Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

перемоги травня голова голови ветеранів пам’ятника участь нашій після хорольської подвиг історію перемогу воєнні україни близько армії присутні остапенко
Відзначення Дня Премоги !
2013-05-09

9 травня 1945 року назавжди ввійшло в історію як День Перемоги у найбільшій і найкривавішій війні на нашій планеті. О 6 годині ранку про перемогу над гітлерівською Німеччиною сповістив по радіо диктор Юрій Левітан. Тому 9 травня вважається Днем Перемоги, хоча воєнні дії тривали ще не один місяць. Статус державного свята День Перемоги одержав тільки в 1965 р.

9 травня 1945 року назавжди ввійшло в історію як День Перемоги у найбільшій і найкривавішій війні на нашій планеті. О 6 годині ранку про перемогу над гітлерівською Німеччиною сповістив по радіо диктор Юрій Левітан. Тому 9 травня вважається Днем Перемоги, хоча воєнні дії тривали ще не один місяць. Статус державного свята День Перемоги одержав тільки в 1965 р.

На долю України та її народу випали нечувані страждання і жертви. Окупанти винищили 3,9 млн. мирних жителів і до 1,4 млн. військовополонених, а 2,4 млн. молодих найбільш працездатних українців вивезли на примусові роботи до Німеччини. Багато з них там і загинули. На руїни перетворилися 714 міст і селищ міського типу, понад 28 тис. сіл, 215 з яких розділили трагічну долю білоруської Хатині. Зруйновано понад 16 тис. промислових підприємств, близько 30 тис. колгоспів, радгоспів та МТС. Загальна сума збитків, заподіяних населенню й народному господарству республіки сягала майже 1,2 трлн. крб.

Пам'ять про ці жертви, про ратний і трудовий подвиг народу зобов'язує нас перейнятися усвідомленням того, що, якби не було спільної Перемоги над фашизмом, покоління, що прийшли в життя після війни, взагалі й не народилися, і не було б не лише України як суверенної держави, а й української нації.

68-у річницю святкування великого Дня Перемоги у Хоролі розпочали з традиційної «солдатської каші», яка вже вдруге проводиться у кабінеті міського голови Свириденка Ігора Володимировича. І саме 7 травня були запрошені ті, хто у страшні воєнні роки захищав нашу Батьківщину від фашистської навали, наші шановні ветерани, інваліди та учасники бойових дій.

На жаль, їх стає все менше та менше, бо життя – це невблаганна річ, яка має здатність закінчуватися, але ж так хочеться ще бачити і слухати тих, хто віддав своє здоров’я, свій патріотизм, героїзм та мужність за наше мирне сьогодення.

У Хорольському районі залишилось близько сотні ветеранів, а в місті – 27 осіб, і навіть страшно подумати про те, що через декілька років їх може зовсім не стати, і не буде свідків тих подій, не буде кому розповісти правду про ту страшну війну нашій молоді, новому поколінню для того, щоб вони знали цю історію, яка відбувалася на території тієї землі, по якій вони ходять, і навіть не здогадуються про ті жахи, які пережили свідки того часу.

До мера на гостини прибуло 15 бувших солдат тодішньої Радянської Армії, і хоч декому було важко сидіти, пересуватися, але в їхніх очах ще бачиться той вогник, який не згасає з роками, перемагає усі хвороби та старість, вогник радості, який загорівся ще тоді, 9 травня 1945 року, і залишиться з ними навіки.

За святковим столом зібралися: голова президії районної організації ветеранів Д.А.Кражан, Горб В.П., Остапенко П.З., Подрєз М.В., Радченко К.Ю., Солод О.Я., Шишка С.С., Заволока П.Ф., Козло М.Ю., Гузь Б.А., Геращенко Г.В., Коваленко О.Ф., Новоселецький М.О., Терещенко М.В., Март’ян Г.П., Довбня В.О. Присутні були також представники місцевої преси та радіомовлення.

Ігор Володимирович привітав усіх з наступаючим світлим святом великої Перемоги, подякував ветеранам за їх ратний подвиг у боротьбі з фашистськими загарбниками, та висловив своє враження щодо сучасного святкування Дня Перемоги, яке щороку стає все більш помпезнішим.  

Потім виступили голова Хорольської спілки ветеранів Кражан Дмитро Андрійович, Остапенко Петро Захарович, Горб Володимир Петрович.

Відвідав зібрання й директор Хорольської автошколи ТСОУ Колісниченко В.А., який запросив усіх бажаючих взяти участь у мітингу, який відбудеться 8 травня біля пам’ятника «Вічний вогонь», після якого відбудеться автопробіг, присвячений святкуванню Дня Перемоги, за маршрутом Полтава – Решетилівка – Велика Багачка – Миргород – Хорол.

Після частування солдатською кашею, бойовими 100 грам та численних спогадів про війну була зроблена фотосесія на згадку про зустріч.

А наступного дня, 8 травня, біля пам’ятника «Вічний вогонь» мешканці міста, ветерани, молодь, представники громади зустріли учасників автопробігу, який присвячений святкуванню Дня Перемоги, що пройшов за маршрутом Полтава – Решетилівка – Велика Багачка – Миргород – Хорол. Організатором цього заходу стала обласна організація ТСОУ, а в Хоролі ї підтримала Хорольська автошкола ТСОУ на чолі директора Колісніченка В.А. У автопробігу взяли участь близько 100 осіб на 15 автомобілях.

До підніжжя пам’ятника були покладені квіти та вінки від учасників заходу, молоді та місцевої влади. Приємним була участь представників клубу юних десантників «Гвардія» з Полтави та Хорола, які несли почесну варту біля пам’ятника.

Мітинг з цієї нагоди вів міський голова І.В.Свириденко. Присутні послухали виступи голови РДА Полупана С.М., заступника голови районної ради Качанеко Т.П., голови Хорольської спілки ветеранів Кражана Д.А. Потім слово взяв Василенко Василь Іванович, голова обласної організації ТСО України, який привітав присутніх зі святами і з найбільшим святом – Днем Перемоги, пригадав нашого земляка, Героя Радянського Союзу, Героя Соціалістичної праці генерала армії Третяка Івана Мусійовича та його внесок у Перемогу.

Наприкінці дійства міський голова подякував присутнім та гостям за участь, за пам'ять перед тими, хто захищав нашу землю у часи війни й ветеранам за їх подвиг.

Ми завжди пам'ятатимемо ціну, яку заплатили наші батьки і діди за сьогоднішній мир в Україні, за надану можливість наступним поколінням жити, народжувати і виховувати дітей. Будемо ж гідні ратного і трудового подвигу наших батьків. Зробимо все від нас залежне, щоб розквітав, ставав красивішим і заможнішим рідний край. Нехай земля радує щедрим колосом, а чисте, мирне небо - сонячними погожими днинами, рясним, своєчасним дощем.

Фотозвіт про заходи дивіться у нашій фотогалереї.

 

Оголошення
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

16 квітня 2024 року о 14:00 год. відбудеться сьоме засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]