Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

доходи області полтавській сільськогосподарської гривень управління фізичні режимі особи податкового боргу продажу головне понад забезпечено фізичних надходження земельних площею
Головне управління ДПС у Полтавській області інформує
2021-03-31

З початку року податковий борг скоротився на 53,5 млн. гривень

  Сума податкового боргу по ГУ ДПС у Полтавській області станом на березень 2021 року складає 3 млрд. 648,2 млн. гривень. Як повідомив журналістам заступник начальника Головного управління ДПС у Полтавській області Максим Яіцький, з початку поточного року забезпечено скорочення податкового боргу на 53,5 млн.грн. або майже на 1,4 відсотки.

Протягом січня-лютого проведено списання безнадійного податкового боргу на 11 млн. 642,6тис.грн., з яких – 9 млн. 404,2 тис.грн. на підставі відповідних ухвал суду внаслідок завершення ліквідаційних процедур банкрутства та 2 млн. 238,4 тис. грн. - по завершенню терміну позовної давності, який становить 1095 днів.

Впродовж двох місяців поточного року розглянуто 755 заяв фізичних осіб - підприємців та осіб, які вирішили скористатись нормами Закону №1072 від 04.12.2020 щодо списання сум недоїмки з єдиного внеску, а також штрафів і пені, нараховані на ці суми недоїмки. За результатами розгляду заяв проведено списання сум недоїмки, штрафів та пені 363 суб’єктам господарювання на загальну суму 7,4 млн. гривень.

З початку року забезпечено надходження коштів від заходів стягнення в рахунок погашення податкового боргу до державного бюджету в сумі 30  млн. гривень. Надходження коштів від заходів стягнення в рахунок погашення заборгованості з  єдиного внеску за січень - лютий 2021 року склали 5,2млн. гривень. Надходження від реалізації заставного майна забезпечено в сумі 66,5 тис. гривень.

Також з початку 2021 року до Державного та місцевого бюджетів забезпечено надходження коштів від реалізації безхазяйного майна в сумах 18,9 тис. грн.. та 10,7 тис.грн., відповідно.

Головне управління ДПС у Полтавській області

 

Декларування громадянами доходів, отриманих у 2020 році,

зокрема, від ведення сільськогосподарської діяльності 

 

Головне управління ДПС у Полтавській області  повідомляє, що з 1 січня 2021 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2020 року, і триватиме вона до 1 травня 2021 року.

Нагадуємо, що обов’язковому  декларуванню підлягають:

- доходи від продажу (обміну) рухомого та нерухомого майна;

- доходи у вигляді спадщини або подарунку від фізичної особи, що не є членом сім’ї І-го або ІІ-го ступеня споріднення.

- іноземні доходи;

- інвестиційні доходи, тобто доходи від продажу цінних паперів (акцій) та корпоративних прав;

- дохід у вигляді анульованої банком частини боргу за кредитом;

- дохід від оброблення земельних ділянок площею понад 2га;

- доходи від надання в оренду рухомого та нерухомого майна іншій фізичній особі.

Враховуючи аграрну спрямованість області, ГУ ДПС  області звертає увагу фізичних осіб, які самостійно одноосібно обробляють власні земельні ділянки (паї) загальною площею понад 2 гектари та отримують доходи від продажу сільськогосподарської продукції та громадян, які є власниками сільськогосподарської техніки та  надавали у 2020 році  платні послуги  з обробітку землі іншим фізичним особам (оранка, комбайнування тощо), але при цьому не зареєстровані як  фізичні особи-підприємці (ФОП), та нагадує про обов’язок подання ними декларації про доходи.

У разі надання власних земельних ділянок (паїв) в оренду іншій фізичній особі, яка не є суб’єктом господарювання, та отримання доходу у вигляді орендної плати, такі фізичні особи – орендодавці також мають обов’язок стосовно декларування отриманих доходів та сплати відповідних податків і зборів (п.п. 170.1.5 п. 170.1 ст. 170 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)).

Як правило, власники техніки, котрі проживають в сільській місцевості, навесні та восени активно обробляють землю на замовлення, отримуючи доходи без сплати податків. Варто зазначити, що закон вимагає декларувати такі доходи та сплачувати податок на доходи фізичних осіб та військовий збір.

Відповідно до вимог ПКУ доходи від продажу сільськогосподарської продукції, вирощеної на власних земельних ділянках площею понад 2 гектари, доходи від надання власних земельних ділянок в оренду іншій фізичній особі та доходи, отримані від обробітку земель, підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та військовим збором за ставкою 1,5 %.

Самостійно сплатити узгоджені податкові зобов’язання платники податку зобов’язані до 01 серпня (п. 179.7 ст. 179 ПКУ).

Тому, допоки не розпочався сезон весняно-польових робіт, закликаємо одноосібників, які самостійно обробляють власні земельні ділянки (паї) загальною площею понад 2 га та в 2020 році отримали доходи від продажу сільськогосподарської продукції, та власників сільськогосподарської техніки, які в минулому році отримали доходи за обробіток землі,  подбати про подання податкової декларації про доходи за 2020 рік.

Головне управління ДПС у Полтавській області 

 

Як перевірити розрахунковий документ (чек), виданий програмним РРО, що працює в режимі офлайн

За словами начальника Хорольської ДПІ Головного управління ДПС у Полтавській області Наталії Семиженко, у розрахунковому документі (чеку) має обов’язково бути наявна позначка про проведення розрахункової операції в режимі офлайн.

Перевірити наявність цього чеку в базі даних Державної податкової служби можливо через Електронний кабінет після завершення роботи програмного РРО в режимі офлайн та передачі ним чеку/чеків до фіскального сервера.

Інформація про фіскальні номери, що увійшли до діапазону для використання програмного РРО, що працює у режимі офлайн, буде оприлюднена у Електронному кабінеті із зазначенням даних про фіскальний номер програмного РРО та про суб’єкта господарювання для програмного РРО якого зарезервовано фіскальні номери.

 

Декларуйте доходи своєчасно!

Податкову декларацію про майновий стан і доходи до податкових органів за місцем своєї податкової адреси зобов’язані надати:

- фізичні особи – підприємці (далі – ФОП) про доходи, отримані від провадження господарської діяльності (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) у термін протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (року);

- фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність у термін до 01 травня року, що настає за звітним;

- фізичні особи, які отримали доходи від неподаткових агентів, або доходи від податкових агентів, що не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування, у термін до 01 травня року, що настає за звітним.

Фізичним особам – платникам податків надається можливість подати Декларацію в електронній формі. Здійснити це можливо засобами Електронного кабінету. Сервіс працює безкоштовно.

 

Запрошуємо на практикуми «Електронні сервіси ДПС – зручно і легко»

Державні податкові інспекції Лубенського району запрошують новостворених ФОПів на практикуми «Електронні сервіси ДПС – зручно і легко».

На практикумах фахівці податкових інспекцій  роз’яснять та нададуть практичні рекомендації щодо зручного, дистанційного, актуального спілкування з податковою службою.   Особлива увага буде приділена питанням подання звітності, заяв, декларацій в режимі онлайн та отримання адміністративних послуг, використовуючи електронні сервіси.

Заняття проводяться двічі на тиждень: вівторок та четвер з 11 год. 00 хв. до 12 год.00 хв. (за попереднім записом).

Запис на практикум проводиться за телефонами:

Лубенська ДПІ (05361)72582

Гребінківська ДПІ (05359) 91840

Пирятинська ДПІ (05358) 20469

Хорольська ДПІ (05362) 33301

Чорнухинська ДПІ (05340)51502

Оржицька ДПІ (05357) 91141

Семнівська ДПІ Кременчуцького району (05341) 91532

Оголошення
     
Увага! Повідомлення про результати конкурсу!

14 березня 2024 року відбулося ІІ засідання конкурсної комісії на заміщення посади керівника Мусіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Хорольської міської ради Лубенського району Полтавської області

     
     
Увага! Оголошення!

Результати конкурсного відбору субєктів оціночної діяльності для здійсненняоцінки об'єктів оренди

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]