Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

Держпродспоживслужба інформує!
2020-01-30

ПТАШИНИЙ ГРИП: ВАРТО ЗНАТИ!

Пташиний   грип став відомим з 1878 року, виявлений в Італії  серед домашньої птиці, був виключно захворюванням тварин.  Але 1997   році   в Гонконзі   зафіксували  перший випадок зараження людини  на пташиний грип, а сталося це під час епідемії на цю хворобу серед домашньої птиці.

Пташиний, або  курячий  грип  визивається   найбільш  поширеним штамом  вірусу типу А, який часто призводить до смерті заражених птахів, особливо сприятливі домашні  кури та індики, синантропна птиця (горобці, голуби, граки), дика птиця, деякі види ссавців, а також людина.                                               

Природним  резервуаром вірусу пташиного грипу і причиною заносу інфекції у домашні господарства  є  мігруючі  водоплавні птахи – найчастіше дикі качки розносячи віруси грипу по країнах  та континентах (завдяки своїй  природній стійкості вони найменш сприйнятливі до інфекції  і  в процесі міграції можуть подолати значні відстані). Свійські птахи можуть бути інфіковані вірусом пташиного грипу через безпосередні контакти з інфікованими  водоплавними чи іншими птахами, або через контакт із поверхнею землі   чи клітки, а також  з кормами та водою  що були заражені вірусом. Вірусоносійство триває до 2-3 місяців. Вірус чутливий  до високої   температури і гине при 70 0 - 80 0 С.

Головною ознакою  хвороби  у птиці є ентерит, тобто пронос, пригнічення, ураження органів дихання, зниження продуктивності. Інфекція може проходити в миттєвій формі, викликаючи швидку загибель птиці.

Для уникнення  занесення вірусу в домашнє господарство, необхідно перевести всіх птахів на закритий режим утримання, особливо в весняно –осінній період.  Дотримуватися  ветеринарно – санітарних правил, проводити періодично очищення та дезінфекцію приміщення та інвентаря.  Регулярно оглядати домашню птицю, а в разі виявлення підозрілих симптомів  чи загибелі, невідкладно звертатися до ветеринарної служби. Закупівлю птиці та продукції птахівництва проводити   впевнившись в її безпечності  на ринках при наявності відповідної документації.

Для локалізації  цього захворювання вживають серйозних заходів: поголовне знищення всієї птиці в місцях спалахів захворювання з наступним спалюванням тушок, проведенням дезінфекції та дератизації (знищення гризунів), а також усього комплексу ветеринарно-санітарних заходів.   

Тільки спільними зусиллями зможемо попередити та не допустити розповсюдження пташиного грипу.

 

 

Начальник Хорольського районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Полтавській області         Григорій БУРЛАКА

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]