Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

біблії рослин культур виноград плодових райський олива тематичної субтропічних гранат колекції хорольському яблуня ботанічному років ділянки ботанічного дерево згадується
Формування тематичної експозиції "Райський сад" в Хорольському ботанічному саду
2017-10-30

У Хорольському ботанічному саду Проектом організації території передбачено 35 експозиційних колекційних ділянок серед яких є науково-дослідні та тематичні. Актуальність тематичної ботанічної експозиції Райський сад, де будуть представлені рослини згадувані в Біблії, можна обґрунтувати зростаючою потребою усвідомлення зв’язку античної доби і сучасності, що дає можливість зрозуміти проблеми наших предків які добирали рослини залежно від їх практичного значення, відчути живий плин історії, показати важливість збереження рослинного світу, адже шанобливе ставлення до рослин притаманне і біблійній традиції.

Тематичний напрям експозиційної ділянки Райський сад – пов’язати між собою ботанічні види Райського саду, як колекції біблійних рослин та ілюстрацію витоків сільськогосподарської діяльності людства на Близькому Сході, що охоплює період від 1 млн. до 6 – 5 тис. років тому. Отже тематика Райського саду тісно пов’язана з етнологією і ототожнює біблійну ботаніку, яка буде використана в екскурсійній та просвітницькій діяльності ботанічного саду.

Вважається, що місця, описані в Біблії як райські, – це родючі землі в долинах річок Тигру і Євфрату, де колись була створена перша високорозвинена культура землеробства. Приблизно 7000 років до н.е. люди, розчищаючи ліси для посівів зернових культур, залишали і кращі екземпляри диких плодових дерев, тому садівництво виникло одночасно із землеробством. Це були дикі сливи, абрикоси, персики, вишні, яблуні, груші, виноград, окремі види субтропічних плодових рослин.

Проектом організації території Хорольського ботанічного саду для формування тематичної колекції Райський сад запропонована низка рослин серед яких: мигдаль низький, ірга канадська, вишня степова, вишня повстиста, глід півняча шпора, айва довгаста, яблуня рясноквітча, яблуня Недзвецького, яблуня сливолиста, яблуня торинговидна, черемха Маака, слива цистена, слива Сарджента, черемха звичайна, груша уссурійська, горобина круглолиста, горобина Мугеоттова, виноград кленолистий, виноград амурський, виноград лісовий та інші види.

В літературних джерелах про давнину вказується що за книгою Буття, у раю – садку Едемському росли різні дерева, кожне з них «принадне на вигляд і на їжу смачне». Варто зазначити що у Біблії згадується понад 100 різних рослин, але тільки сім провідних аграрних культур (смоковиця, олива, пшениця, ячмінь, виноград, гранат, пальма) плекали наші давні предки. Водночас це мінімальний набір культур які забезпечують добробут, серед яких і три субтропічних плодових види.

Найпоширенішою з плодових рослин у Біблії названа фіга (інжир звичайний, смоковиця) чиє листя правило Адамові з Євою за «одяг».

Історія інжиру вирушає в древні часи, його культивують вже більше п'яти тисяч років. Передбачають, що вперше інжир був введений в культуру в гірській області Карія в Малій Азії, а потім поширився по всій Передній Азії, Північній Африці та інших субтропічних районах. У Давньому Єгипті інжирне дерево вирощували ще за дві з половиною тисячі років до нашої ери, адже до теперішнього часу збереглися барельєфи того періоду, де зображено збір плодів інжиру.

Далі із субтропічних плодових культур в Біблії згадується олива (маслина) або оливове дерево. Однією з причин, чому оливові дерева сприймаються як дарунок Божий є те що вони не вимагали особливого догляду, нескладною була й стародавня технологія одержання цілющої олії. З’явившись на Близькому Сході олива спочатку вирощувалася у Давньому Єгипті, а потім розповсюдилася по всіх Середземноморських країнах.

До семи провідних аграрних культур згадуваних у Біблії належить і гранат (гранатник зернястий). Гранат – одна із самих давніх культур Середземномор’я. Про це свідчать знахідки виявлені в єгипетських захороненнях, зображення на давньовізантійських тканинах. Гранат згадується в Біблії як символ єднання Всесвіту.

У поточному році у Хорольському ботанічному саду продовжуються роботи з підготовки земельної ділянки площею 0,18 га для закладки Райського саду в якому визначне місце належатиме і згаданим субтропічним видам що вказуватиме на повноту біблійної колекції. Насадження інжиру та гранату будуть сформовані як вкривні на зиму кущі з посадкового матеріалу що є у розсаднику ботанічного саду, оскільки ці види вже тривалий час нами досліджуються в м. Хоролі, а олива буде представлена в колекції сезонно, лише як контейнерна культура, адже це вічнозелена рослина що витримує короткочасне зниження температури лише до мінус 12 - 18° С. Натомість контейнерному вирощуванню оливи сприяє здатність виду до утворення поверхневих коренів, а ксеноморфна структура листків і пагонів забезпечує економне використання вологи.

Міський голова Сергій Волошин (у центрі) та його заступники Яна Карманська і Валентин Місніченко на закладці тематичної колекційної ділянки Райський сад у Хорольському ботанічному саду. Висадка айланту найвищого що в народі йменується як боже дерево або рай-дерево.

 

 

Володимир Красовський, кандидат біологічних наук, керівник науково-дослідної установи Хорольський ботанічний сад

Оголошення
     
Увага! Повідомлення про результати конкурсу!

14 березня 2024 року відбулося ІІ засідання конкурсної комісії на заміщення посади керівника Мусіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Хорольської міської ради Лубенського району Полтавської області

     
     
Увага! Оголошення!

Результати конкурсного відбору субєктів оціночної діяльності для здійсненняоцінки об'єктів оренди

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]