Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

інвалідністю статті відповідно закону частини правової допомоги україни календарних відпустки&rdquo (згідно роботу особам false особи підприємстві центру щорічну передбачених
Хорольське бюро правової допомоги інформує!
2020-05-12

Консультація на тему пільг, що надаються державою особам з інвалідністю

Вказані особи мають ті ж конституційні права і обов’язки, що й інші громадяни України. Але, через певні проблеми зі здоров’ям держава надає їм додаткові права та пільги. Зокрема, зупинимось більш детально на трудових пільгах осіб з інвалідністю. Відповідно до частини 3 статті 26 Кодексу Законів про працю України, при прийомі на роботу не встановлюється випробування для осіб з інвалідністю, направлених на роботу відповідно до рекомендації медико-соціальної експертизи.

Інвалідність є поважною причиною для розірвання трудового договору, укладеного на визначений строк (згідно частини 1 статті 39 КЗпП України).

У випадках, передбачених законодавством, на власника або уповноважений ним орган покладається обов'язок організувати навчання, перекваліфікацію і працевлаштування осіб з інвалідністю відповідно до медичних рекомендацій, встановити на їх прохання неповний робочий день або неповний робочий тиждень та створити пільгові умови праці.

Залучення осіб з інвалідністю до надурочних робіт та робіт у нічний час допускається лише за їх згодою, якщо це не суперечить медичним рекомендаціям МСЕК. 

Також, відповідно до статті 170 КЗпП, за бажанням працівника з інвалідністю, роботодавець може перевести його на легшу роботу, з дотриманням рекомендацій МСЕК.

Працівники з числа осіб з інвалідністю, які не відпрацювали перших шість місяців на підприємстві, можуть скористатися своїм правом на щорічну оплачувану відпустку повної тривалості до настання шестимісячного терміну їхньої безперервної роботи на цьому підприємстві (згідно частини 7 статті 10 Закону України “Про відпустки” від 15 листопада 1996 року). А працівники з інвалідністю, які вже тривалий час працюють на підприємстві, за своїм бажанням мають право на щорічну відпустку в зручний для них час (згідно частини 13 статті 10 Закону “Про відпустки”).

Відповідно до статті 6 Закону України “Про відпустки”, тривалість щорічної основної відпустки для працівників з інвалідністю становить:

- для осіб з інвалідністю I і II груп – 30 календарних днів,

- для осіб з інвалідністю III групи – 26 календарних днів.

Згідно пункту 6 та 7 частини першої статті 25 Закону України “Про відпустки”, відпустка без збереження заробітної плати тривалістю до 30 календарних днів щорічно надається особам з інвалідністю III групи, тривалістю до 60 календарних днів щорічно – особам з інвалідністю I та II груп.

Відповідно до статті 18-1 Закону «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» від 21 березня 1991 року, особа з інвалідністю, яка не досягла пенсійного віку, не працює, але бажає працювати, має право бути зареєстрованою у державній службі зайнятості як безробітна.

Рішення про визнання особи з інвалідністю безробітною і взяття її на облік для працевлаштування приймається центром зайнятості за місцем проживання особи з інвалідністю на підставі поданих нею рекомендації МСЕК та інших передбачених законодавством документів.

Якщо у Вас виникли запитання з приводу даного роз`яснення, Ви можете зателефонувати до Хорольського бюро правової допомоги за номером тел.: (05362)33-2-20 або на номер телефону Єдиного контактного центру 0(800)21-31-03.

Будьте здорові, бережіть себе та своїх рідних!

 

Для забезпечення та реалізації своїх прав та інтересів ви можете звернутися дистанційно до Лубенського центру безоплатної правової допомоги за поштовою адресою: 37500, м. Лубни, Полтавська обл. вул. Монастирська, 17 або на електронну пошту: [email protected]

У телефонному режимі: (095)253-66-14, (05361)77-4-79 – приймальня.

 

В.о. начальника відділу "Хорольське бюро

правової допомоги" Лубенського місцевого центру   

з надання безоплатної вторинної правової допомоги                                Н.Г.Тарасенко

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]