Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

Міграційна служба інформує
2017-02-09

Основне про біометричний паспорт громадянина України для виїзду за кордон з безконтактним електронним носієм

Початок оформлення біометричних паспортів – один з етапів Плану дій запровадження безвізового режиму з Євросоюзом. Подорожувати до держав Шенгенської зони без віз із використанням "біометричного" паспорта громадяни України зможуть лише після прийняття Європейською Комісією висновку про виконання Україною усіх критеріїв другої фази Плану дій та після прийняття Радою ЄС та Європейським Парламентом рішення про вилучення України з переліку держав з візовим режимом в’їзду та включення нашої держави до переліку країн, громадяни яких не потребують віз для короткострокових (до 90 днів) поїздок до держав-учасниць Шенгенської угоди.

В зв’язку з цим хочемо більш детально розповісти громадянам про те, що ж собою являє біометричний паспорт громадянина України для виїзду за кордон. Для повного та всебічного сприйняття зазначеної  інформації слід ознайомитися з наступними термінами, зокрема:

Біометрія – сукупність автоматизованих методів і засобів ідентифікації людини, заснованих на її фізіологічній або поведінковій характеристиці.

Біометрична ідентифікація – засіб підтвердження:

а)особи;

б)належності паспорта його власникові – шляхом розпізнавання і зіставлення біометричних даних (кольору очей, малюнка сітківки ока, відбитків пальців, геометрії руки, рис обличчя тощо), що зафіксовані носіями цих даних, з особистими даними власника.

06 грудня 2013 року набрав чинності  Закон України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, засвідчують особу або її спеціальний статус» №5492-VI від 20 листопада 2012 року, який передбачив впровадження електронних паспортів для громадян (надалі – Закон про біометричні паспорти).

Розглянемо деякі положення Закону про біометричні паспорти, зокрема:

По-перше, паспорт громадянина України для виїзду за кордон є документом, що посвідчує особу громадянина України під час перетинання  ним  державного  кордону  України  та перебування за кордоном та території інших держав. Запроваджено оформлення і видачу даного паспорта 01 січня 2015 року, на підставі  пункту 3 Постанови Кабінету МіністрівУкраїни №152  від 07.05.2014 року «Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон з безконтактним електронним носієм, його тимчасового затримання та вилучення».

По-друге, паспорт громадянина України для виїзду за кордон оформляється особам, які не досягли шістнадцятирічного віку – на чотири роки, а особам, які досягли шістнадцятирічного віку – на 10 років.

По-третє, паспорт громадянина України для виїзду за кордон з безконтактним електронним носієм (далі – бланк паспорта) виготовляється у формі книжечки розміром 88 х 125 міліметрів. У праву частину обкладинки імплантовано безконтактний електронний носій, який відповідає вимогам стандарту ISO/IEC 14443A щодо запису і зчитування даних та вимогам IKAO, що встановлюються до електронних документів.

Цей паспорт містить чутливі електронні пристрої. Для їх оптимального використання паспорт забороняється згинати,  перфорувати і піддавати паспорт впливу крайніх температур або надмірної вологості.

До безконтактного електронного носія вноситься інформація  про особу власника, яка є на сторінці даних паспорта, а також біометричні дані – оцифрований образ обличчя, оцифрований підпис, та відбитки вказівних пальців, а також дані щодо забезпечення захисту інформації, що знаходиться на безконтактному електронному носії, відповідно до документів ІСАО, якщо інше не передбачено Законом №5492-VI від 20 листопада 2012 року.

За згодою особи відцифровані відбитки пальців рук вносяться до безконтактного електронного носія у разі оформлення:

паспорта громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичного паспорта України, службового паспорта України, посвідчення особи моряка, посвідчення члена екіпажу, посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон, проїзного документа біженця.

Оформлення, видача паспорта для виїзду за кордон громадянам (у тому числі отримання відцифрованих відбитків пальців рук) здійснюється територіальними органами або підрозділами Державної міграційної служби незалежно від місця проживання громадянина у взаємодії з Головним обчислювальним центром Єдиного державного демографічного реєстру та Державним центром персоналізації документів, без урахування строків доставки :

1) не пізніше ніж через 20 робочих днів з дня оформлення заяви-анкети на його отримання;

2) не пізніше ніж через сім робочих днів з дня оформлення заяви-анкети на його термінове отримання;

3) у строк до 10 робочих днів – у разі виїзду на постійне проживання за кордон усиновленої іноземцями дитини – громадянина України;

4) у строк до трьох місяців – у разі одночасного подання заяви про оформлення особою виїзду на постійне проживання за кордон або оформлення заяви-анкети в закордонній дипломатичній установі України;

5) у строк до трьох робочих днів – у зв’язку з необхідністю термінового виїзду за кордон, пов’язаною з нагальною потребою в лікуванні особи, що від’їжджає, від’їздом особи, яка супроводжує тяжкохворого, чи смертю родича, який проживав за кордоном, на підставі документів, що підтверджують необхідність термінового виїзду за кордон.

Строки вказані без урахування термінів доставки до територіального органу/підрозділу.

За оформлення паспорта для виїзду за кордон (у тому числі замість втраченого або викраденого), його обмін справляється плата (за кордоном – консульський збір) у порядку та у розмірах, встановлених законодавством. Документи, що підтверджують здійснення встановлених законодавством платежів (консульського збору), додаються до заяви-анкети.

До заяви-анкети вносяться такі відомості (персональні дані) про особу, на ім’я якої здійснюється оформлення паспорта для виїзду за кордон:

відцифрований образ обличчя особи;

унікальний номер запису в Реєстрі;

прізвище, ім’я та по батькові;

стать;

дата народження;

місце народження (держава, область, район/місто, селище/село);

місце проживання із зазначенням адреси (найменування адміністративно-територіальної одиниці, вулиця, номер будинку, корпусу, квартири);

серія, номер, дата видачі документа, на підставі якого оформлюється паспорт для виїзду за кордон;

контактний телефон;

дата заповнення заяви-анкети;

відомості про відмову від внесення відцифрованих відбитків пальців рук;

підпис особи;

відомості про законного представника особи, яка не досягла шістнадцятирічного віку (прізвище, ім’я та по батькові, дата та місце народження);

підпис керівника територіального органу або підрозділу ДМС, а в разі його відсутності – особи, яка виконує обов’язки керівника, або адміністратора центру надання адміністративних послуг, а в закордонній дипломатичній установі України – підпис консульської посадової особи;

прізвище, підпис (із зазначенням дати) працівника територіального органу або підрозділу ДМС, на якого згідно з його службовими обов’язками покладено функції із здійснення передачі персональних даних фізичної особи, на ім’я якої оформлюються документи, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України, для їх перевірки, а в закордонній дипломатичній установі України – прізвище, підпис (із зазначенням дати) консульської посадової особи;

номер оформленого паспорта для виїзду за кордон;

прізвище, підпис (із зазначенням дати) працівника територіального органу або підрозділу ДМС, на якого згідно з його службовими обов’язками покладено функції з оформлення, видачі паспорта для виїзду за кордон (у тому числі отримання відцифрованих відбитків пальців рук), а в закордонній дипломатичній установі України – прізвище, підпис (із зазначенням дати) консульської посадової особи;

підпис заявника із зазначенням дати отримання паспорта для виїзду за кордон.

До паспорта громадянина України вноситься така інформація: назва держави; назва документа; ім'я особи; стать; громадянство; дата народження; унікальний номер запису в Реєстрі; номер документа; дата закінчення терміну дії документа; дата видачі документа: уповноважений суб'єкт, що видав документ (код); місце народження; відцифрований образ обличчя особи; відцифрований підпис особи.

І останнє,документи, що підтверджують громадянствопосвідчують особу чи її спеціальний статус, видані до дня набрання чинності цим законом, є чинними до закінчення строку їх дії та не підлягають обов'язковій заміні.

Варто особливо наголосити на тому, що положення Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» жодним чином не суперечать нормам статті 35 Конституції України, які гарантують кожній людині і громадянину право на свободу світогляду і віросповідання.

З метою оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон громадянину необхідно звернутися до територіального органу або підрозділу міграційної служби, де встановлено робочі станції з комплектом обладнання для оформлення документів та зняття біометричних даних, а саме: Управління ДМС України в Полтавській області (пров.Шкільний,4), Автозаводський районний відділ в м. Кременчуці (м.Кременчук, вул.Ігоря Сердюка, 31/16), Горішньоплавнівський міський сектор (м. Горішні Плавні, вул.Добровольського, 6), Кобеляцький районний сектор (м.Кобеляки, вул.Шевченка,13), Лохвицький районний сектор (м.Лохвиця, вул. Гоголя,19), Лубенський міський відділ (м.Лубни, вул. Монастирська, 4-а), Миргородський міський відділ (м.Миргород, вул. Яна Усика, 34) УДМС України в Полтавській області. Адреси та контактні телефони зазначених підрозділів знаходяться на веб-сайті ДМС України: http://dmsu.gov.ua. Також в Управлінні державної міграційної служби України в Полтавській області працює телефон «Гаряча лінія»: (05322) 51-02-45.

Оголошення
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

16 квітня 2024 року о 14:00 год. відбудеться сьоме засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]