Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

Увага!
2017-01-19

  Управління Держпродспоживслужби в Хорольському районі повідомило, що останнім часом набуває значного поширення захворювання свинопоголів’я на африканську чуму в господарствах різних форм власності, як на території України (Миколаївська, Кіровоградська, Луганська, Харківська і ін. області), так і на території Полтавської області (Гадяцький, Гребінківський, Кобеляцький райони).

З метою недопущення занесення збудника африканської чуми свиней (далі АЧС) та посилення контролю за епізоотичною ситуацією в місті, необхідно організувати проведення застережних заходів, як того вимагає чинна «Інструкція щодо профілактики та боротьби з африканською чумою свиней» (затверджена наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 05.03.2014 року №81, зареєстрована Міністерством України 21.03.2014 року №363/25140). При необхідності залучати для цього спеціалістів управління Держпродспоживслужби в районі чи державної ветеринарної медицини. В разі виникнення захворювання чи загибелі тварин негайно повідомляйте управління Держпродспоживслужби в Хорольському районі за телефоном: 33-5-03.

З метою проведення роз’яснювальної роботи щодо небезпеки та профілактики виникнення АЧС та можливої заміни утримання свинопоголів’я на альтернативні види тварин просимо вас ознайомитися з пам’яткою.

ПАМЯТКА!

Африканська чума свиней

(Що потрібно знати власникам свиней, щоб не допустити захворювання їх на африканську чуму)

Африканська чума свиней (АЧС) – особливо небезпечна, гострозаразна, вірусна хвороба диких і домашніх свиней всіх порід та віку в будь-яку пору року.

Небезпеки для життя і здоров’я людей не становить!

Вірус АЧС дуже стійкий в продуктах, воді і зовнішньому середовищі зберігається місяцями, заморожування і висушування на нього не діють, тільки нагрівання до високих температур вбиває його.

Хвороба високо летальна, поширюється дуже швидко і завдає величезних матеріальних збитків.

Гинуть до 100% захворілих свиней. Лікування та вакцини не існує.

Свині заражаються при контакті з хворими та перехворілими через корми (особливо харчові відходи), воду, предмети догляду, транспортні засоби, забруднені виділеннями хворих тварин, через трупи загиблих та продукти забою інфікованих свиней.

Хворобу переносять домашні і дикі тварини, птахи, гризуни та комахи.

Пам’ятайте! В зоні ризику прояву АЧС є згодовування свиням необроблених субпродуктів та боєнських відходів, а також комбікормів та зерно продуктів, що не пройшли термічну обробку.

Симптоми. Від зараження до появи симптомів проходить 2-7 днів. У тварин підвищується температура тіла до 40,5-42 ºС, з’являється задишка, кашель, зникає апетит, посилюється спрага, відзначаються напади блювоти і паралічу задніх кінцівок, на шкірі внутрішньої поверхні стегон, на животі, шиї, біля основи вух, на п’ятачку і хвості з’являються червоно-фіолетові плями. Спостерігаються хитка хода, тварини лежать, зарившись в підстилку, слизисті виділення з очей та носа, можливі аборти у самок. Загибель настає на 1-5 день, рідше пізніше. Буває хронічний перебіг хвороби.

При встановленні діагнозу «африканська чума свиней» на неблагополучний пункт (господарство, населений пункт) накладається карантин. Жорсткий карантин – єдина міра боротьби із захворюванням. Всіх свиней у вогнищі та в радіусі 20 км від нього вбивають, туші спалюють. Трупи свиней, гній, залишки кормів, інвентар, дерев’яні підлоги та інше спалюють на місці. Проводиться дезінфекція місць утримання тварин, а також заходи щодо знищення гризунів, комах.

Як запобігти заносу АЧС?

  • Не допускайте сторонніх у своє господарство. Переведіть свиней в режим безвигульного утримання. Власникам особистих підсобних господарств і фермерських господарств слід утримувати свиней у свинарниках і сараях без вигулу та контакту з іншими тваринами.
  •  Не годуйте свиней кормами тваринного походження і харчовими відходами без проварки. Купуйте корми тільки промислового виробництва або проварюйте їх, при температурі не менше 80 ºС, впродовж 1 години.
  • Проводьте обробку свиней і приміщень для їх утримання один раз на 10 днів проти кровосисних комах (кліщів, вошей, бліх, мух та комарів). Постійно ведіть боротьбу з гризунами.
  • Подвірний забій і реалізацію свинини проводити з дозволу фахівців державної ветеринарної служби після проведення ними перед забійного огляду тварин та ветеринарно-санітарної експертизи м’яса, продуктів забою.
  • Не купуйте живих свиней в не дозволених місцях торгівлі, без ветеринарних супровідних документів.
  • Придбання свиней проводити з місцевості благополучної щодо інфекційних хвороб, в т.ч. із АЧС.
  • Обов’язково надавайте свиней  для ветеринарного огляду, вакцинацій (проти класичної чуми свиней, бешихи) та інших обробок, що проводяться ветеринарними фахівцями.
  • Не викидайте трупи тварин, залишки від їх переробки на звалища, узбіччя доріг.

Пам’ятайте, за дії (бездіяльності), які потягли за собою виникнення вогнищ АЧС та її поширення передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність!

Про всі випадки захворювання і раптової загибелі свиней негайно повідомляйте в місцеві установи державної служби ветеринарної медицини.

 

Найпоширеніші питання та відповіді:

Що за хвороба – африканська чума?

Африканська чума свиней (АЧС) – небезпечне вірусне захворювання, яке вражає свиней. Вперше виявлено в 1903 році в Африці.

Скільки часу проходить з моменту зараження тварини до прояву клінічних ознак хвороби?

Інкубаційний перод може тривати від 3 до 15 діб. При гострому перебігу хвороби – 5-9 діб.

Чи хворіють люди на АЧС?

Ні! Люди не хворіють на АЧС.

Які тварини хворіють на АЧС?

Лише домашні та дикі свині, незалежно від породи, віку та статі.

Чи існує вакцина від АЧС?

Ні! На даний час ефективної вакцини не існує.

Чи лікують свиней при захворюванні на АЧС?

Ні! Методів успішного лікування АЧС не існує. Лікування заборонено законодавством України.

Що станеться, якщо не повідомити про підозру на АЧС?

Хвороба може швидко пошитись на сусідні господарства, завдаючи значних економічних збитків внаслідок загибелі свиней та ліквідації всього свинопоголів’я в регіоні.

Які клінічні ознаки є характерними для хворих на АЧС свиней?

Це надзвичайно заразна вірусна хвороба свиней усіх вікових груп, що характеризується здебільшого гострим перебігом та проявляється лихоманкою, крововиливами, синюшністю та змертвінням шкіри, враженнями внутрішніх органів та високою смертністю.

Яка стійкість збудника?

Вірус АЧС залишається життєздатним:

у м’ясі від хворих тварин – до 155 днів;

у гною та ґрунті – до 3 місяців;

в трупах свиней – до 2,5 місяців;

у копчених м’ясопродуктах – до 6 місяців;

в солонині – до 1 року;

в замороженому м’ясі – до 3 років.

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]