Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

Шосте позапланове засідання виконкому: встановлено тариф на централізоване водовідведення
2021-03-22

У понеділок, 22 березня 2021 року, відбулося позапланове засідання виконавчого комітету. Через ускладнену епідемічну ситуацію роботу виконкому проведено на внутрішньому дворі міської ради по вулиці Незалежності, 37, на відкритому повітрі. За головуванням міського голови Сергія Волошина у засіданні взяли участь 16 осіб із 23-ьох персонального складу виконкому. У ході його роботи також були задіяні працівники виконавчого апарату Хорольської міської ради.

Потреба у проведенні позапланового засідання виконкому виникла через невідкладний розгляд двох важливих питань, одне з яких стосується присвоєння статусу дитини-сироти, а друге – встановлення єдиного тарифу на послугу з централізованого водовідведення.

Ставлення до дітей у суспільстві є відображенням загального рівня соціальної свідомості, захисту та поваги їх прав. На сьогоднішній день державна політика орієнтована на забезпечення соціальних гарантій для дітей, створення належних умов для їх всебічного розвитку, розкриття здібностей, закладення в основу виховання культурних, духовних, моральних цінностей для повноцінного і гармонійного життя у соціумі. Особлива увага приділяється піклуванню тих дітей, які, на жаль, з різних суб’єктивних причин і життєвих обставин не можуть проживати і виховуватися у сім’ях. Мова йде про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.  

Відповідно до частини третьої статті 52 Конституції України утримання та виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, покладається на державу. Вирішення соціальних питань в межах повноважень виконкому, зокрема стосовно присвоєння статусу дитини-сироти, відбувається у невідкладному порядку. До Служби у справах дітей при виконавчому комітеті міської ради, яку очолює Наталія Гавриленко, звернувся 17-річний юнак із письмовим зверненням про присвоєння статусу дитини-сироти. Через втрату батька, а згодом і матері, він скористався своїм законним правом на присвоєння відповідного статусу, як правову основу для отримання державного забезпечення та пільг. Відповідно до чинного законодавства України право на повне державне забезпечення в навчальних закладах мають діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, віком до вісімнадцяти років та особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, при продовженні навчання до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів. Одноголосно прийнятим рішенням виконкому юнака влаштовано на повне державне забезпечення до відокремленого структурного підрозділу «Хорольський агропромисловий фаховий коледж Полтавської державної аграрної академії» та забезпечено житлом у гуртожитку цього навчального закладу.

Друге питання порядку денного стосувалося встановлення тарифу на послугу з централізованого водовідведення. Як анонсувалося раніше,  КП «Комунсервіс» та ТОВ «Хорольський завод дитячих продуктів харчування» ініціювали звернення до виконавчого комітету стосовно встановлення тарифу на водовідведення на підставі поданих економічно обґрунтованих розрахунків та калькуляції витрат у структурі собівартості послуги. У тариф включено дві складові:

1) тариф на послугу з транспортування та перекачку каналізаційних стоків на каналізаційно-насосній станції по вулиці Береговій, 72, яку надає КП «Комунсервіс»;

2) тариф на послугу з очищення нечистот на очисних спорудах по вулиці Челюскінців, 25, яку надає ТОВ «Хорольський завод дитячих продуктів харчування».  

На сьогоднішній день діє єдиний тариф на послугу з централізованого водовідведення для всіх груп споживачів у розмірі 11,69 грн за 1 м³ з ПДВ, із яких:

1) 6,35 грн. (54,3%) ‒ тариф на послугу з транспортування та перекачку каналізаційних стоків КП «Комунсервіс»;

2) 5,34 грн. (45,7%) ‒ тариф на очищення каналізаційних стоків ТОВ «Хорольський завод дитячих продуктів харчування».

Тариф не змінювався до цього часу із квітня 2017 року. Враховуючи збільшення витрат у структурі собівартості тарифу (зростання вартості електроенергії та прямих матеріальних витрат, збільшення розміру прожиткового мінімуму, зростання орендної плати через збільшення нормативно-грошової оцінки орендованих земельних ділянок та інш.), виникла потреба у збільшенні тарифу для уникнення збитковості обох підприємств-надавачів послуг. Невідповідність діючого тарифу може призвести до нестачі обігових коштів від реалізації послуг, тому єдиним економічним інструментом для регулювання механізму фінансово-господарської діяльності суб’єктів господарювання залишається коригування діючих тарифів. 

Нагадаємо, що за попередніми розрахунками підприємств пропонувався тариф на послугу з водовідведення у розмірі 32,32 грн. за 1 м³ з ПДВ. У ході пошуків альтернативних варіантів розв’язання складної соціально-економічної проблеми, яка могла викликати незадоволення споживачів через низьку платоспроможність населення, все-таки вдалося знайти вихід. Передусім, місцева влада і підприємства-надавачі послуги намагалися консолідувати зусилля, щоб уникнути соціальної напруги серед населення Хорола. Заступник директора товариства Юрій Гулєнцов озвучив оптимальний варіант розв’язання проблемного питання. У структурі собівартості тарифу знижено вартість орендної плати за використання земельної ділянки промислового призначення, на якій експлуатуються очисні споруди. Товариство має намір вирішити питання зниження ставки орендної плати від нормативно-грошової оцінки землі шляхом звернення до суду з позовною заявою. На сьогодні діє 10-% ставка орендної плати, встановлена орендодавцем – Полтавською обласною державною адміністрацією. У позовній вимозі до відповідача товариство порушить клопотання про її зниження, адже зростання орендної плати в 126 разів призведе до непосильного фінансового навантаження.

Таким чином, підприємствами запропоновано виконкому встановити шляхом коригування тариф на послугу з централізованого водовідведення у розмірі 18,87 грн. за 1 м³ з ПДВ, який включає дві складові:

1) 10,87 грн. (57,6%) ‒ тариф на послугу з транспортування та перекачку каналізаційних стоків КП «Комунсервіс»;

2) 8,0 грн. (42,4%) ‒ тариф на очищення каналізаційних стоків ТОВ «Хорольський завод дитячих продуктів харчування».

У цілому тариф збільшився на 7,18 грн. або 61,4% від його попереднього розміру. Одноголосно прийнято рішення про встановлення з 1 квітня 2021 року тарифу на водовідведення у розмірі 18,87 грн. з ПДВ за 1 м³.

На завершення засідання виконавчого комітету міський голова Сергій Волошин подякував членам виконавчого комітету за плідну й конструктивну роботу та побажав усім міцного здоров’я.

 

Автор: Ірина ГРИГОРАШ

 

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]