Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

Права дітей під час відпочинку в літніх таборах
2019-06-12

Хорольське бюро правової допомоги в рамках право просвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО» інформує про права дітей під час відпочинку в таборах.

Кожна дитина має право на відпочинок і дозвілля, користування найбільш досконалими послугами відновлення здоров’я. Важливе місце в забезпеченні цього права відводиться системі дитячих таборів, де здійснюється організоване оздоровлення та відпочинок, поліпшується стан здоров’я дітей, відновлюються їх життєві сили, яка сприяє зайнятості у канікулярний період з метою запобігання їх бездоглядності, дається можливість продовжити виховний процес та розвиток творчих здібностей дітей.

Дитячий табір – заклад дитячого дозвілля (оздоровлення і відпочинку), що надає комплекс освітніх, оздоровчих та інших послуг.

Тематика дитячих таборів досить розгалужена: релігійний, мовний, туристичний, мистецький, наметовий, оздоровчий, спортивний, санаторний, патріотичного виховання, та багато інших.

Відповідно до норм чинного законодавства оздоровлення та відпочинок дітей може здійснюватися у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку протягом року, сезонно, під час канікул, цілодобово, протягом дня.

Діти віком від 7 до 18 років перебувають у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку самостійно.

Діти віком від 4 до 7 років перебувають у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку разом із батьками або іншими законними представниками.

Для розміщення дитини в таборі батькам потрібно придбати путівку, узяти медичну довідку встановленого зразка та супроводити дитину до табору.

Відпочинкова зміна триває не менше 14 днів, а оздоровча зміна – не менше 21 дня.

Задля того, щоб діти отримали максимум користі, позитивних вражень від відпочинку, батькам, в першу чергу, слід знати про обов’язки оздоровчого табору по відношенню до дітей та організації  їх відпочинку.

Відповідно до Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей»  дитячий табір оздоровлення та відпочинку має наступні обов’язки: зобов’язаний створити дитині безпечні умови перебування, забезпечити охорону її життя і здоров'я, особистого майна, надання невідкладної медичної допомоги, страхування від нещасного випадку, реалізацію освітніх програм та змістовного дозвілля тощо; у разі виникнення обставин непереборної сили забезпечити негайну евакуацію і відправлення дитини до місця постійного проживання; у разі захворювання дитини організувати її лікування та за потреби доставлення до місця постійного проживання; забезпечити оздоровлення та відпочинок дітей відповідно до державних соціальних стандартів оздоровлення та відпочинку дітей.

Відповідальність дитячого закладу оздоровлення та відпочинку за життя і здоров'я дітей настає з моменту передачі дітей за списком особами, які їх супроводжували, керівникам цих закладів.

Працівники дитячого закладу оздоровлення та відпочинку в межах покладених на них обов'язків несуть персональну відповідальність відповідно до законодавства за безпеку життя і здоров'я дітей, які оздоровлюються та відпочивають у цьому закладі, за якість та повноту виконання навчальних та виховних програм, які реалізуються в дитячому закладі оздоровлення та відпочинку.

Законодавець також наділяє відповідними правами та обов’язками дітей, які знаходяться у дитячих оздоровчих таборах. Так, діти під час перебування в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку мають право:

- на захист прав і свобод, визначених Конвенцією ООН про права дитини, на охорону життя, здоров'я і власного майна, повагу до їх гідності, вільне висловлювання власних поглядів і переконань;    
  - на кваліфіковану медичну допомогу в разі захворювання або травмування;
  самостійно обирати види діяльності, дозвілля, участь в освітніх, оздоровчих програмах закладів;
  - здобувати у передбачених законодавством випадках освіту згідно з державними стандартами освіти;
  - отримувати зазначені в путівці послуги з оздоровлення та відпочинку, в тому числі платні;
  - на раціональне харчування;        
  - брати участь в управлінні дитячим закладом оздоровлення та відпочинку;           
  - звертатися до адміністрації закладу для отримання інформації стосовно побуту, харчування, медичної допомоги, змісту освітніх, оздоровчих програм та програм відпочинку;      
  - у разі виникнення конфліктної ситуації вимагати вжиття дієвих заходів, у тому числі заміни вихователя.

Діти під час перебування у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку зобов'язані виконувати правила внутрішнього розпорядку цих закладів. Порушення вимог внутрішнього розпорядку дитячого закладу оздоровлення та відпочинку тягне за собою негайне відрахування дитини із закладу та відправлення до місця постійного проживання за рахунок батьків або інших законних представників.

Батьки або інші законні представники дітей зобов'язані:         
  - забезпечити дитину на час перебування у дитячому закладі оздоровлення та відпочинку необхідним одягом, взуттям, засобами гігієни;           
  - провести з дитиною превентивну роботу щодо запобігання шкідливим звичкам;
  - забезпечити проходження дитиною медичного обстеження;
  - надавати інформацію працівникам дитячого закладу оздоровлення та відпочинку, особам, які супроводжують дітей, про індивідуальні особливості дитини;           
  - відвідувати дитину в закладі та у терміни, визначені у путівці, забрати її із закладу;       
  - відшкодувати заподіяні дитячому закладу оздоровлення та відпочинку збитки внаслідок недисциплінованої поведінки дитини;   
  - у разі прийняття рішення адміністрацією дитячого закладу оздоровлення та відпочинку про дострокове відправлення дитини до постійного місця проживання за недисциплінованість та у разі неможливості батьків або інших законних представників забрати дитину з дитячого закладу оздоровлення та відпочинку, відшкодувати витрати, понесені цим закладом, на супроводження дитини до постійного місця проживання.

Нагадуємо, що отримати безоплатну юридичну консультацію можна у Хорольському бюро правової допомоги за адресою: місто Хорол, вул. Незалежності, 78А, тел. (05362) 33-2-20, 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).

 

 

В.о. начальника відділу «Хорольське бюро правової

допомоги» Лубенського місцевого центру з надання

безоплатної вторинної правової допомоги                                                       Н.Г.Тарасенко

Оголошення
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

16 квітня 2024 року о 14:00 год. відбудеться сьоме засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]