Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

В Україні щепили громадян вакциною від Johnson & Johnson. Але хто може її отримати?
2021-09-19

Уже 7 497 українців отримали щеплення проти коронавірусу однодозною вакциною від американської фармкомпанії Johnson & Johnson. Її зареєстрували в Україні, але не використовують для масового щеплення. Хто ж може її отримати? Уперше в Україну привезли вакцину від Johnson & Johnson наприкінці травня, коли цей препарат ще не був зареєстрований у нас. Однак тоді його дозволили ввезти для приватної компанії, яка хотіла щепити своїх працівників.

Співробітники цієї фірми працюють у сфері рибальства на Алясці. Для в'їзду на територію США їм необхідно було зробити щеплення сертифікованою у США вакциною, а там активно вакцинують препаратом від Johnson & Johnson. Для цього Міністерство охорони здоров'я видало спеціальний дозвіл на ввезення вакцини.

У липні ця вакцина вже офіційно отримала дозвіл для екстреного застосування в Україні. Однак, станом на 12 серпня, щеплення цим препаратом зробили лише 7 497 українцям.

Як розповіли нам у МОЗ, Україна не закупляла цей препарат за кошти державного бюджету та не отримувала препарат як гуманітарну допомогу. Водночас угорський уряд дозволив з липня вакцинувати громадян, які живуть на прикордонних територіях сусідніх країн.

Завдяки цьому Угорщина хоче посилити свій захист від епідемії, поширивши вакцину серед тих, хто проживає безпосередньо вздовж угорського кордону ᅳ незалежно від того, є вони угорцями чи ні.

Право на вакцинацію мають також угорці та негромадяни віком від 18 років, які зможуть в’їхати в країну у визначених пунктах пропуску через кордон та отримати щеплення у визначених пунктах вакцинації. Їх реєстрація відбувається у самому пункті щеплення. Обирати щеплення не вийде ᅳ можна отримати лише вакцини, які пропонують у пункті.

Таким чином майже 7,5 тисяч громадян України отримали щеплення препаратом від Johnson & Johnson. У МОЗ кажуть, що отримані дані про кількість людей, які вакцинувалися на пунктах пропуску через україно-угорський кордон «збираються у міру надходження».

Водночас МОЗ закликає кожного українця вакцинуватися проти COVID-19 наявною вакциною. Наразі в Україні пропонують 4 вакцини проти коронавірусу: AstraZeneca, CoronaVac від Sinovac, Comirnaty від Pfizer та Moderna. У міністерстві наголошують, що кожна з цих вакцин ефективно запобігає тяжкому перебігу хвороби й рятує життя.

А що це за вакцина?

Препарат Janssen від фармкомпанії Johnson & Johnson ᅳ так звана «векторна вакцина». «Вектор» ᅳ це вірус, який не шкодить організму людини. Його завдання полягає в тому, щоб доставити в клітину ген хвороботворного вірусу, проти якого потрібно виробити імунітет.

Для щеплення однієї людини потрібна лише одна доза цього препарату. Ще одна перевага цієї вакцини ᅳ можливість зберігати у звичайному холодильнику. Результати клінічних випробувань у ​​США, Південній Африці та країнах Латинської Америки показали, що ця вакцина має ефективність у 67%.

У Європейському Союзі цей препарат схвалили 11 березня, однак деякі країни відмовляються від її використання через можливі побічні ефекти.

Так, у квітні Європейське агентство з лікарських засобів рекомендувало додати утворення згустків крові на тлі зниження кількості тромбоцитів до переліку дуже рідкісних побічних реакцій вакцини від компанії Johnson & Johnson. Однак регулятор наголошує, що переваги препарату є більшими, ніж ризики.

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]