Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

україни соборності української січня республіки стала народної false незалежність історії minor-latin calibri єдності держави події злуки незалежності українського подія україни!
З Днем Соборності України!
2020-01-22

Рівно 101 рік тому, 22 січня 1919 року, відбулася знакова подія в історії зародження й формування української державності. У першу річницю підписання на Софіївській площі у Києві IV Універсалу Української Центральної Ради про повну незалежність Української Народної Республіки від Росії було підписано Акт злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки в єдину соборну державу.   

Так зародилося державне свято, яке позначається на національному календарі важливих дат і подій як День Соборності (День Злуки). Офіційне його відзначення розпочалося з 1999 року згідно з Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року № 42/99.

Об’єднання УНР і ЗУНР має велике історичне й політичне значення для утворення єдиної (соборної) держави. Ця важлива історична подія стала основоположною для подальшого процесу українського державотворення та заклала підґрунтя для глибокого осмисленням українським народом своєї єдності. Вона стала провісником створення вільної суверенної держави українського народу, який продемонстрував усьому світу своє волевиявлення і прагнення до свободи, нового адміністративно-територіального устрою, територіальної цілісності і незалежності від Австро-Угорської та Російської імперії, яким доводилося коритися віками. Ланцюги поневолення було нарешті розірвано.  

До цієї важливої для України події причетні видатні історичні постаті, лідери політичної арени, які стали локомотивом у складному й багатоетапному процесі державотворення: Михайло Грушевський, Павло Скоропадський, Володимир Винниченко, Симон Петлюра, Євген Петрушевич, Федір Швець, Панас Андрієвський, Василь Стефаник, Лонгин Цегельський, Дмитро Левицький, Андрій Шміґельський, Тимотей Старух та інші.

Найбільш патріотично і велично відзначено 21 січня 1990 року Велику Злуку – злиття воєдино Наддніпрянської Великої України та ЗУНР (Галичини, Буковини і Угорської України) живим ланцюгом. У день 71-річниці Злуки УНР і ЗУНР майже три мільйони людей взялися за руки, з'єднавши Івано-Франківськ, Львів, Рівне, Житомир та Київ. Масова акція “Українська хвиля” була однією із наймасштабніших у світовій історії та стала ще одним кроком до здобуття незалежності Україною.

Відзначаючи ті буремні події, ми передусім віддаємо шану подвигам українців, які засвідчили незламність духу, самовідданість у боротьбі за національну державність. Соборність, здобута кров’ю мільйонів патріотів та незалежність, яку нині боронять від агресора українські воїни на сході України, є нашими священними надбаннями.

Вітаємо Вас із визначним державним святом – Днем Соборності України! Бажаємо миру, щастя і добра, а нашій Україні – перемоги, єдності і процвітання.

Оголошення
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

16 квітня 2024 року о 14:00 год. відбудеться сьоме засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]