Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

Лубенська ОДПІ інформує!
2018-03-20

На прохання Лубенської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Полтавській області доводимо до відома населення Хорольської територіальної громади наступне:

1.За 2 місяці платники Лубенської ОДПІ попвнили бюджет на 295,2 млн. грн.

2.Єдиний податок і податковий борг поняття несумісні.

3.Декларування доходів громадян триває.

4.Пільги зі сплати земельного податку у 2018 році.

 

1. За 2 місяці  платники Лубенської ОДПІ поповнили бюджет на 295,2 млн. грн.

 

У січні – лютому 2018 року платниками  Лубенської ОДПІ ГУ ДФС у Полтавській області сплачено до бюджетів усіх рівнів  майже 295,2 млн. грн. платежів, в тому числі до державного бюджету – близько 129,4 млн. грн., до місцевих бюджетів 165,8 млн. грн. 

У розрізі основних платежів забезпечено надходження  : податку на додану вартість –62,8 млн. грн.,  податку на прибуток підприємств – 11,5 млн. грн., податку на доходи фізичних осіб – 124,6 млн. грн., військового збору  8,3 млн. грн.

 За 2 місяці поточного  року  бюджети територіальних громад  поповнилися на  165,8 млн. грн. платежів. З них: податку на доходи фізичних осіб надійшло –92,3 млн. грн.; податку на майно – 25,9 млн. грн.., в тому числі земельного податку та орендної плати – 24,7 млн. грн.; єдиного податку  -41,1 млн. грн., в тому числі: з юридичних осіб – 3,2 млн. грн., з фізичних осіб – 17,6 млн. грн., з сільськогосподарських товаровиробників, у яких  частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків – 20,3 млн. грн.; акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів – 2,8 млн. грн.. У порівнянні із відповідним  періодом минулого року забезпечено приріст надходжень до місцевих бюджетів майже на 16,7 відсотка.

За 2 місяці платникам податків відшкодовано з Державного бюджету України податку на додану вартість в розмірі 11,5млн. гривень.

Також сплачено 93,1млн. грн. єдиного соціального внеску.

Лубенська ОДПІ

 ГУ ДФС у Полтавській області

 

2. Єдиний податок і податковий борг – поняття несумісні

            Лубенська ОДПІ повідомляє, що відповідно до пп. 14.1.175 п. 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) податковий борг – це сума узгодженого податкового зобов’язання, не сплаченого платником податків у встановлений ПКУ строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному ПКУ.

Погашення податкового боргу – це зменшення абсолютного значення суми такого боргу, підтверджене відповідним документом (пп. 14.1.152 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

Згідно з пп. 8 пп. 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 ПКУ платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, при наявності податкового боргу на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів – в останній день другого із послідовних кварталів.

Крім того, при наявності у фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку податкового боргу на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів реєстрація платником єдиного податку може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу відповідно до пп. 3 п. 299.10 ст. 299.10 ПКУ.

При несплаті боргу протягом зазначеного строку контролюючий орган анулює реєстрацію платника єдиного податку в останній день календарного місяця, в якому закінчився граничний строк погашення податкового боргу.

Лубенська ОДПІ

 ГУ ДФС у Полтавській області

 

3. Декларування доходів громадян триває

 

            За два місяці поточного року 818 мешканців території обслуговування Лубенської ОДПІ подали податкові декларації про отримані доходи. Зокрема, 782 декларацій подали громадяни, які зобов’язані були задекларувати свої доходи, на загальну суму 21,4 млн. грн., в т.ч. 607 громадян – які самостійно обробляли власні земельні частки (паї) та отримали доходи від продажу с/г продукції.

            Також, подали декларації 36 громадян, які виявили бажання скористатись правом на податкову знижку. Останніми задекларовано  до повернення податку з доходів фізичних осіб на суму 64,1 тис. грн., з яких 44,6 тис. грн.  вже повернуто.

            Нагадуємо, що подати декларацію для отримання податкової знижки можна протягом усього року, тобто до 31 грудня включно, тоді як громадяни, які зобов’язані задекларувати свої доходи, повинні зробити це не пізніше 2 травня.

 

Сектор податків і зборів

з фізичних осіб Лубенської ОДПІ

 ГУ ДФС у Полтавській області

 

4. Пільги зі сплати земельного податку у 2018 році

Лубенська ОДПІ ГУ ДФС у Полтавській області звертає увагу фізичних осіб – власників земельних ділянок, що внесеними змінами до п.281. ст.281 Податкового кодексу України (далі ПКУ), скасовані обмеження застосування пільги до однієї земельної ділянки із сплати земельного податку фізичним особам.

Від сплати податку звільняються:

- інваліди першої і другої групи;

- фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;

- пенсіонери (за віком);

- ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту";

- фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

           

            Тобто, з 01.01.2018 звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для категорій фізичних осіб, які визначені пунктом 281.1 статті 281 ПКУ поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межа граничних норм:

- для ведення особистого селянського господарства - у розмірі не більш як 2 гектари;

- для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах - не більш як 0,25 гектара, в селищах - не більш як 0,15 гектара, в містах - не більш як 0,10 гектара;

- для індивідуального дачного будівництва - не більш як 0,10 гектара;

- для будівництва індивідуальних гаражів - не більш як 0,01 гектара;

- для ведення садівництва - не більш як 0,12 гектара.

 

            Якщо фізична особа, визначена у п.281. 1 статті 281 ПКУ, має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання і загальна площа таких земельних ділянок не перевищує граничні норми відведення, то така особа до 1 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі та копію документів, що посвідчують право такої особи на пільгу, (паспорт, пенсійне посвідчення, посвідчення «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС», посвідчення «Потерпілий від Чорнобильської катастрофи», посвідчення «Учасник бойових дій», посвідчення «Інваліда війни, (першої і другої групи)», посвідчення «Учасник війни», посвідчення «Члена сім’ї загиблого», тощо) до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки про самостійне обрання (зміну) земельних ділянок для застосування пільги.

            Пільга починає застосовуватись до обраних земельних ділянок з базового податкового (звітного) періоду, у якому подано заяву.

            Тобто, якщо до 1 травня поточного року така фізична особа не подала до контролюючого органу відповідну заяву то у поточному році будуть оподатковуватись всі земельні ділянки, які є у власності, крім земельної ділянки, на яку подано заяву у попередніх роках.

            Якщо заява подана після 01 травня поточного року, то пільга починає застосовуватись до обраних земельних ділянок з наступного податкового (базового) періоду.

 

Сектор податків і зборів

з фізичних осіб Лубенської ОДПІ

ГУ ДФС у Полтавській області

Оголошення
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

16 квітня 2024 року о 14:00 год. відбудеться сьоме засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]