Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

закладу центру освіти кадрів професійної міжрегіональний центр підготовки професійно-технічної жовтня історія школи україни ювілейні учнів випускники заклад робітників чимало
Поважні ювілейні дати Міжрегіонального центру
2020-10-01

Жовтень цього року як ніколи багатий на ювілейні події та видатні дати для окремих міських закладів. 1 жовтня Міжрегіональний центр професійної перепідготовки кадрів звільнених у запас військовослужбовців міста Хорола відзначив дві ювілейні дати: 70-ту річницю з Дня заснування закладу освіти та 80-ту річницю з Дня створення системи професійно-технічної освіти України.

На внутрішньому подвір’ї навчального закладу зібралося чимало гостей:  представники місцевої влади, учнівський та педагогічний колективи, колишні випускники закладу та всі ті, чия доля пов’язана з колишнім професійно-технічним училищем, а нині – Міжрегіональним центром. Серед поважних гостей був і міський голова Сергій Волошин, який адресував щирі вітання працівникам і учням Центру. Минулого року на території навчального закладу за сприянням і фінансової підтримки міської ради було введено в експлуатацію футбольний майданчик зі штучним покриттям. Голова пишається успішною реалізацією проєкту спортивної інфраструктури. Цей вклад надав можливість молодим людям займатися спортом аби бути міцними, здоровими й успішно здобувати обрану професію.

На сьогоднішній день Міжрегіональний центр – це та кузня, де готуються висококваліфіковані кадри робітничих професій, професіонали справи: кухарі, кондитери, офіціанти, трактористи-машиністи, слюсарі з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування, водії автотранспортних засобів. Директор закладу Віталій Заєць докладає чимало зусиль задля того, щоб заклад мав змогу готувати затребуваних на ринку праці робітників. І все це під силу, адже протягом семи десятиріч робітничі кадри готували педагоги високої кваліфікації, серед яких 23-оє осіб мають почесне звання «Відмінник освіти України».  

Історія походження і розвитку професійно-технічної освіти сягає у глибину віків і не завершить своє існування доти, поки праця людини буде повністю автоматизована або замінена високотехнологічним інтелектуальним обладнанням. Основи професійної освіти в Україні було закладено ще за часів Київської Русі. У середньовіччі поширилися школи ремісничої майстерності, а у добу козаччини діяла індивідуальна система професійної підготовки. У другій половині ХІХ століття на території України з’явилися приватні технічні школи. У радянські часи підготовці кадрів з професійно-технічною освітою приділялася особлива увага. Указом Президії Верховної Ради СРСР від 2 жовтня 1940 року була створена система трудових резервів. Із цієї дати розпочався відлік історії національної професійно-технічної історії та розпочалася організація підготовки робітників із числа сільської та міської молоді. Рівно через 10 років, 1 жовтня 1950 року, розпочалася й історія центру, яка на сьогодні має солідний вік – 70 років! Цього дня вперше відкрилися двері для учнів Хорольської школи механізації з підготовки механізаторських кадрів для сіл усієї Полтавщини.

У рамках урочистостей відбулося традиційне нагородження грамотами кращих працівників та учнів закладу. На завершення святкування кращим учням Центру доручено відкрити меморіальні дошки трьом видатним постатям, якими пишається заклад. На чорному граніті викарбувані портрети й імена: Івана Івановича Білогуба – майстра виробничого навчання, заслуженого майстра профтехосвіти УРСР; Олександра Степановича Заїки – директора Центру з 1973 по 2005 рік, заслуженого працівника народної освіти УРСР, стипендіата Президента України, Почесного громадянина Хорольського району; Олександра Георгієвича Кирилюка – випускника Центру 2012 року, учасника АТО, снайпера 30-ої окремої механізованої бригади, який загинув 30 липня 2015 року поблизу села Новолуганське Донецької області та нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

Міжрегіональний центр має славну історію та насичене цікаве сьогодення. Тож дуже хочеться, щоб його історія не закінчувалася і продовжилася у славних трудових здобутках нових робітничих кадрів. Бажаємо, щоб робітничі професії були престижними, а робочі руки завжди цінувалися, адже саме ними вибудовується потенціал нашої країни.

Шановні педагоги, учні, випускники та ветерани Міжрегіонального центру! Вітаємо Вас з ювілейними датами та зичимо міцного здоров’я, невичерпної енергії та сил, щоб Ваше життя було світлим і радісним, а всі привітання додали життєвої наснаги у скарбничку Вашої душі. Нехай людська вдячність та повага будуть найвищою нагородою за вашу плідну працю та вміння творити добрі справи!

 

Автор: Ірина ГРИГОРАШ

 

 

Оголошення
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

16 квітня 2024 року о 14:00 год. відбудеться сьоме засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]