Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

&hellip гризуни гризунів принади мишоподібних мишоподібні родентицидів щурів застосовувати речовини приміщеннях заходів місцях відбувається можуть препарати розкладати принад діючої
Головне управління Держпродслужби в Полтавській області інформує
2022-01-14

Мишоподібні гризуни, здається що про них розповідати, про них знають всі і кожен. Проте особливості цього року, та і самі мишоподібні гризуни нагадують про себе повсюдно. Восени, коли на вулиці холодно і проводиться збирання врожаю, особливо зернових культур, гризуни все ближче мігрують до людських осель. 

Відбувається це з різних причин: недотримання санітарно-епідеміологічних норм, втрати врожаю під час його збирання та перевезення в сховища, коли узбіччя шляхів рясно засіяні зерном по яких мишоподібні гризуни як по доріжках ідуть з полів до сховищ куди завозили зерно. Крім того, відбувається щорічна їх міграція з сусідніх полів чи ділянок. Інтенсивно міграція проходить в нічні години.

Якщо своєчасно і постійно не здійснювати профілактичні попереджувальні заходи, то в Ваших оселях, господарчих будівлях, зерносховищах і інших приміщеннях можуть поселитися і далі розмножуватися та псувати все збіжжя, що Ви зберігаєте небезпечні незвані гості – мишоподібні гризуни. Для захисту від мишоподібних гризунів є безліч організаційно-господарських біологічних та хімічних заходів.

Для попередження пошкоджень рослин шкідниками необхідно проводити постійний фітосанітарний нагляд і за наявності 3…5 і більше жилих колоній гризунів на гектарі застосовувати біологічні препарати і родентициди згідно «Переліку пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Біопрепарати – бактеродентицид зерновий, родента Біо. Норма використання – 2,0…2,5 гр. на нору або 2,5 кг на гектар. Мікробіологічний препарат виконаний як розсипчаста зернова суміш, яка містить спеціалізовані активні бактерії мишачого тифу Salmonella enteritis var. Issatcenko, має спрямовану тотальну дію на мишоподібних гризунів. Високосприятливі гризуни до бактероденциду: полівки, миші – домова, курганчикова, лісова, миша – крихітка; несприятливі: польова і жовтогорла миші. Бактероденцид можна застосовувати протягом цілого року на посівах сільськогосподарських культур, в садах, розсадниках, лісах, тепличних господарствах, скиртах, тваринницьких приміщеннях, складах і т.д. За умови дотримання заходів безпеки, які зводяться до виключення проникнення бактерій в організм, препарат безпечний для людей і довкілля.

Для захисту від мишоподібних гризунів є безліч хімічних препаратів так званих – родентицидів, які знищують мишей та щурів на всі 100 %. Сучасні технології рецептури і тари дозволяють ефективно їх застосовувати як в приміщеннях, так і на відкритому повітрі. Принади випускаються в вигляді тіста в пакетиках, специфічних ковбасок, зерна, екструзійних гранул, парафінових брикетів з різними смаками і ароматами.

Родентициди з діючою речовиною: бродіфакум – антимиша, 2…3 пакети на нору; капкан – принада № 1 з вмістом діючої речовини 0,0005 %, крисолов – 10…20 гр. (1…2 пакети), смерть щурам № 1 – 1 пакет (10 гр.) на нору; бродіфакум, бродівіт – виготовлення принади з вмістом діючої речовини 0,005 %; д.р. бромадіолон – бромакем, ПР – 20…30 гр. на 5 м2, дифенацин – ратиндан 5 гр./кг, норма витрати принади 5…10 кг/га; флокумафен – шторм, 0,005 % воскові брикети (0,7…1,5 кг/га). Рекомендовані препарати згідно методики застосування розкидають в нори з наступним притоптуванням.

Для ефективного і успішного застосування препаратів необхідно:

– готові принади розкладати в гумових рукавицях, щоб не залишати сторонніх запахів, що можуть відлякувати щурів (крис);

– розкладати в недоступних для домашніх тварин, птиці, дітей місцях для запобігання с їх отруєння;

– якщо популяція щурів досить велика – слід збільшити кількість місць розкладан6я принад і постійно їх слід поповнювати, доки остання з принад залишиться недоторканою.

Хімічні сполуки, що входять до складу родентицидів, як правило, викликають в гризунів задуху. Помічено, що в 95 % випадків, гризуни залишають приміщення і гинуть на відкритих місцях. Якщо ж гризун після споживання принади залишився в приміщенні неприємного запаху не буде, так як більшість сучасних родентицидів мають специфічні речовини, що викликають муміфікацію гризунів.

Під час проведення захисних заходів від мишоподібних гризунів слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]