Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

сім’ї допомоги соціальної малозабезпеченим складу населення прожиткового мінімуму допомога державної сім’ям допомогу років соціального захисту малозабезпеченої відповідно правової рішення
Безоплатна правова допомога
2019-03-01

У рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» відділ "Хорольське бюро правової допомоги" Лубенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги інфомує населення про наступне.

Порядок надання державної допомоги малозабезпеченим сім’ям

Чинним законодавством визначено поняття малозабезпеченої сім’ї, а саме, сім`ї, яка з поважних або незалежних від неї причин має середньомісячний сукупний доход, нижчий від прожиткового мінімуму для сім’ї. Право сім’ї на цю допомогу залежить не лише від доходів, але і від її майнового стану, зайнятості працездатних членів сім’ї та інших факторів.

 

Дана допомога призначається відповідно до закону «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» та Постанови Кабінету міністрів України від 24 лютого 2003 р. N 250 «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям».

 

При визначенні права на допомогу до складу сім’ї включаються:

- чоловік, дружина;

- рідні, усиновлені та підопічні діти цих осіб віком до вісімнадцяти років, а також діти, які навчаються за денною формою навчання у професійно-технічних, вищих навчальних закладах I — IV рівнів акредитації до досягнення двадцяти трьох років і які не мають власних сімей;

- неодружені повнолітні діти, які визнані інвалідами з дитинства I та II груп або інвалідами I групи і проживають разом з батьками;

- непрацездатні батьки чоловіка та дружини, які проживають разом з ними і перебувають на їх утриманні у зв’язку з відсутністю власних доходів;

- особа, яка проживає разом з одиноким інвалідом I групи і здійснює догляд за ним;

- жінка та чоловік, які проживають однією сім’єю, не перебувають у шлюбі, але мають спільних дітей.

При цьому, до складу сім’ї включаються незалежно від місця проживання (перебування) або реєстрації діти, які навчаються за денною формою навчання у професійно-технічних, вищих навчальних закладах I — IV рівнів акредитації до досягнення двадцяти трьох років і не мають власних сімей.

До складу сім’ї не включаються особи, які перебувають на повному державному утриманні.

Допомога малозабезпеченим сім’ям призначається і виплачується у грошовій формі малозабезпеченим сім’ям, які постійно проживають на території України, мають середньомісячний сукупний дохід, нижчий від прожиткового мінімуму для сім’ї.

Прожитковий мінімум для сім’ї — визначена для кожної сім’ї залежно від її складу сума прожиткових мінімумів, розрахованих та затверджених відповідно до Закону України „Про прожитковий мінімум» для осіб, які відносяться до основних соціальних і демографічних груп населення.

Прожитковий мінімум для кожної сім’ї встановлюється окремо, виходячи з її складу відповідно до прожиткового мінімуму на кожного члена сім’ї.

 

Станом на 1 січня 2019 року прожитковий мінімум дорівнює:

На одну особу – 1853 грн;

На дитину віком до 6 років – 1626 грн;

На дитину віком від 6 до 18 років – 2027 грн;

На працездатну особу – 1921 грн;

На особу, що втратила працездатність – 1497 грн.

 

При призначені державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям встановлюються наступні суми: 21 % - для працездатних осіб, 85% - для дітей, 100% - для осіб, що втратили працездатність від прожиткового мінімуму. При цьому, відповідно до ст.9 ЗУ «Про державний бюджет на 2019 рік», розмір допомоги не може становити більше 75% від рівня забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї.

          Для того, щоб отримати допомогу, представникові малозабезпеченої сім’ї, перш за все, необхідно звернутися із заявою про надання державної допомоги до відповідного підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем реєстрації. У сільській місцевості – до виконавчих органів сільських та селищних рад, які передають їх відповідним органам.

Допомога також може бути призначена і виплачена за місцем фактичного проживання уповноваженого представника сім’ї за умови подання довідок про склад сім’ї і про неотримання такої допомоги в органах соціального захисту населення за місцем реєстрації. У цьому випадку рішення про призначення соціальної допомоги приймається органами  соціального захисту населення на підставі обстеження матеріально-побутових умов сім’ї.

Для отримання допомоги потрібно подати заяву, до якої додаються:

- документ, що посвідчує особу уповноваженого представника сім’ї;

- довідка про склад сім’ї;

- декларація про доходи та майно осіб, які входять до складу сім’ї;

- довідка про наявність та розмір земельної частки (паю).

 

До декларації не включаються державна соціальна допомога, призначена відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», нарахована субсидія за спожиті житлово-комунальні послуги, сплачені членами сім’ї аліменти.

 

Допомога малозабезпеченим сім’ям призначається на півроку і через шість місяців сім’я знову повинна підтвердити своє право на виплати.

У наданні державної соціальної допомоги може бути відмовлено, а виплата призначеної допомоги може бути припинена у випадках коли:

- працездатні члени малозабезпеченої сім’ї не працюють, не служать, не навчаються у вищих навчальних закладах I-IV рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладах з денною формою навчання протягом трьох місяців, що передують місяцю звернення за призначенням соціальної допомоги;

- під час обстеження матеріально-побутових умов сім’ї з’ясовано, що малозабезпечена сім’я має додаткові джерела для існування, не зазначені у декларації про доходи та майно;

- особи, які входять до складу малозабезпеченої сім’ї, протягом 12 місяців перед зверненням за наданням соціальної допомоги здійснили покупку земельної ділянки, квартири (будинку), автомобіля, транспортного засобу (механізму), будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку тощо, на суму, яка на час звернення перевищує 10-кратну величину прожиткового мінімуму для сім’ї;

- у власності чи володінні малозабезпеченої сім’ї є друга квартира (будинок) за умови, що загальна площа житла перевищує 21 квадратний метр на одного члена сім’ї та додатково 10,5 квадратного метра на сім’ю, чи більше одного автомобіля, транспортного засобу (механізму).

Рішення про призначення соціальної допомоги або про відмову в її наданні приймається органом  соціального захисту населення протягом десяти календарних днів.

У разі прийняття рішення про відмову в наданні соціальної допомоги орган праці та соціального захисту населення письмово повідомляє про це уповноваженого представника сім’ї із зазначенням підстав відмови та порядку оскарження рішення.

Нагадуємо, що отримати безоплатну юридичну консультацію можна у Хорольському бюро правової допомоги за адресою: місто Хорол, вул. Незалежності, 78А, тел. (05362) 33-2-20, 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).

 

 

 

В.о. начальника відділу «Хорольське бюро правової

допомоги» Лубенського місцевого центру з надання

безоплатної вторинної правової допомоги                                                      Н.Г.Тарасенко

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]