Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

Безоплатна правова допомога
2019-01-25

Хорольське бюро правової допомоги Лубенського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги в рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО» інформує громадян щодо використання та захисту їхніх прав у повсякденному житті.

Фахівець Хорольського бюро правової  допомоги допоміг клієнту реалізувати право на вільне розпорядження власним майном.

До відділу «Хорольське бюро правової допомоги» звернулася громадянка К. з проханням допомогти зняти арешт з нерухомого майна (квартири), накладений постановою ВДВС у Хорольському районі. Вона розповіла, що вирішила продати належну їй квартиру, однак при зверненні до нотаріуса дізналася, що відповідно до постанови Відділу державної виконавчої служби Хорольського РУЮ на її квартиру накладений арешт.

З метою з’ясування обставин накладення арешту на майно вона звернулася до органу державної виконавчої служби, який повідомив, що виконавчі документи, по яких громадянка К. є боржником, на виконанні у відділі не перебувають. У 2003-2005 роках на виконанні перебувало виконавче провадження щодо стягнення з неї на користь ОКВПТГ «Лубнитеплоенерго» боргу. Надати інформацію стосовно фактичного виконання даних виконавчих документів, накладення арешту на майно чи копії документів виконавчого провадження відділ ДВС, який діяв на той час. Тому їй порекомендовано вирішувати питання про зняття арешту з майна у судовому порядку.

Наказом Лубенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги заступника начальника Хорольського бюро Тарасенко Наталію уповноважено для надання безоплатної вторинної правової допомоги громадянці К. Працівником бюро підготовлено позовну заяву про зняття арешту з нерухомого майна, яку обґрунтовано нормами Цивільного кодексу України.

Зокрема, відповідно до ст.321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Статтею 391 ЦК України передбачено право власника майна вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

Згідно ч.1. ст.50 Закону України «Про виконавче провадження» №606-XIV від 21.04.1999 року (який діяв на момент виникнення правовідносин), у разі закінчення виконавчого провадження арешт, накладений на майно боржника, знімається, скасовуються інші вжиті державним виконавцем заходи примусового виконання рішення, а також провадяться інші дії, необхідні у зв’язку із завершенням виконавчого провадження.

Згідно ч.2 ст.50 Закону України «Про виконавче провадження», у разі якщо у виконавчому провадженні державним виконавцем накладено арешт на майно боржника, у постанові про закінчення виконавчого провадження або повернення виконавчого документа до суду або іншого органу (посадовій особі), який його видав, державний виконавець зазначає про зняття арешту, накладеного на майно боржника.

Відтак, наявність арешту на майно за відсутності правових підстав для цього порушує право приватної власності, внаслідок чого власник позбавлений змоги в повному об’ємі користуватися та розпоряджатися своїм майном на власний розсуд.

За результатами розгляду справи рішенням Хорольського районного суду від 06.12.2018 позовні вимоги громадянки К. задоволено повністю, арешт з нерухомого майна (квартири), накладений постановою ВДВС Хорольського РУЮ, знято.

Реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу громадяни можуть, звернувшись до Хорольського бюро правової допомоги за адресою: м. Хорол, вул. Незалежності, 78А, тел.: (05362)33-2-20, 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).

 

 

 

В.о. начальника відділу «Хорольське бюро правової

допомоги» Лубенського місцевого центру з надання

безоплатної вторинної правової допомоги                                                   Н.Г. Тарасенко

Оголошення
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

16 квітня 2024 року о 14:00 год. відбудеться сьоме засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]