Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

До уваги жителів територіальної громади!
2016-06-30

Зміни в Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування!

Управління Пенсійного фонду України в Хорольському районі повідомляє, що в інформаційному бюлетені «Офіційний вісник України» від 27.05.2016 №39 опубліковано наказ Міністерства фінансів України від 11.04.2016 №441 «Про внесення змін до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», яким внесено зміни до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 №435.

  Зауважимо, що сам порядок складання звіту з ЄСВ істотно не змінився. Додані норми про подання звіту з ЄСВ у період мобілізації фізичної особи-підприємця, що є роботодавцем. Так, згідно з п. 12 розд. II оновленого Порядку звіт по ЄСВ на суми виплат найманим працівникам та іншим особам протягом строку військової служби мобілізованої фізособи-підприємця подається:

  • уповноваженою особою ФО — підприємця в порядку і терміни, встановлені Законом про ЄСВ. Нагадаємо, що роботодавці, у т. ч. фізичні особи-підприємці, повинні звітувати протягом 20 календарних днів після закінчення звітного місяця;
  • у разі відсутності уповноваженої особи — демобілізованим ФО — підприємцем протягом 10 календарних днів після демобілізації без нарахування штрафних і фінансових санкцій, передбачених Законом про ЄСВ.

  Деяких змін зазнав розділ V оновленого Порядку щодо виправлення помилок у звіті з ЄСВ. Сам порядок виправлення помилок не змінився. Але пунктом 3 цього розділу встановлені правила подання звіту з ЄСВ у разі неподання за періоди до 01.01.2016р.

  Так, якщо страхувальником не подавався Звіт за попередній звітний період (періоди), то в поточному звітному місяці не допускається відображення сум нарахованого ЄСВ застрахованим особам за попередній звітний період (періоди). У такому разі страхувальник зобов’язаний подати звіт за поточний звітний період та  окремо за попередній період (періоди).

Зміни у формі звіту по ЄСВ (додаток 4), таблиця 1

 Шапка звіту зазнала деяких змін. Так, виключено рядок щодо класу професійного ризику, і всі рядки, що стосуються заповнення інформації про знижувальний коефіцієнт.  Відповідно кількість рядків шапки звіту з ЄСВ зменшено з 21 до 15. З всіх таблиць звіту з ЄСВ змінилася тільки таблиця 1. Відтепер таблиця 1 містить 6 розділів замість 8 (вилучено інформацію з утримання ЄСВ).

 Розглянемо детальніше. Розділ 1 таблиці 1 не зазнав змін. Розділ 2 виглядає зовсім інакше, ніж у попередній редакції звіту з ЄСВ. Тепер він містить тільки 5 рядків, замість 5 підрозділів. Це пов’язано з нарахуванням ЄСВ за всіма видами доходів за єдиною ставкою 22%, крім нарахування ЄСВ на оплату праці працівників-інвалідів, які працюють на підприємствах (ставка ЄСВ — 8,41%, 5,3%, 5,5%). У Розділ 3 також внесені відповідні зміни.

 Для виправлення помилок, допущених при обчисленні ЄСВ відтепер потрібно заповнювати розділ 4 – у випадку донарахування внеску та 5 – у разі зменшення бази оподаткування. При цьому в цих розділах перераховані ставки, як діючі, так і ті, які діяли до 01.01.2016р.

 Це обумовлено тим, що помилки по ЄСВ потрібно виправляти незалежно від дати такої помилки, оскільки виправлення помилок у звіті з ЄСВ не має терміну давності.

  У Розділі 6 рядок «Загальна сума єдиного внеску, що підлягає сплаті», тепер містить 14 рядків. В цей розділ переноситься інформація про поточне нарахування ЄСВ, донарахування та утримання при виправленні помилок у розрізі всіх діючих і минулих ставок ЄСВ.

 Крім того, вилучено додаток до таблиці 1 Звіту з ЄСВ.

 Таблиця 5 не змінилася. Таблиця 6 теж залишилася без змін. Однак, графу 20 з утримання ЄСВ слід заповнювати тільки у разі виправлення помилок, що стосуються утриманого ЄСВ за періоди до 01.01.2016р. Також приведені у відповідність з новими правилами обчислення ЄСВ інші форми звіту по ЄСВ, зокрема, що подаються фізичними особами-підприємцями за себе (додаток 5 звіту з ЄСВ).

Коди категорій застрахованих осіб

  Звертаємо увагу на те, що ці коди не зазнали змін, але змінився зміст стовпців у Таблиці відповідності  кодів категорій застрахованих осіб та кодів бази нарахування і розмірів ставок єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Відтепер вони містять інформацію щодо ставок ЄСВ, які застосовувалися до 31.12.2015р., а також  з 01.01.2016р. Нагадуємо, що звітність за новими формами, затвердженими Наказом №441, платники єдиного внеску подаватимуть, починаючи з 01.07.2016 року.

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]