Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

продукти кишкові інфекції продуктів харчових кишкових дитини приготування інфекцій відпочинку харчування після гігієнічних страви тощо) порушення напоїв гострі зберігання
До уваги населення!
2019-06-13

Хорольський міжрайонний відокремлений підрозділ лабораторних досліджень ДУ «Полтавський обласний лабораторний центр МОЗ України» інформує населення як уникнути харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій у літній період.

Гострі кишкові інфекції та їх профілактика!

Значний резонанс в суспільстві викликають спалахи гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, що вражають одночасно десятки або навіть сотні осіб.

Термін «кишкові інфекції» включає велику групу інфекційних захворювань, які мають перебіг з враженням шлунково-кишкового тракту і діареєю в якості провідного симптому. Крім того, проявами кишкової інфекції може бути біль в животі, нудота та блювання. Гострі кишкові інфекції (ГКІ) за своєю розповсюдженістю поступаються лише гострим респіраторним захворюванням (ГРВІ). Зазвичай пік захворюваності ГКІ припадає на літо, але і в холодний час року часто зустрічаються кишкові інфекції, викликані переважно вірусами – так званий «кишковий грип» або ГРВІ з кишковим синдромом.   Причиною виникнення ГКІ може бути: бактерії (сальмонела, шигела – етіологічний чинник дизентерії, ентеропатогенні кишкові палички, стафілококи, ієрсінії), віруси (самий відомий з них – ротавірус, а також ентеровіруси, астровіруси, парвовіруси); найпростіші (лямблії, амеби, бластоцисти).

Чинники зараження – найрізноманітніші: це «брудні руки» - у випадку догляду за немовлям, недостатньо промиті овочі, фрукти, несвіжі, або недостатньо термічно оброблені продукти, а також влітку купання (з потраплянням в рот води) в водоймах, особливо природних, на берегу яких випасається худоба. Ротавірус та інші віруси передаються крім водного ще і повітряно-краплинним шляхом, тобто при спілкуванні або випадковому контакті з хворим або носієм.

Найбільш вразливими до інфікування гострими кишковими інфекціями є діти. Бо у них ще немає гігієнічних навиків, вони легко забруднюють руки, будь - який предмет тягнуть до рота.

Руки як у хворої, так і здорової людини відіграють важливу роль у передачі кишкових інфекцій. Ось чому ці інфекції називають хворобами «брудних рук».

Гострі кишкові інфекції починаються гостро, через 1-5 днів від моменту інфікування. Хвороба починається  підвищенням температури тіла до 38-40  С, симптомами інфекційного токсикозу, можливо порушення свідомості, судоми, блювота та пронос. В випорожненнях можуть бути домішки слизу, крові, різного гною.

 Іноді, особливо у дітей, звичайний продукт, який не містить хвороботворних мікроорганізмів, може виявитися просто занадто жирним для віку дитини і саме з причини підвищеної кількості жирів в складі викликати порушення травлення у дитини молодшого віку. Трапляються випадки, коли при проведенні епідеміологічного розслідування виявляється, що п’ятимісячну дитину нагодували борщем з майонезом, або дитині у віці до року дали покуштувати сирокопченої ковбаси, чіпсів, сухариків, газованих напоїв та інше, що є грубим порушенням правил вигодовування. Як правило, в таких випадках від дитини при проведенні бактеріологічного дослідження виділяють умовно-патогенні мікроорганізми, які можуть в невеликій кількості співіснувати в кишечнику зі звичайною мікрофлорою, як варіант норми. Проте, при такому несподіваному ударі по травному каналу дитини їжею, звичайною для дорослих, але яку ще не готова перетравити дитина, виникає функціональне порушення травлення, яке може виявитися поштовхом до формування дисбактеріозу кишечнику.

Профілактика кишкових інфекцій та харчових отруєнь полягає в щоденному дотриманні елементарних гігієнічних правил та навиків:

НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.

НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі - використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання.

НЕ допускати споживання продуктів та напоїв з простроченим терміном зберігання.

НЕ вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності.

НЕ вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.

При купівлі харчових продуктів та напоїв обов'язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.

При купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції.

При здійсненні подорожі не рекомендовано брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти що потребують охолодження при зберіганні).

На відпочинку, масових заходах: весілля, дні народження, поминальні дні (особливо у літній час) виключити приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м'ясні салати, салати з майонезом, заливні, кремові страви тощо). Не готувати продукти із запасом. Приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають бути піддані повторній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не має перевищувати 2 години

При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою. При споживанні дітьми - обдати окропом.

При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском.

Перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов'язково мити руки з милом. Якнайретельніше повинні стежити за чистотою рук працівники дошкільних дитячих закладів, а також ті, хто має справу з приготуванням та реалізацією харчових продуктів. 

Кухонне приладдя і посуд слід мити гарячою водою після кожного приготування їжі, а м'ясорубку після миття ошпарити окропом. Зберігають посуд у недоступному для мух місці. Треба пам'ятати, що в чистому приміщенні мухи не затримуються.

Обов'язково мити руки після відвідування туалетів.

При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Для дітей молодшої вікової групи - батькам необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб дитина не споживала незнайомі ягоди та інші продукти невизначеного походження.

Для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими для цього пляжами.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Не рекомендовано займатись самолікуванням. При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу.

При тяжкому стані хворого негайно викликати швидку допомогу.

ПАМ'ЯТАЙТЕ!
  Тільки чітке дотримання всіх гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути зараження кишковими інфекціями.

 

 

Завідувач, лікар-епідеміолог Хорольського

міжрайонного відокремленого підрозділу

лабораторних досліджень ДУ "ПОЛЦ МОЗ України"                  Л.І.Кавалер

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]