Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

Порядок проведення розрахунку при звільненні
2020-04-30

З Вами розривають трудовий договір? Хорольське бюро правової допомоги надає роз’яснення  щодо порядку проведення розрахунку при звільненні. Так, незалежно від причини звільнення, роботодавець зобов’язаний у день звільнення видати належним чином оформлену трудову книжку, провести з Вами  остаточний розрахунок та виплатити всі належні відповідно до трудового законодавства суми.­­

Крім того, у разі звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу він зобов'язаний також у день звільнення видати йому копію наказу про звільнення з роботи. В інших випадках звільнення копія наказу видається на вимогу працівника.

            Виплата розрахункових при звільненні складається з таких сум, як:

  • заробітна плата;
  • вихідна допомога при звільненні – за умови, що вона передбачена,ст. 44 КЗпП);
  • компенсація за невикористані відпустки;
  • інші виплати – наприклад, додаткові гарантії, передбачені колективним договором.

Якщо працівник у день звільнення не працював, то зазаначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Якщо між працівником та роботодавцем виник спір про розмір належних до виплати сум, то роботодавець повинен у зазначений вище строк виплатити працівнику не оспорювану ним суму.

Днем звільнення в такому разі вважається день видачі трудової  книжки. Про новий день  звільнення  видається  наказ  і  вноситься запис до  трудової  книжки  працівника. 

Відповідальність підприємства-роботодавця за несвоєчасний розрахунок із працівником при звільненні передбачена ст. 117 КЗпП.

Якщо належні працівнику, який звільняється, суми не виплачені з вини роботодавця в зазначені строки, то за відсутності спору про їх розмір підприємство повинне виплатити працівнику його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку (ч. 1 ст. 117 КЗпП).

За наявності спору про розмір належних звільненому працівнику сум роботодавець повинен виплатити працівнику його середній заробіток за весь час затримки в тому випадку, якщо спір вирішено на користь працівника. Якщо спір вирішено на користь працівника частково, то розмір відшкодування за час затримки визначає орган, який виносить рішення по суті спору (ч. 2 ст. 117 КЗпП).

Що робити, якщо роботодавець не проводить розрахунки з працівником при звільненні та затримує видачу трудової книжки?

У разі затримки у видачі трудової книжки та затримки виплати працівникові сум, які належать йому для виплати під час звільнення, працівник має право звернутися до районного суду за місцем свого проживання та вимагати від роботодавця виплати середньомісячного заробітку за весь час затримки.

За порушення порядку проведення розрахунку з працівником при звільненні до юридичних та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю, застосовують фінансові санкції, передбачені абзацом 8 частини 2 статті 265 КЗпП, у розмірі мінімальної заробітної плати (у 2020 році це 4723 грн.).   

Отримати безоплатну юридичну консультацію з цього та інших питань можна зателефонувавши до Хорольського бюро правової допомоги за номером (05362) 33-2-20 або на номер гарячої лінії  0-800-213-103  (безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).

    Необхідні документи також можна залишити в скриньці для кореспонденції, що знаходиться за адресою: м.Хорол, вул. Незалежності, 78а.

 

В.о. начальника відділу «Хорольське бюро правової

допомоги» Лубенського місцевого центру з надання

безоплатної вторинної правової допомоги                                                 Н.Г.Тарасенко


Оголошення
     
Інформаційне повідомлення відділу з питань комунальної власності, жкг та благоустрою

Оголошується конкурс

на відбір суб'єкта оціночної діяльності!

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

про повторний конкурс та умови відбору суб’єкту оціночної діяльності, який здійснюватиме оцінку об’єкту оренди в с.Попівка

     
     
Інформаційне повідомлення відділу з питань комунальної власності, жкг та благоустрою

Оголошується конкурс на відбір суб'єкта оціночної діяльності!

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

про повторний конкурс та умови відбору суб’єкту оціночної діяльності, який здійснюватиме оцінку об’єкту оренди в с.Бригадирівка

     
     
Інформаційне повідомлення відділу з питань комунальної власності, жкг та благоустрою

Оголошується конкурс на відбір суб'єкта оціночної діяльності!

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

про конкурс та умови відбору суб’єкту оціночної діяльності, який здійснюватиме оцінку майна для цілей оренди в с.Хильківка

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]