Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

міської хорольської сесії місцевих рішення податків питання забезпечення громади зборів встановлення податку відділу бюджету фахраддін зміни ставок пільг україни рі
Основні питання 14 сесії: встановлення податкових платежів, соціально-економічні та кадрові питання
2021-06-29

Згідно Регламенту Хорольської міської ради, яким визначено порядок її діяльності, 29 червня цього року відбулося чергове пленарне засідання сесії. На розгляд сесії винесено 62 питання порядку денного, із яких переважна більшість уже звично стосувалася врегулювання земельних відносин на місцевому рівні.

Усього присутніх на засіданні було 22 депутати із персонального складу ради, головуючий на сесії – Хорольський міський голова Сергій Волошин, представники апарату міської ради та її виконавчих органів, депутати обласної ради Фахраддін Мухтаров, Михайло Виноград, Олег Баканов та громадські активісти. За наявності кворуму, який складає більше половини складу депутатів – 14 осіб, засідання 14 сесії визначено повноважним.

Перед початком сесії виступив головний лікар КНП «Хорольська міська лікарня» Хорольської міської ради Михайло Виноград з проханням знайти можливість фінансування стоматологічного відділу, діяльність якого наразі опинилася під загрозою припинення. Михайло Васильович пояснив, що Національна служба здоров’я України обмежила фінансування до критично низького рівня. Без залучення коштів з бюджету Хорольської міської територіальної громади персонал стоматологічного відділу доведеться скоротити. Щоб цього не допустити, вирішили провести розрахунки й винести на розгляд чергової сесії питання щодо виділення коштів для збереження робочих місць медиків, а пацієнтам надати можливість і надалі безоплатно отримувати якісні медичні послуги.

Депутат Полтавської обласної ради Фахраддін Мухтаров виступив перед присутніми на сесії і поцікавився станом оплати праці з преміюванням працівників закладів освіти. Начальник відділу освіти, молоді та спорту Ірина Штейнберг запевнила, що жодних проблем немає і педагогічні працівники перед виходом у відпустку отримають матеріальну допомогу на оздоровлення в повному обсязі. Фахраддін Аладдінович запропонував налагодити співпрацю в напрямку залучення коштів з обласного бюджету на розвиток Хорольської міської ТГ. Депутат Віталій Шевчуга попросив залучити кошти на розвиток спорту, зокрема – на підтримку й розвиток мотоболу.

Емоційно та довготривало точилися дискусії щодо проблеми утримання свиноферми ФОП Станіславом Корякіним у Штомпелівці. Громадський активіст Микола Штомпель зачитав присутнім на сесійному засіданні звернення місцевих мешканців, які обурені наявністю неприємних різких запахів у повітрі та забрудненням довкілля відходами життєдіяльності тварин. З метою захисту інтересів громадян та забезпечення санітарно-епідеміологічного вирішили створити робочу комісію, яка вивчатиме порушене питання на предмет наявності або відсутності порушень.

Головне питання  порядку денного червневої сесії стосувалося встановлення ставок та пільг місцевих податків,  а також орендної плати за землю, що діятимуть із 1 січня 2022 року  на території Хорольської міської територіальної громади. Справляння податків і зборів до місцевих бюджетів (податкових платежів) – найважливіший і найвідповідальніших процес, який регулюється прийнятим рішенням міської ради. Від нього напряму залежить наповнення і формування бюджету Хорольської міської ТГ. Тож прийнятим рішенням закладено фундаментальну основу, на якій базуватиметься комплексна система фінансового забезпечення усіх сфер життєдіяльності громади.

Рішення про встановлення ставок і пільг місцевих податків та зборів має ознаки регуляторних актів. У зв’язку з цим проєкт рішення попередньо було оприлюднено на веб-порталі Державної регуляторної служби України та на цьому сайті в розділі «Регуляторна діяльність» з метою залучення мешканців Хорольщини до громадського обговорення. Кожному охочому громадянину була надана можливість взяти участь у бюджетотворчому процесі шляхом письмових зауважень і пропозицій до проєкту рішення.

Справляння місцевих податків і зборів до місцевих бюджетів здійснюється відповідно до вимог Бюджетного та Податкового кодексів України. Проєктом рішення та додатками до нього, затвердженими рішенням 10 сесії Хорольської міської ради 8 скликання від 29.04.2021 №340 «Про оприлюднення проєкту рішення «Про встановлення ставок та пільг місцевих податків і зборів» на території Хорольської ТГ», було визначено:

  1. ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, земельного податку, транспортного податку, єдиного податку та орендну плату за землю;,
  2. пільги на земельний податок та податок на майно, відмінне від земельної ділянки;
  3. механізм справляння місцевих податків і зборів на території Хорольської міської ТГ у формі Положень.

Унесено зміни до складу і структури апарату Хорольської міської ради та її виконавчих органів. Прийнято рішення про введення в структуру виконавчого комітету архівного відділу. У окрему юридичну особу відокремлено  відділ соціального захисту населення із створенням у його складі трьох секторів:

1) з прийому заяв та документів на призначення державної соціальної допомоги та компенсацій;

2) з прийому заяв та документів на забезпечення технічними засобами реабілітації та забезпечення санаторно-курортного лікування окремих пільгових категорій населення;

3) з питань забезпечення виконання місцевих соціальних Програм.

Замість сектору комунікацій з громадськістю та зав’язків із ЗМІ сформовано відділ інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю.

Унесено зміни до Програми соціального та економічного розвитку Хорольської міської ради на 2021 рік, відповідно до яких буде здійснюватися коригування проектно-кошторисної документації «Облаштування (капітальний ремонт) нерегульованого наземного пішохідного переходу світлофором з жовтим сигналом та світильником по вул. Небесної Сотні біля Хорольської гімназії №2 в м. Хорол Хорольського району Полтавської області». Для забезпечення відповідного фінансування внесено зміни до показників бюджету Хорольської міської територіальної громади на 2021 рік.

У різному депутат Роман Гловацький зачитав депутатське звернення щодо створення наглядової ради, як дієвого інструменту моніторингу за фінансово-господарською діяльністю комунальних підприємств «Комунсервіс», «Господар» і «Добробут». Його друге депутатське звернення стосувалося запровадження електронних петицій до Хорольської міської ради на основі меморандуму між міським головою Сергієм Волошиним та Міжнародною благодійною організацією «Фонд Східна Європа».

У цілому робота 14 сесії була напруженою, насиченою, але продуктивною.

Протокол відкритого поіменного голосування по питаннях порядку денного – додається. Повний відеозапис сесії буде розміщений у відповідності з встановленим Регламентом міської ради порядком оформлення матеріалів сесій на всесвітньому відеохостингу YouTube та у розділі «Відео новини» цього сайту. Прийняті рішення сесії та реєстр буде розміщено на цьому сайті у відповідній вкладці розділу «Міська влада» головного меню у строки, визначені чинним законодавства та Регламентом міської ради.

 

Автор: Ірина ГРИГОРАШ

 

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]