Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

щеплення вакцинації зараз людей кількість місці населення зібрати міської хорольської імунітет очікування громади лікаря організацій установ колективний закладу вакцинуватися можливі
Вакцинація від COVID-19 у Хорольській міській ТГ: роз’яснення фахівця
2021-08-04

Триває активна фаза кампанії вакцинації від COVID-19, тож про те, як вакцинуватися дає роз’яснення заступник головного лікаря з медичного обслуговування населення КНП «Хорольський центр ПМСД» Хорольської міської ради Галина Радченко. Кампанія вакцинації розпочалася у березні 2021 року й наразі виникає нагальна потреба вакцинувати 80-90% населення, щоб сформувати стійкий колективний імунітет.

Чому темпи вакцинації намагаються максимально пришвидшити?

- На це відразу кілька причин. По перше, зараз хворіє мінімальна кількість людей, отже є можливість захистити себе з найменшим ризиком. Коли люди хворіли в попередні хвилі, абсолютно всі медики первинної ланки працювали на лікування пацієнтів. І зараз є можливість щепитися ще й без зайвого очікування, адже максимально можливі потужності направлені на те, щоб створити колективний імунітет до того, як нас накриє наступна хвиля хвороби. Тим більше в умовах, коли вже починає заволодівати світом новий штам вірусу «Дельта».

 - Чим небезпечний цей штам? Які прогнози дають в професійних колах щодо можливого розвитку подій?

 - Ця нова форма ще вивчається, нові фахові публікації з’являються мало не щодня. Але уже зараз зрозуміло, що ситуація дуже загрозлива. Цей штам розповсюджується швидше, інкубаційний його період скоротився і він однаково небезпечний як для дорослих, так і для дітей.

 - Якщо людина бажає вакцинуватися, то як має діяти? Як довго доведеться чекати?

 - Кожен мешканець старше 18 років на цьому етапі вакцинації може зробити щеплення абсолютно безкоштовно на базі нашого лікувального закладу. У першу чергу треба зателефонувати до свого сімейного лікаря. Разом із ним пацієнт визначає, яка вакцина йому підходить найбільше за показами здоров’я. Якщо цей препарат є у нас в наявності, то вакцинуватися можна відразу після звернення. Якщо обраного препарату немає в пункті щеплення, який у нас розташовується в будівлі АЗПМС №1 (м.Хорол), то ми записуємо пацієнта в лист очікування і запрошуємо безпосередньо коли відбувається поставка.

Вакцинація від COVID-19 за місцем проживання та на своєму робочому місці. Як це зробити? Коментар заступника головного лікаря з медичного обслуговування населення КНП "Хорольський центр ПМСД" Хорольської міської ради Галини Радченко.

 - Велика частина мешканців нашої громади – сільське населення. Як організовано вакцинацію в сільських населених пунктах?

Зараз ми проводимо активну роз’яснювальну роботу. У АЗПСМ у селах громади постійно запрошують людей на щеплення. Зараз сформовано три мобільні бригади, які виконують виїзди на місця. Вони роблять щеплення навіть на дому для тих, хто не може самостійно дістатися пунктів щеплення. Потрібно лише враховувати, що різні препарати знаходяться у різному пакуванні (по 1, по 6 і по 10 доз). Якщо ти відкриваєш вакцину, то має бути за короткий час використана відповідна кількість доз. Тобто, людей потрібно зібрати в одному місці. Окрім того нам як лікувальному закладу варто враховувати ще й логістичні витрати та витрати робочого часу. Заради однієї ампули на 6 чи 10 доз на місце неможливо посилати цілу бригаду. Але наша спільна робота направлена на те, щоб зібрати максимальну кількість бажаючих, розподілити їх по часу, щоб усе відбувалося без черг та організовано.

Уже зараз в амбулаторіях непогані результати:

- Бригадирівська;

- Андріївська;

- Новоаврамівська;

- Клепачівська;

- Покровобагачанська;

- Ковалівська.

Але цієї кількості про вакцинованих недостатньо для формування якісного колективного імунітету. Тож закликаємо людей не нехтувати власним здоров’ям, можливістю безкоштовно отримати щеплення на місці. Довіряти лише перевіреній інформації щодо вакцин (міфи довкола вакцинації, як показує практика, відлякують людей), питати у своїх знайомих, які вже зробили щеплення, чи дуже це страшно. Із практики скажу Вам: побічні реакції вакцинації мінімальні, а от наслідки захворювання дуже страшні.

- А як щодо вакцинації організованих колективів?

 - Це друга частина нашої праці. Постійно спілкуюся з керівниками установ та організацій особисто, надсилаємо офіційні листи. Погодьтеся, зручно усім. Людям – отримати щеплення без зайвих навантажень, без поїздки до лікувального закладу, медикам – зібрати велику кількість людей в одному місці та не втрачати час на логістику, керівництву підприємств, установ та організацій уникнути багатьох економічних ризиків та можливих виробничих втрат через спалах коронавірусу на їх території. Але рекомендація міністерства, щоб це було для колективу понад 50 осіб. У іншому випадку рекомендують записатися до листа очікування індивідуально кожному.

Не всі, на жаль, ці вигоди розуміють, тому намагаємося донести усю важливість активізації цієї роботи. Зараз, коли дуже низький рівень захворюваності, саме час зробити все, щоб сформувати якісний колективний імунітет та вберегти людей від можливих важких наслідків, коли почнеться чергова хвиля. Але є колективи, які дійсно вирвалися вперед. Найкраще станом на 27 липня себе показав організований колектив ДП ДГ «9 Січня», у якому провакцинувалися понад 37% працівників. Тож сподіваємося, що не менші результати покажуть і решта підприємств, установ та організацій Хорольської міської територіальної громади.

Оголошення
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

16 квітня 2024 року о 14:00 год. відбудеться сьоме засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]