Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

Прийняття спадщини в умовах карантину
2020-04-07

Загальний строк для прийняття спадщини дорівнює шести місяцям і починає вираховуватися з часу відкриття спадщини, тобто з дня смерті спадкодавця. Що робити, якщо шестимісячний строк спливає під час карантину, а заяву про прийняття спадщини до нотаріальної контори не подано? Фахівці Хорольського бюро правової допомоги відповідають на декілька питань, що стосуються прийняття спадщини в умовах карантину.

Чи від терміновано дату отримання спадщини у зв’язку із введенням карантину?

Норма Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню корона вірусної хвороби (COVID-19)» не стосується вчинення нотаріальних дій, у тому числі і тих, що пов’язані з можливим пропуском передбачених законодавством строків (наприклад оформлення спадщини). Тобто – не від терміновано!

Яким чином можна подати заяву про прийняття спадщини?

Заяву про прийняття спадщини можна подати нотаріусу двома хляхами:

1.Заява про прийняття спадщини спадкоємцем подається особисто нотаріусу за місцем відкриття спадщини;

2.Заява про прийняття спадщини надсилається нотаріусу поштою з підписом спадкоємця, який засвідчується нотаріусом.

Тобто, якщо місце відкриття спадщини – це, наприклад, Котелевський район Полтавської області, а Ви фактично мешкаєте у місті Хоролі, то під час карантину Ви маєте право засвідчити заяву про прийняття спадщини у будь-якого нотаріуса міста Хорола, а вже посвідчену заяву надіслати до нотаріуса за місцем відкриття спадщини у Котелевський район.

Важливо! Кому не потрібно протягом 6 місяців з моменту відкриття спадщини подавати заяву про прийняття спадщини:

- спадкоємцю, який постійно проживав разом із померлою особою на час відкриття спадщини і який вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом 6 місяців він не заявив про відмову від неї;

- малолітнім, неповнолітнім, недієздатним особам, а також тим, дієздатність яких обмежена.

Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям, які прийняли спадщину, після спливу 6 місяців з дня відкриття спадщини. При цьому слід мати на увазі, що строк для звернення спадкоємця за отриманням свідоцтва про право на спадщину законодавством не обмежено.

Отримати безоплатну юридичну консультацію з цього та інших питань можна, зателефонувавши до Хорольського бюро правової допомоги за номером: (05362) 33-2-20 або на номер гарячої лінії: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).

Необхідні документи також можна залишити у скриньці для кореспонденції, що знаходиться за адресою: м.Хорол, вул.Незалежності, 78а.

Пам’ятайте, що карантин – це не перешкода для отримання правової допомоги від держави!

 

В.о. начальника відділу «Хорольське бюро правової

допомоги» Лубенського місцевого центру з надання

безоплатної вторинної правової допомоги                                                       Н.Г.Тарасенко

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]