нормативної грошової оцінки землі збільшить надходження до бюджету Хорольської міської територіальної громади більш, ніж у 10 разів. При цьому єдиний тариф на послугу з централізованого водовідведення складе не 30, а 18 грн. за 1 м³ з ПДВ. Підвищення тарифу в 1,5 рази (на 154%) буде економічно обґрунтованим, забезпечить стабільне функціонування підприємства та безперебійне надання послуги. На адресу Полтавської ОДА направлено письмове звернення з проханням підписати відповідні проєкти додаткових угод. Розв’язання непростої ситуації буде залежати від пошуку компромісів між підприємством-надавачем послуг та представниками влади різних рівнів.

Після розгляду питань у різному міський голова Сергій Волошин подякував присутнім на засіданні членам виконкому за активність та результативну роботу.

 

Автор: Ірина ГРИГОРАШ

 

Перелік

рішень виконавчого комітету, що включені

в протокол №4 від 25.02.2021 р.

Четверте позапланове засідання виконавчого комітету, 25.02.2021 р.

№56

25.02.2021

Про надання статусу дитини-сироти

№57

25.02.2021

Про встановлення опіки/піклування над дітьми, позбавленими батьківського піклування

№58

25.02.2021

Про внесення змін до спеціального фонду кошторису на 2021 рік

 

Оголошення
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

16 квітня 2024 року о 14:00 год. відбудеться сьоме засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]