Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

міської лікарні відділення хорольської медичної приміщення забезпечення громади м&sup проєкту також комісії судин полтавської лікування головного розвитку залишається молодих
Медична сфера Хорольської міської територіальної громади: реалії сьогодення і перспективи подальшого розвитку
2021-05-05

Початок робочого тижня після Великодніх свят стартував із роботи депутатів та міського голови Сергія Михайловича Волошина на об’єктах медичної інфраструктури Хорольської громади. У плановому порядку, 5 травня 2021 року, відбулося спільне виїзне засідання двох постійних комісій: з питань економічного розвитку, планування бюджету, залучення інвестицій та підприємництва, а також з питань охорони здоров'я, освіти, культури, молодіжної політики та спорту. У роботі комісії також взяли участь представники апарату міської ради.

За ініціативи головного лікаря КНП «Хорольська міська лікарня» Хорольської міської ради Лубенського району Полтавської області, депутата Полтавської обласної ради VIII скликання – Михайла Васильовича Винограда відбулася робота комісії, у ході якої здійснено огляд реконструйованих приміщень міської лікарні та тих проблемних ділянок провідної медичної ланки, які потребують негайного вирішення. З-поміж інших районних лікарень нашого регіону в Хорольській лікарні найшвидше завершено реконструкцію приймального відділення.

У рамках реалізованого проєкту капітального будівництва приймальне відділення кардинально перебудовано й облаштовано з дотриманням державних будівельних норм і стандартів, а також обладнано сучасною медичною апаратурою та всім необхідним спеціалізованим приладдям для поліпшення рівня профілактики, діагностики захворювань та надання якісної медичної допомоги. Новостворене відділення невідкладних станів інтегровано з двох старих – травматологічного та приймального. Незабаром тут надаватиметься невідкладна екстрена допомога у цілодобовому режимі. Для цього приміщення обладнано діагностичним блоком з апаратом комп’ютерної томографії, запрацюють кабінети: прийому ургентних і планових хворих, маніпуляційна, реанімаційна палата, мала операційна та оперблок.

Наступним об’єктом експрес-огляду комісії було відділення інтервенційної радіології міської лікарні. Назву інтервенційно-радіологічного (кардіологічного) відділення з неврологічними ліжками погоджено з фахівцями Полтавської обласної клінічної лікарні імені М.В. Скліфософського, з якими налагоджено тісну співпрацю на основі методичного та практичного партнерства. У відділенні буде проводитися коронографія судин головного мозку, магістральних судин по всьому організму та стентування (мініінвазивне оперативне втручання). Для проведення рентгенологічних досліджень кровоносних судин (артерій, вен) та виявлення судинних патологій придбано дороговартісний ангіограф. В умілих руках лікарів-професіоналів такий мультифункціональний апарат дасть змогу попередить інфаркти, інсульти, а багатьом пацієнтам навіть врятувати життя. Досить вдало спроєктована ординаторська, як просторий оглядовий майданчик з широким панорамним виглядом на місцеві краєвиди.

По проєкту все продумано до найменших дрібниць: проведено капітальний ремонт інженерних мереж, систем та конструктивних елементів об'єкту з урахуванням потреб маломобільних груп населення. Внутрішні приміщення стали не лише естетично привабливими, а й оснащені новими системами електро-, тепло-, водопостачання, водовідведення, вентиляції та пожежної сигналізації. Міська лікарня у своєму фонді має 140 ліжко-місць. Тяжкохворих пацієнтів у пологовому, реанімаційному, хірургічному, інфекційному відділеннях забезпечено прямим постачанням кисню з балонів та циліндричних кріогенних резервуарів. Нещодавно завершилося будівництво спецприміщення для зберігання кріоциліндрів, від яких буде постачатися кисень у палати відділення невідкладних станів. Один кріоциліндр об’ємом 0,2 м³ заміняє 25 кисневих балонів, а це близько 50 годин насичення легень хворого киснем. Усього таких кріоциліндрів у наявності 7 штук об’ємом по 0,2 м³ і 1 резервуар ємністю 0,5 м³. Для забезпечення безперебійного централізованого електропостачання, на випадок аварії на мережі, придбано потужний дизельний генератор електричного струму.

Черговий на огляді об’єкт у поліклінічному приміщенні – лабораторія, яка визнана однією з найкращих в Полтавській області за якістю та спектром лабораторних послуг. Наразі одна з найгостріших проблем міської лікарні –  аварійна покрівля, пошкодження якої загрожує зберіганню й експлуатації дороговартісного лабораторного обладнання, зокрема імуноферментного аналізатора. Капремонт даху може вирішити ще одну проблему – створення ліжко-місць денного стаціонару.

Такі кардинальні перевтілення медичної сфери Хорольської ТГ стали реальними завдяки президентській програмі EMERGENCY-2020 (з англ. «надзвичайний стан»), яка є частиною Національної програми «Велике будівництво». За сприянням народного депутата України Анастасії Олексіївни Ляшенко вдалося залучити понад 6,0 млн. грн. державної субвенції. Окрім того, матеріально-фінансову підтримку забезпечили депутати різних рівнів, голова правління ПрАТ «Хорольський механічний завод» Михайло Іванович Міщенко, директор СВК «Перемога» Анатолій Григорович Пасюта та інші меценати, яким небайдужий сучасний стан медицини. Але справедливо відмітити, що без відмінних управлінських якостей головного лікаря Михайла Васильовича всі ці звершення залишилися б недосяжними мріями. Він координував процес кардинальних змін від розробки проєктно-кошторисних документацій до завершальних етапів капітального ремонту. Фінансування проєкту – це лише половина успіху, але ключова роль завжди залишається за лідерськими якостями менеджера. По результатах роботи ефективність управління Михайлом Васильовичем, як справжнього керівника, заслуговує на високу оцінку й повагу.

Реалізований проєкт орієнтований передусім на суспільні медичні потреби в межах Хорольської та сусідніх територіальних громад, високий рівень комфорту та максимальної зручності для кожного пацієнта. На власні очі переконалися, що в міській лікарні створено все можливе і навіть більше для того, щоб кожна людина мала можливість безперешкодно отримати широкий спектр якісних медичних послуг на місці, без подолання дальніх дистанцій до обласного центру чи до Києва і без додаткових фінансових витрат.  На жаль, на загальнодержавному рівні невирішеною залишається проблема фінансового забезпечення лікування громадян. Вартість лікування компенсується пацієнтам лише частково у межах державних програм: близько 1/3 витрат на лікування відшкодовує Національна служба здоров’я України. Проблемним залишається і кадрове забезпечення. Молодих лікарів після закінчення інтернатури не приваблюють міські лікарні з невисоким рівнем зарплати, матеріальної мотивації та відсутністю житлової площі. Для вирішення проблеми забезпечення житлом молодих фахівців спільно з міською радою планується реконструювати приміщення по вулиці Козацькій, 38. Цей об’єкт комунальної власності перебуває в оперативному управлінні міської лікарні. Нежитлове приміщення буде реконструйовано в багатоквартирний житловий будинок. Згідно з виготовленою проєктно-кошторисною документацією в будинку буде облаштовано одну однокімнатну та 7 двокімнатних квартир з окремими входами.  

Величезний об’єм виконаних робіт залишив приємні враження, але ще є над чим працювати – для досконалості не може бути меж. Тож наприкінці засідання в тренінговому залі обговорили перспективи подальшої співпраці між адміністрацією медичної установи та міською владою. Міський голова підкреслив, що готовий до конструктивного діалогу й за умови наявності в бюджеті Хорольської міської територіальної громади коштів буде здійснюватися фінансування додаткових заходів для розвитку медицини.

 

Автор: Ірина ГРИГОРАШ

 

Оголошення
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

16 квітня 2024 року о 14:00 год. відбудеться сьоме засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]