Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

Особливості оформлення спадщини на тимчасово окупованій території
2019-06-26

В рамках проекту Міністерства юстиції «Я МАЮ ПРАВО» Хорольське бюро правової допомоги інформує про наступне.

До початку  окупації частини території України, питання про оформлення спадщини було стабільним та врегульоване діючим законодавством України. На теперішній час, внаслідок загостреного збройного конфлікту в зоні АТО та окупацією території АРК оформити спадщину, якщо спадкодавець проживав в зоні АТО або Криму неможливо в звичному порядку. Українські нотаріуси, суди, державні органи влади України на окупованих територіях не працюють, всі документи, видані не уповноваженими органами влади, не мають юридичної сили в Україні.

З метою врегулювання  виниклого питання, Верховною Радою України були прийняті законодавчі акти, згідно яких встановлено, у разі якщо останнім місцем проживання спадкодавця (померлого) була тимчасово окупована територія, спадкоємець має право звертатись з заявою про прийняття спадщини в будь-якому місті на території України (вільній від окупації), до державного, приватного нотаріуса, або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування.       Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, а нерухоме майно або основна його частина, у разі відсутності нерухомого майна - основна частина рухомого майна знаходиться на тимчасово окупованій території України, місцем відкриття спадщини є місце подання першої заяви.

Процедура вступу в права спадкоємця передбачає перш за все це збір всіх необхідні документів для оформлення спадщини:

  • свідоцтво про смерть спадкодавця.,
  • паспорт та ідентифікаційний код,
  • документи, які посвідчують спорідненість.

У випадку, якщо спадкодавець проживав на території непідконтрольній Україні, то всі видані документи на даній території є недійсними. Для видачі свідоцтва про смерть необхідно подати до органів реєстрації актів цивільного стану на території України довідку з медичної установи про смерть спадкодавця на території АТО.  

В подальшому, спадкоємець має звернутись з заявою про прийняття спадщини до будь-якого нотаріуса на території України (наприклад, за місцем свого перебування чи фактичного проживання), що передбачено законодавством. Важливо пам’ятати про шестимісячний термін для подачі заяви, якщо протягом 6 місяців від дня смерті спадкодавця не встигнути подати заяву про прийняття спадщини, то вирішувати питання доведеться в судовому порядку.

Досить поширеною проблемою є, коли до відключення реєстрів на території АТО деякі спадкоємці встигли подати заяви про прийняття спадщини нотаріусу. Відповідно діє правило, згідно з яким лише нотаріус, який відкрив спадкову справу, має право видавати свідоцтво про право на спадщину. Проте спадкоємець має право звернутись до суду з позовною заявою про встановлення про факту прийняття спадщини.

Після спливу 6 місяців від дня смерті спадкоємці повинні для отримання свідоцтва про прийняття спадщини подати нотаріусу заяву про видачу свідоцтва про право на спадщину разом з документами, що підтверджують право власності померлого на певне майно.

Нагадуємо, що отримати безоплатну юридичну консультацію можна у Хорольському бюро правової допомоги за адресою: місто Хорол, вул. Незалежності, 78А, тел. (05362) 33-2-20, 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).

 

 

В.о. начальника відділу «Хорольське бюро правової

допомоги» Лубенського місцевого центру з надання

безоплатної вторинної правової допомоги                                                       Н.Г.Тарасенко

Оголошення
     
Інформаційне повідомлення відділу з питань комунальної власності, жкг та благоустрою

Оголошується конкурс

на відбір суб'єкта оціночної діяльності!

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

про повторний конкурс та умови відбору суб’єкту оціночної діяльності, який здійснюватиме оцінку об’єкту оренди в с.Попівка

     
     
Інформаційне повідомлення відділу з питань комунальної власності, жкг та благоустрою

Оголошується конкурс на відбір суб'єкта оціночної діяльності!

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

про повторний конкурс та умови відбору суб’єкту оціночної діяльності, який здійснюватиме оцінку об’єкту оренди в с.Бригадирівка

     
     
Інформаційне повідомлення відділу з питань комунальної власності, жкг та благоустрою

Оголошується конкурс на відбір суб'єкта оціночної діяльності!

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

про конкурс та умови відбору суб’єкту оціночної діяльності, який здійснюватиме оцінку майна для цілей оренди в с.Хильківка

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]