Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

амброзії амброзія поширення полинолистої знищувати рослини державах подальшого рослин бур’янів карантинних через зелений повитиці південної ґрунту називають амброзію цього
Зелений агресор – амброзія полинолиста
2018-06-13

Цього року як ніколи склалися надзвичайно сприятливі погодні умови для появи і подальшого поширення шкодочинних об’єктів (шкідників, хвороб та бур’янів, в тому числі карантинних: не лише амброзії полинолистої, а і повитиці). Через поширення амброзії полинолистої та повитиці створилася загрозлива фітосанітарна ситуація. Отруєння довкілля пилком амброзії  спричиняє великої шкоди здоров’ю людини, а поширення повитиці польової може спричинити загибель тварин при поїданні ними як самих рослин, так і забрудненого сіна.

Цвіте амброзія з середини серпня до кінця жовтня. В цей період року пилок амброзії за  найменшого пориву вітру хмарками здіймається в повітря. Під час цвітіння ця рослина дуже небезпечна: пилок викликає у людей алергію (підвищення температури, сльозотечу, кон’юнктивіт, погіршує зір і може викликати набряк легенів), медики називають це амброзійним полінозом або сінною пропасницєю. Слід додати, що у цей період від її пилку страждають астматики, у яких загострюються приступи бронхіальної астми. Поширенню захворювання можуть сприяти погодні умови: спека, роза вітрів тощо. Ефективних ліків поки що не існує. Єдиний вихід — триматися подалі від амброзії полинолистої, поки вона квітує.

Батьківщиною амброзії полинолистої  є Північна Америка. Звідти, у 1873 році, з насінням люцерни цей зелений агресор потрапив до Німеччини і почав нестримними темпами поширюватися просторами Європи. На сьогоднішній день амброзія поширена більш ніж в двадцяти європейських державах, в дванадцяти державах Південної і Північної Америки, трьох державах Південної Африки, а також в Австралії, Кореї, і дісталась навіть до островів Японії. У 1914 році була вперше виявлена ​​в  Дніпропетровській області і щорічне збільшення її ареалу по всій території України в даний час досягло загрозливих масштабів.

Рослини амброзії продукують хлорогенову кислоту, ефірні масла, якої пригнічують ріст інших рослин, тому осередки амброзії швидко збільшуються і, якщо їх не знищувати, за 3-4 роки від культурних рослин не залишиться і сліду.

Динаміка розповсюдження потужного алергена і майже безсмертного бур’яна вимагає особливої уваги зі сторони органів місцевого самоврядування, комунальних підприємств, суб’єктів господарювання різних форм власності, приватних підприємців, фермерів, власників домогосподарств, які повинні здійснювати моніторинг і знищувати шкідливу рослину шляхом виривання з корінням чи постійного скошування мотокосами і подальшого спалення з дотриманням відповідних санітарно-гігієнічних, протипожежних норм і правил.  

Амброзія володіє таким гнучким механізмом пристосування до умов зростання, що витримує будь-які екологічні зміни. Через це усі зусилля, направлені на запобігання появи і подальшого поширення не лише в полях, а й в населених пунктах, зводяться нанівець. Невипадково амброзію називають «зеленою пожежею»: вона, маючи потужну кореневу систему і добре розвинену вегетативну масу, пригнічує і витісняє всі поруч зростаючі рослини. Амброзія дуже агресивна, сильно висушує і збіднює ґрунт. Так, за середньої густоти стояння забирає з 1 гектара до 2000 тонн води, що відповідає 200 мм опадів, виносить з ґрунту стільки поживних речовин, скільки міститься в 7-8 центнерах мінеральних добрив. Для утворення 1 тонни сухої речовини рослини амброзії поглинають з ґрунту 15 кг азоту, 1,5 кг фосфору і 950 тонн води. Внаслідок цього боротьба з амброзією вкрай ускладнена, але вирішення проблеми розповсюдження карантинних бур’янів має бути в першочерговому порядку.  

Якщо ми всі разом, спільними дієвими зусиллями, не будемо знищувати амброзію полинолисту і повитицю вже сьогодні, то завтра така бездіяльність і байдужість може обернутися фітосанітарною та екологічною катастрофою.

Оголошення
     
Увага! Повідомлення про результати конкурсу!

14 березня 2024 року відбулося ІІ засідання конкурсної комісії на заміщення посади керівника Мусіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Хорольської міської ради Лубенського району Полтавської області

     
     
Увага! Оголошення!

Результати конкурсного відбору субєктів оціночної діяльності для здійсненняоцінки об'єктів оренди

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]