Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

зайнятості жінок жінки праці галузі діяльність зайнятість можуть населення також суспільстві умови роботу професії важливим серед роботі економіки незалежності жі
Що стимулює жінок до зайнятості?
2020-03-10

Як здійснити мрію та втілити задум? Тільки поєднавши сім’ю і роботу. Жінки працювали завжди і всюди. Проте їх зайнятість завжди відрізнялась від зайнятості чоловіків через традиційні жіночі ролі в суспільстві: дружини, берегині роду, матері. Тому молоді працівниці, найчастіше сприймаються роботодавцями як «потенційні матері», які в будь-який момент можуть завагітніти і полишити роботу. А ті, хто вже несе навантаження хатньої роботи та догляду за дітьми, теж розглядаються як ненадійні працівники, оскільки не можуть повністю віддаватись роботі. Все це створює певні бар’єри в професійній реалізації жінок.

І хоча в Україні переважає жіноче населення: 53,7% проти 46,3% чоловічого населення, їх економічна активність поступається чоловічій.

Питання права на працю – це, перш за все, питання права на кваліфіковану працю, що сприяє розвитку особистості, покращенню статусу в суспільстві, отриманню заробітної плати. Тому участь жінок на ринку праці є важливим джерелом їх економічної незалежності, що робить можливим для них отримання соціального та пенсійного забезпечення, відповідних послуг в галузі охорони здоров'я. В контексті сім'ї оплачувана трудова діяльність жінок дає не тільки прибуток, а й відображається на їх ролі і авторитеті серед інших членів сім’ї.

Все більше наших сучасниць, віддаючи перевагу роботі та кар’єрі, прагнуть до здобуття освіти і самореалізації. За даними Держстату України, з усіх випускників вишів понад 54%  – дівчата.  Освіта, і кваліфікаційна посада, яку вона може забезпечити, стає для жінок кроком до самостійного життя і фінансової незалежності, що, в свою чергу надає доступ до основних матеріальних і нематеріальних ресурсів. Так з понад 16 млн. працездатного населення в Україні 48%. становлять представниці прекрасної статі.  

Жінки приходять на ринок праці, опановують нові професії практично в усіх галузях економіки, але у суспільстві цілком нормально сприймається існування «жіночих» і «чоловічих» професій.

Типово жіночими є поштова і кур’єрська діяльність (85,2% зайнятих у галузі – жінки), сфера охорони здоров’я (82,9%), робота в бібліотеках, музеях, архівах (78,5%), сфера освіти (77,8%), фінансова та страхова діяльність (72,1%). Промисловість теж має галузі, у яких переважають жінки. У легкій промисловості 76,4% зайнятих – жінки, у фармацевтичній галузі кількість жінок становить 59,7%. Найменш популярною серед жінок є будівельна галузь, робоча сила якої на 80 % складається із чоловіків і лише на 20% – із жінок. Далі за непопулярністю йдуть транспортна галузь, складське та сільське господарство (відповідно 31,5; 31,6 та 32,5%), промисловість (38% від загальної чисельності зайнятих).

За минулі роки змінились умови та характер праці на підприємствах, з’явилися сучасні технології, обладнання, використовуються нові матеріали та сировина. Тому національна гендерна політика у сфері зайнятості поступово змінюється. Цьому сприяють також і міжнародні зобов’язання, які взяла на себе Україна. Запропоновані зміни створюють умови для того, щоб жінки мали змогу обирати зайнятість за покликом душі, а не за суспільними стереотипами.  

Важливим є також визнання жіночого підприємництва - джерела створення нових робочих місць як для засновниць бізнесу, так і для інших працівників.  Крім того, жінки-підприємниці можуть забезпечити суспільству різноманітні погляди та підходи до управління, організації підприємства і вирішення бізнес-питань. Отже користь для економіки та суспільства від активної політики щодо розвитку жіночого підприємництва є багатогранною та значною.

Державна служба зайнятості активно підтримує прагнення жінок до продуктивної зайнятості. Законодавством про зайнятість передбачена низка норм, що надають гарантії жінкам у працевлаштуванні, навіть коли вони втрачають конкурентоспроможність на ринку праці. В свою чергу базові центри зайнятості пропонують жінкам послуги з пошуку роботи, профорієнтації, здобуття нової професії та навчання підприємництву. Тим, хто вже має бізнес-ідею, надається одноразова допомога для започаткування власної справи, а за умови прийняття на роботу працівників з числа безробітних виплачується компенсація ЄСВ.

Послуги Державної служби зайнятості для всіх бажаючих доступні також в електронному форматі. Їх можна отримати на сайті служби pol.dcz.gov.ua та освітньому порталі skills.dcz.gov.ua.

Більше корисної інформації з питань зайнятості можна знайти за посиланнями pol.dcz.gov.ua та на офіційній сторінці Хорольської районої іфлфї Полтавського обласного центру зайнятості Facebook.

 

Хорольська районна філія

Полтавського обласного центру зайнятості

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]