Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

Лубенська ОДПІ повідомляє!
2017-05-29

Лубенська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Державної фіскальної служби у Полтавській області доводить до відома населення Хорольської територіальної громади наступні повідомлення:

1.Про внесення змін до порядку оподаткування спадщини.

2.Про земельний податок з громадян у 2017 році.

3.Наповнення бюджету за 4 місяці 2017 року.

4.Результати кампанії декларування 2017 року.

 

1. Про внесення змін до порядку оподаткування спадщини

25 березня 2017 року набрав чинності Закон України від 23 лютого 2017 року №1910-VII «Про внесення змін до Податкового Кодексу України щодо оподаткування спадщини» (далі – Закон, опублікований 24.03.2017р. в газеті «Голос України» №54).

Відповідно до вищенаведеного Закону, починаючи з 1 січня 2017 року об’єкти спадщини, які успадковуються не тільки членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, але й об’єкти спадщини, що успадковуються членами сім’ї другого ступеня споріднення оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб.

До членів сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення відносяться: її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені.

До членів сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення відносяться: її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері  і з боку батька, онуки.

Водночас, Законом встановлено, що у разі спадкування будь-яких об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою, оціночна вартість таких об’єктів з метою оподаткування не визначається. Також не проводиться оцінка об’єктів, подарованих платнику податку, які оподатковуються  податком на доходи фізичних осіб за нульовою ставкою.

Не сплачують спадкоємці  в таких випадках і військовий збір.

 

Сектор організації роботи

Лубенської ОДПІ

ГУ ДФС у Полтавській області

 

2. Про земельний податок з громадян у 2017 році

Лубенська ОДПІ нагадує, що власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі є платниками земельного податку. Базою оподаткування податком на землю є нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації та площа земельних ділянок, нормативну грошову оцінку яких не проведено.

Земля – головна цінність територіальної громади. Закон, захищаючи інтереси кожного міста і села, вимагає обов’язкову сплату за землю з кожної ділянки у місцеві скарбниці, так як за чинним законодавством той, хто працює на землі і має з неї економічний зиск, зобов’язаний сплачувати земельний податок у місцевий бюджет. 

 Сільські, селищні, міські ради в межах своїх повноважень приймають рішення про встановлення місцевих податків та зборів. З текстами рішень можна ознайомитися на веб-сайті Державної фіскальної служби України, натиснувши банер «Рішення місцевих рад» або за посиланням http://sfs.gov.ua/rishennya-mistsevih-rad-/.

Рішенням Лубенської міської ради від 17.06.2016р. за земельні ділянки зайняті житловим фондом, автостоянками для зберігання особистих транспортних засобів громадян, які використовуються без отримання прибутку, гаражно-будівельними, дачно-будівельними та садівницькими товариствами, індивідуальними гаражами, садовими і дачними будинками,  господарськими та іншими будівлями і спорудами на 2017 рік встановлено ставку податку в розмірі 0,05% від нормативної грошової оцінки (в 2016 році  ставка податку також становила 0,05%).

За інформацією Державної служби статистики України, індекс споживчих цін за 2016 рік становив 112,4%.

Проте, відповідно до пункту 8 підрозділу 6 Перехідних положень Податкового кодексу України (в редакції Закону України від 20.12.2016 N 1791-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році") встановлено, що індекс споживчих цін за 2016 рік, що використовується для визначення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель, застосовується із значенням: для сільськогосподарських угідь (ріллі, багаторічних насаджень, сіножатей, пасовищ та перелогів) – 100 відсотків; для земель несільськогосподарського призначення - 106 відсотків.

Від сплати земельного податку звільняються:

інваліди першої і другої групи; фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;  пенсіонери (за віком); фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». 

Звільнення від сплати земельного податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм:

для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари.

для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах не більш як 0,25 гектара, в селищах – 0,15 гектара; в містах – 0,10 гектара;

для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара;

для будівництва індивідуальних гаражів – не більше як 0,01 гектара;

для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара;

Крім того відповідно до п.п. 281.1.4 п. 281.1 ст. 281 Кодексу від сплати земельного податку звільняються ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України від 22 жовтня 1993 року № 3551-XII «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» зі змінами та доповненнями (далі – Закон).    

     Ветеранами війни є особи, які брали участь у захисті Батьківщини чи в бойових діях на території інших держав. До ветеранів війни належать: учасники бойових дій, інваліди війни, учасники війни (ст. 4 Закону).

     Учасниками бойових дій згідно зі пп. 19, 20 ст. 6 Закону визнаються:

     військовослужбовці (резервісти, військовозобов’язані) та працівники Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, військовослужбовці військових прокуратур, особи рядового та начальницького складу підрозділів оперативного забезпечення зон проведення антитерористичної операції центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, державну політику у сфері державної митної справи, поліцейські, особи рядового, начальницького складу, військовослужбовці, працівники Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Державної пенітенціарної служби України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення;  

Водночас, право на пільгу щодо сплати земельного податку мають ті фізичні особи, право власності яких на земельні ділянки посвідчено належними документами та даними державного земельного кадастру.

Громадяни–власники земельних ділянок, які вийшли на пенсію не за віком (пенсія призначена за вислугу років, по інвалідності тощо) мають право на користування пільгою щодо сплати земельного податку після досягнення пенсійного віку. Пільга громадянам по земельному податку надається за земельні ділянки, що належать їм на правах приватної власності.

Для отримання пільги громадянин має подати до Лубенської ОДПІ заяву про надання пільги та документи, що посвідчують його право на пільгу (копії паспорту, пенсійного посвідчення, посвідчення учасника бойових дій тощо).

 

Сектор організації роботи

Лубенської ОДПІ

ГУ ДФС у Полтавській області

 

 

3.  За 4 місяці  платники Лубенської ОДПІ поповнили бюджет на 525,3 млн. грн.

У січні – квітні 2017 року Лубенською ОДПІ ГУ ДФС у Полтавській області до місцевих бюджетів мобілізовано на 271,7 млн. грн. або на 40,4 % більше минулорічного.

До Державного бюджету  України  зібрано 253,6 млн. грн. Збір податків і платежів порівняно  з  фактичними показниками січня - квітня 2016 року збільшився в 2,1 рази.

У розрізі основних платежів забезпечено надходження  : податку на додану вартість – 158,9 млн. грн.,  що майже  в 3,3 рази більше аналогічного періоду попереднього року; податку на прибуток підприємств – 11,7 млн. грн., це майже на 4,0 млн. грн. перевищує показники  минулого року; податку на доходи фізичних осіб – 211,0 млн. грн., що на 78,9 млн. грн. більше минулорічних надходжень; військового збору  14,96 млн. грн., це на 4,4 млн. грн.. більше ніж за  4 місяці 2016 року.

За 4 місяці платникам податків відшкодовано з Державного бюджету України податку на додану вартість в розмірі 5,8 млн. гривень.

Також сплачено 160,3 млн. грн. єдиного соціального внеску.

 

Сектор організації роботи

Лубенської ОДПІ

ГУ ДФС у Полтавській області

 

4.  Результати кампанії декларування доходів громадян

Деклараційна кампанія 2017 року закінчилася 3 травня. Про підсумки розповів начальник Лубенської ОДПІ ГУ ДФС  у Полтавській області Олександр Коломієць під час засідання «круглого столу».

«В ході проведення цьогорічної кампанії декларування працівники Лубенської ОДПІ  орієнтувалися на налагодження партнерських взаємовідносин із платниками податків, добровільності сплати ними податків і створення умов, які гарантують обслуговування платників на належному якісному рівні, зокрема, надання консультаційної допомоги по заповненню податкових декларацій та проведення широкомасштабної роз’яснювальної роботи серед громадян щодо виконання свого громадянського обов’язку перед державою шляхом добровільного декларування отриманих доходів», - зазначив Олександр Коломієць під час відкриття зустрічі.

Станом на 4 травня 2017 року до Лубенської ОДПІ ГУ ДФС у Полтавській області податкові декларації про майновий стан і доходи подали 6528 громадян. Загальна сума задекларованих доходів становить 151,9 млн. гривень. Загальна сума податкових зобов’язань, що підлягає сплаті до бюджету самостійно платником податків за результатами звітного (податкового) року складає:

- з податку на доходи фізичних осіб 9,5 млн. гривень.

- з військового збору 1,5 млн. гривень.

З даної кількості поданих декларацій 324 громадяни скористалися правом на отримання податкової знижки за витратами, понесеними протягом 2016 року.

Станом на 01 травня 2017 року 261 громадянину вже повернуто з бюджету 352,9 тис. грн. податку на доходи фізичних осіб.

Бажаючі реалізувати право на отримання податкової знижки за підсумками минулого року можуть подавати декларації впродовж усього 2017 року. У разі, якщо платник до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки, таке право на наступні роки не переноситься.

 

Сектор організації роботи

Лубенської ОДПІ

ГУ ДФС у Полтавській області

Оголошення
     
Увага! Повідомлення про результати конкурсу!

14 березня 2024 року відбулося ІІ засідання конкурсної комісії на заміщення посади керівника Мусіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Хорольської міської ради Лубенського району Полтавської області

     
     
Увага! Оголошення!

Результати конкурсного відбору субєктів оціночної діяльності для здійсненняоцінки об'єктів оренди

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]