Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

участь громади учнів ранку акцію андрій варто молодь false акції інших молоді досвід прибирання часто прийшли x-none екологічної суспільства
Залюбки підтримуємо активну молодь
2019-04-02

Три звичайних хорольських юнаки – Андрій Шарандак, Артем Сауся, Владислав Череватенко разом раннього суботнього ранку зібрали на спільну екологічну акцію активну молодь та викладачів, яким небайдуже ощадливе ставлення до природи та культура відпочинку. Міська рада та актив громади радо підтримали їх благі починання.

Міський сквер. Субота, 30 березня. Лише 9 ранку, а тут вже купа молодих зосереджених і позитивних облич та працьовитих рук. Перші 15 хвилин роботи з прибирання, і вже помітний результат. Поряд у спільному труді стали учні й учителі, були на рівних, фактично «відсунувши» правила субординації.

Часи, коли ініціатива була «наказуємая», минули. Зараз найбільшою цінністю працівника навпаки стає ініціативність та здатність втілювати свої ідеї в життя. На рівні національної стратегії також стоїть розвиток громадського суспільства. Такого, у якому люди розуміють, що саме вони – джерело влади, тому мають брати участь у формуванні державної політики, а держуправлінці свою роль вбачають не в керуванні, а в служінні громаді. Надія на швидкий розвиток правового суспільства покладається на молоде покоління. Але в той же час участь учнів та молоді в різноманітних управлінських структурах часто є суто декоративною, а необхідні реальний практичний досвід та навички ведення справ разом із органами влади.

Тож на допомогу приходять європейці зі Східної Європи, які опинившись свого часу в подібних умовах, швидкими темпами почали наздоганяти своїх західних сусідів. Група школярів – учнів Хорольської гімназії, беруть участь у проекті «Активний громадянин – ефективна влада», який підтримує Словаччина. Проект, до якого залучали молодь 15-18 років, на території України почав діяти наприкінці 2017 року в чотирьох областях, які представляють різні регіони: Південь – Миколаївська, Схід – Запорізька, Центр – Полтавська, Захід – Закарпатська. Основна мета – навчити дітей взаємодіяти із владою та активом громади, підвищити рівень участі молоді в прийнятті рішень.

На першому етапі, у травні 2018 року, три команди з Хоролу відвідали навчальний семінар у Полтаві, який проводили гості зі Словаччини. Його учасників навчали визначати найбільші проблеми громади, пояснили, як шукати можливості їх вирішення. На основі отриманих знань діти у другій половині 2018 року готували власні ініціативи. У січні цього року полтавські команди представляли презентації своїх ідей та обґрунтування. І одну з груп із Хорольської гімназії відібрали для наступного етапу, основна мета якого – втілення ідеї в життя.

Найбільшою проблемою нашого містечка, як пояснює один з координаторів Андрій Шарандак, вони побачили у значній його забрудненості. І місто брудне не тому, що не прибирають, а тому, що люди смітять. Спочатку юнаки хотіли провести акцію, у рамках якої оголосити прибирання всього міста, але зрозуміли, що нині - це непідйомна ноша. Думали про освітні акції щодо сортування сміття. Але врешті зупинилися на тому, що варто зібрати однолітків і показати, як варто поводити себе у головному місці відпочинку. За спостереженнями хлопців, саме в сквері, особливо після вихідних, збирається дуже багато сміття, яке розноситься по усій його території. У процесі підготовки спочатку юні активісти завітали до міської ради і узгодили проведення акції. Тут їм радо пішли на зустріч. Далі, погодивши організаційні моменти з дирекціями, запросили до участі учнів 8-11 класів із усіх шкіл Хорола.

Мета екологічної акції – звернути увагу населення, особливо юнацтва, на те, що варто слідкувати за чистотою і бережливо ставитися до природи. Усвідомлення того, що так жити не можна, приходить, що не може не радувати, уже не одиницям, а великій кількості людей. Це підтверджується тим, скільки підлітків прийшло раннього суботнього ранку в перший день канікул до центрального скверу. Не було звичних «розстрільних» списків із «бажаючих», а вчителі, які теж прийшли на акцію, не виконували роль наглядачів, як то часто бувало за часів мого навчання у різних закладах. Усі з бажанням працювали спільною командою. Прийшли тільки ті, хто дбає про природу та вірить у ідею хлопців. Дружна робота закінчилася спільним пікніком з чаєм та солодощами, який дітям допомогли організувати приватний підприємець Олександра Гупало та батьки учасників.

Як на мене, як автора цих рядків, формування місцевих лідерів думки – це перший етап подолання екологічної та багатьох інших проблем. А отже, проект дійсно успішний. Тепер за хлопцями презентація результатів їх роботи на черговому обласному семінарі. І судячи з того, що їм вдалося зробити, у наших юнаків є всі шанси позмагатися з командами з інших областей. Фіналісти проекту матимуть шанс вивчити досвід іноземців на місці, відвідавши Словаччину. А ми маємо надію, що це будуть саме Владислав, Артем та Андрій.

 

 

Автор статті та фото: Ірина Титаренко

 

Оголошення
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

16 квітня 2024 року о 14:00 год. відбудеться сьоме засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]