Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

Офіційна відповідь Апарату ВРУ на депутатське звернення щодо питань тарифоутворення
2021-03-19

На початку 2021 року підвищення тарифів на електроенергію, природній газ та його розподіл (доставку) викликало широкий суспільний резонанс. У різних куточках України народний гнів прокотився хвилею «тарифних майданів». 15 січня відбулася акція протесту й у місті Хоролі, яку підтримали представники громади Хорольщини.

На адресу міської ради організатори тарифних протестів громадська активістка Валентина Насонова та керівник Лубенського районного відокремленого підрозділу ГО «Конституційний правовий конгрес» Володимир Крупнов направили письмове звернення із рядом вимог щодо вирішення проблем захмарних на їх думку тарифів. Серед вимог була й передача газотранспортної системи у комунальну власність громади. Розглянувши ці письмові звернення та врахувавши ситуацію, що склалася внаслідок підвищення тарифів на електроенергію, природний газ (газове паливо) та його розподіл, на четвертій позачерговій сесії Хорольської міської ради восьмого скликання 19 січня 2021 року було розглянуто депутатське звернення від депутатських фракцій політичних партій ВО «БАТЬКІВЩИНА», «ЗА МАЙБУТНЄ» та «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ». Усі вимоги мітингувальників викладено у депутатському зверненні, які затверджено рішенням «Про звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, голови НКРЕКП щодо ситуації з розподілу природного газу та електроенергію» №49.

Майже через два місяці, 16 березня 2021 року, надійшла відповідь на депутатське звернення від Апарату Верховної Ради України. Комітет ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг в межах компетенції розглянув звернення депутатів Хорольської міської ради восьмого скликання щодо законодавчих пропозицій по врегулюванню питань тарифоутворення на електроенергію і побутовий газ для населення.

З метою врегулювання проблемних питань, пов’язаних із підвищенням цін і тарифів на ринках електричної енергії та природного газу, 27 січня 2021 року ВРУ прийняла Постанову «Про заходи, спрямовані на соціальних захист населення, у зв’язку з підвищенням цін (тарифів) на житлово-комунальні послуги», якою запропоновано ряд організаційно-правових заходів, спрямованих на зменшення видатків населення на оплату жкп.

Зокрема, Кабміну спільно з НКРЕКП було доручено вжити невідкладних заходів щодо соціального захисту населення від підвищення тарифів на жкп. У рамках таких заходів включено можливість:

- запровадження державного регулювання цін (тарифів), зокрема встановлення граничних рівнів націнки до тарифів на жкп з постачання побутовим споживачам теплової енергії, гарячої води, постачання та розподілу електричної енергії та природного газу;

- внесення змін до тарифів на електроенергію з метою встановлення окремого тарифу на електричну енергію, що відпускається населенню, за обсяг, спожитий до 100 кВт/год електроенергії на місяць (включно);

- внесення змін до фіксованих цін на електричну енергію з метою встановлення окремого тарифу на електричну енергію, що відпускається населенню для будинків, обладнаних опалювальними електроустановками та не газифікованих будинків, за обсяг, спожитий до 3000 кВт/год на місяць (включно);

- встановлення пільг на електроенергію населенню, яке проживає у 30-кілометровій зоні АЕС, а також дитячими будинками сімейного типу;

- відшкодування вразливим категоріям споживачів витрати на оплату жкп та надати їм компенсацію витрат на оплату послуг з постачання природного газу та теплової енергії у січні 2021 року;

- здійснення компенсації витрат, понесених побутовими споживачами, що проживають у будинках, обладнаних опалювальними електроустановками та негазифікованих будинках, на оплату послуг з постачання електричної енергії за обсяг, спожитий до 3000 кВт/год на місяць (включн);

- надання рекомендації Антимонопольному комітету вжити заходів щодо недопущення анти конкурентних узгоджених дій та зловживання монопольним становищем на ринку суб’єктами господарювання, що здійснюють надання жкп населенню;

- надання рекомендацій Комітету з питань енергетики та жкп розглянути ініціативи, що стосуються формування тарифів на жкп, а також механізму їх надання населенню у зв’язку з підвищенням тарифів на ці послуги.

            На забезпечення реалізації положень прийнятої Постанови ВРУ «Про заходи, спрямовані на соціальний захист населення, у зв’язку з підвищенням цін (тарифів) на житлово-комунальні послуги» 29 січня 2021 року ВРУ ухвалила Закон України «Про внесення змін до додатка №3 Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо компенсації у зв’язку з підвищенням тарифів на електричну енергію», яким виділено 1,4 мільярда гривень з Державного бюджету України на компенсацію, у зв’язку з підвищенням тарифів на електричну енергію, частини оплати за електричну енергію населенням, яке проживає в житлових будинках (у т.ч. в житлових будинках готельного типу, квартирах та гуртожитках), обладнаних у встановленому порядку електроопалювальними установками (у т.ч. в сільській місцевості), населенням, яке проживає в багатоквартирних будинках не газифікованих природнім газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання (у т.ч. в сільській місцевості), а також багатодітними, прийомними сім’ями та дитячими будинками сімейного типу.

Крім того, Уряд та НКРЕКП також реагуючи на ситуацію, що склалася у сфері регулювання цін/тарифів на електричну енергію, природний газ, а також жкп для потреб населення, прийняли ряд відповідних змін/доповнень підзаконних нормативно-правових актів.

Уряд ухвалив зміни до ряду своїх постанов щодо компенсації додаткових витрат споживачам електричної енергії, приміщення яких обладнанні в установленому порядку електроопалювальними установками, та встановив максимальну граничну ціну на природний газ для населення на рівні 6,99 грн. з ПДВ за 1 м³ на період з 1 лютого 2021 року до кінця опалювального сезону. Ці рішення стосуються також ОСББ.

НКРЕКП обмежила тариф на розподіл природного газу на рівні 1,79 грн. з ПДВ за 1 м³ й схвалила зниження тарифів на розподіл газу для ряду газорозподільних підприємств (ПрАТ «Гадячгаз», АТ «Закарпатгаз», АТ «Івано-Франківськгаз», ПрАТ «Коростивішгаз», АТ «Лубнигаз», ПрАТ «Мелітопольгаз», АТ «Миколаївгаз», АТ «Полтавагаз», ПрАТ «Тернопільгаз», АТ «Тисменицягаз», ПрАТ «Уманьгаз», АТ «Харківгаз», АТ «Чернівцігаз», ТОВ «Газовик»). Зниження склало 5%-30%.

В той же час, ситуація, що утворилася на ринках природного газу та електричної енергії, є підставою для її ґрунтовного аналізу, головним попереднім висновком, з якого є необхідність удосконалення конкурентних умов функціонування на оптових та роздрібних ринках природного газута електричної енергії, недопущення зловживань на них окремими суб’єктами господарювання, анти конкурентних узгоджених дій, зловживання монопольним (домінуючим) становищем, недопущення можливості окремих суб’єктів господарювання (групи суб’єктів господарювання) визначити чи суттєво впливати на умови роботи ринків, не допускати, усувати, обмежувати конкуренцію.

Поряд з цим, продовжують діяти тарифні коефіцієнти (двозонні, тризонні) для населення, у якого наявний облік споживання електроенергії за періодами часу. Так за наявності обліку споживання електричної енергії за періодами часу розрахунки населення проводяться за відповідними тарифами із застосуванням тарифних коефіцієнтів  (за вибором споживача):

- за двозонними тарифами, диференційованими за періодами часу:

1) 0,5 тарифу в години нічного мінімального навантаження енергосистеми (з 23-00 до 7-00 год.);

2) повний тариф у інші години доби;

- за тризонними тарифами, диференційованими за періодами часу:

1) 1,5 тарифу в години максимального навантаження енергосистеми (з 8-00 до 11-00 і з 20-00 до 22-00 год.);

2) повний тариф у напівпіковий період (з 7-00 до 8-00, з 11-00 до 20-00, з 22-00 до 23-00 год.);

3) 0,4 тарифу в години нічного мінімального навантаження енергосистеми (з 23-00 до 7-00 год.).

Під час визначення вартості спожитої електроенергії за кожним рівнем тарифу застосовується питома вага обсягу електроенергії, що спожита у відповідній зоні доби протягом розрахункового періоду, до загального обсягу спожитої електроенергії в цьому періоді.

З метою застосування обліку споживання електричної енергії за періодами часу доби необхідно встановити та поставити на абонентський облік багатозонний (багато тарифний) прилад обліку споживання електричної енергії (лічильник) та подати відповідну заяву, що дозволить заощаджувати до половини витрат на оплату спожитої електричної енергії відразу після встановлення багатозонного (багатотарифного) лічильника.

Крім того, громадянам, які мають фінансові проблеми в період карантину, можливо скористатися Програмою житлових субсидій, яка на сьогодні залишається головним механізмом соціального захисту найбільш вразливих верств населення та гарантує стабільність витрат на оплату житлово-комунальних послуг.

Оголошення
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

16 квітня 2024 року о 14:00 год. відбудеться сьоме засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]