Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

5 червня – Всесвітній день охорони навколишнього середовища!
2021-06-05

Збереження довкілля і балансу в природі є чи не найбільш актуальною темою сучасності. Кліматичні зміни, які кожен з нас відчуває у всі пори року, а тим паче з початком цього літа з непередбачуваними й мінливими примхами погоди, можуть призвести до непоправних наслідків для усього живого на планеті. Під загрозу існування рослинного, тваринного світу та всього людства ставлять і забруднення природного навколишнього середовища побутовим сміттям, промисловими відходами й отруйними викидами в атмосферне повітря.

Людству вдалося зробити технологічний прорив, впровадити провідні наукові відкриття й ноу-хау, які докорінно змінили цивілізацію. Лише за останнє десятиріччя вченим вдалося досягнути значного прогресу в розумінні людського організму, планети і космосу. Вперше сфотографовано «чорну діру», виявлено нові види рослин і тварин у важкодоступних місцях планети, створено вакцини від COVID-19 та інших страшних хвороб, винайдено багаторазові ракети, здійснено посадку автоматичних керованих апаратів на поверхню комети та багато іншого. Винаходи людства зробили наш побут і проживання на Землі значно комфортнішими. Однак, паралельно з цим, завдано багато шкоди навколишньому середовищу через втручання у природні процеси й порушення балансу.

З метою стимулювання активної діяльності світового співтовариства, спрямованої на збереження цього балансу в природі, світова громадськість відзначає щорічно 5 червня Всесвітній день охорони навколишнього середовища (World Environment Day). Вибором цієї дати стало відкриття Конференції ООН із проблем довкілля, яка 49 років тому в столиці Швеції – Стокгольмі об’єднала науковців і громадсько-політичних діячів із 23 країн світу. Цей день став нагадуванням людству про роль кожного з нас у збереженні й захисті довкілля.

Подальше безпечне існування людства й усього живого на планеті може гарантувати тільки міжнародне співробітництво шляхом реалізації глобальних програм. Однак, основною рушійною силою у зміні підходів до природоохоронних питань на сьогодні стають громади. Усі ми можемо і маємо бути дотичними до реалізації екологічних ідей локально, у масштабах місцевого середовища, нашого спільного простору. Усе починається з малого. Не так складно посадити дерево, взяти участь у прибиранні територій, які цьогоріч досить активно проходили в межах нашої Хорольської міської територіальної громади як у місті, так і в старостинських округах за ініціативи міського голови Сергія Михайловича Волошина. Приємно, що акції чистоти й порядку організовувалися із залученням широкого кола людей не лише міською владою, а й самими мешканцями з високою екологічною свідомістю.

У місцевих масштабах відзначення Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища відбулося напередодні, на лоні природи в Хорольському ботанічному саду. З нагоди цього свята на території природоохоронного об’єкту загальнодержавного значення відбулося поповнення новими рослинами ботанічної колекції «Райський сад» та проведено ознайомчу ескурсію. Міський голова Сергій Михайлович Волошин відгукнувся на запрошення директора установи, кандидата біологічних наук Володимира Васильовича Красовського та долучився до участі в екологічних заходах. Разом зі своїм заступником – Валентином Олексійовичем Місніченком, депутатом міської ради – Яною Карманською та працівниками ботсаду – Катериною Зубенок і Вікторією Ополяровою висадили екзотичні субтропічні рослини родини фікус під ботанічною назвою «інжир звичайний». Ця культура також відома як фігове дерево, фіга, смоківниця, смоква. Володимир Васильович розповів про рослину з давньоримською назвою Ficus carica, про яку з низкою інших написав багатотомні наукові роботи.

«За Книгою Буття, у раю – саду Едемському, росли різні дерева, кожне з них принадне на вигляд і на їжу смачне. Варто зазначити, що в Біблії згадується понад 100 різних рослин, але тільки 7 провідних аграрних культур (смоківниця, олива, пшениця, ячмінь, виноград, гранат і фінік) плекали наші давні предки. Це той мінімальний набір культур, що підтримує існування живих організмів на планеті. Серед них – і 3 субтропічні  види рослин, одним із яких є смоківниця»  ̶  поділився цікавим фактом  науковець.

Ботанічний сад – це гордість нашої Хорольської громади, візитна картка нашого краю! Науково-дослідницька і освітня робота, особистий вклад його керівника і співробітників у збагачення біорізноманіття України – безцінні, бо прославляють і формують позитивний імідж Хорольщини. Результатом багаторічної праці на місцевості площею 18 га стала найбільша в масштабах України науково-дослідницька колекція субтропічних плодових культур відкритого ґрунту. За підтримки міського голови у вересні минулого року, до 937-ої річниці з Дня заснування Хорола, ця колекція зелених насаджень спеціального призначення занесена до Національного Реєстру Рекордів України. Хорольська міська рада виступила замовником послуги з реєстрації рекорду і тепер мешканці громади можуть пишатися перлиною нашого рідного краю. У науковій та експозиційній зонах розсадників ботанічного саду та на випробувальній ділянці за межами його території експертною групою було нараховано 1001 субтропічна рослина. Поступово кількість насаджень інтродукованих рослин зростає, вражає екзотичною красою та різноманіттям, за що очільник Хорольської міської ТГ висловив щиру вдячність особисто при зустрічі Володимиру Васильовичу Красовському і заочно – всьому колективу ботсаду.

З Днем охорони навколишнього середовища, друзі! Нехай у нашій громаді, у всіх країнах і народів буде більш безпечне й благополучне майбутнє.

Не забуваймо про те, що наше майбутнє – у наших руках!

 

 

Автор: Ірина ГРИГОРАШ

 

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]