Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

Свині не винні...
2016-07-26

    У мікрорайоні нашого міста по вулиці Молодіжній назріла проблема, яка непокоїть не лише мешканців, а й місцеву владу. Громадяни та представники ТОВ «Хорольський завод дитячого харчування» обурені наявністю неприємного запаху в повітрі, який виникає внаслідок діяльності розташованого поблизу житлової і виробничої санітарної зони свинокомплексу, і готові йти на радикальні заходи заради вирішення наболілої проблеми.

Ця проблема назріла не в один момент і її слід тягнеться з далекого минулого. Однак, не варто копатися в минулому, залишимо осторонь питання стосовно того, чому ця проблема не була вирішена ще до виникнення цієї стадії загострення. Наше завдання – довести цю непросту справу до логічного завершення і поставити остаточно крапку. Для розв’язання цієї проблеми міською радою проводиться передбачена чинним законодавства робота і докладаються всі зусилля для її остаточного вирішення.

Безумовно, міська рада стурбована напруженою ситуацією і усвідомлює масштаби можливої екологічної загрози через шкідливі відходи працюючого поруч з житловим масивом та заводом дитячого харчування свинокомплексу ТОВ «СКХ». Тому, першочерговим завданням для міської ради є уникнення і недопущення непоправних наслідків, які можуть виникнути.

З цією метою, згідно чинного законодавства міська рада звернулася у відповідні контролюючі інстанції для проведення перевірок господарської діяльності для виявлення порушень норм санітарного та природоохоронного законодавства ТОВ «СКХ», а також проведення хімічних, бактеріологічних та інших замірів у повітрі. У відповідності до своїх повноважень направлено звернення про проведення перевірок та вжиття відповідних заходів з пропозицією їх здійснення в присутності або за участю представника міської ради до Управління Держпродспоживслужби в Хорольському районі, до Головного Управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, до Департаменту екології та природних ресурсів Полтавської облдержадміністрації та начальнику Державної екологічної інспекції у Полтавській області Кравченку С.В.

На жаль, на численні звернення міської ради до контролюючих державних органів, відповіді так і не надійшли. Не відбулося жодного реагування. А це є основним каменем спотикання на шляху до вирішення проблеми.

Крім того, з метою забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення, неодноразово направлялися звернення безпосередньо на ім’я директора ТОВ «СКХ» Тарасюк М.М. (м.Миргород) з вимогою вжити невідкладні заходи щодо належної утилізації виробничих відходів свинокомплексу та приведення до відповідного санітарного стану внутрішньої та прилеглої території.  

13 липня 2016 року на позачерговому засіданні виконавчого комітету Хорольської міської ради розглянуто питання про розгляд звернень щодо дотримання природоохоронного законодавства ТОВ «СКХ». Члени виконкому детально проаналізували питання про вжиття заходів щодо дотримання санітарного та природоохоронного законодавства і недопущення виникнення інфекційних захворювань. Виконавчим комітетом було прийнято рішення: 1)заборонити ТОВ «СКХ» (Тарасюк М.М.) вивезення нечистот та виробничих відходів свинокомплексу, який знаходиться за адресою вул.Молодіжна, 17, корп. 23, на землі Хорольської міської ради у невідведені для цього місця; 2)ТОВ «СКХ» (Тарасюк М.М.) забезпечити своєчасне вивезення нечистот згідно вимог чинного законодавства та 3)звернутися до прокуратури з метою визначення нанесених збитків землям міської ради та притягнення до відповідальності винних за вивезення нечистот та виробничих відходів. До органів прокуратури на виконання цього рішення було надіслано матеріали для порушення справи.

За ініціативи міського голови було залучено фахівців для об’єктивної оцінки ступеню забруднення атмосферного повітря на розташованій поблизу свинокомплексу території. Таким чином, у відповідь на прохання Волошина С.М., 6 липня 2016 року Хорольським міжрайонним відокремленим підрозділом лабораторних досліджень Державного управління «Полтавського обласного лабораторного центру Держсанепідемслужби України» було проведено дослідження повітря біля прохідної ТОВ «Хорольський завод дитячого харчування» з метою визначення фактичного забруднення атмосферного повітря викидами свинокомплексу. Згідно протоколу досліджень повітря №402-404 зроблено висновок про те, що концентрація забруднюючих хімічних і біологічних речовин в атмосферному повітрі не перевищує гранично-допустимих значень, а рівень забруднення, допустимий ступінь небезпечності – є безпечним.

Наразі, очікуються відповіді на звернення міського голови від Головного Управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, Департаменту екології та природних ресурсів Полтавської облдержадміністрації та Державної екологічної інспекції у Полтавській області. Проведення перевірок вказаними державними органами з відповідними повноваженнями на предмет порушення природоохоронного законодавства власниками свинокомплексу дасть змогу отримати остаточні висновки. Забруднення навколишнього середовища як на місцевому, так і на більш масштабному рівні – складна і багатоаспектна проблема, проте Хорольська міська рада не залишається осторонь, а робить все можливе заради її вирішення.

Оголошення
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

16 квітня 2024 року о 14:00 год. відбудеться сьоме засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]