Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

Людина починається з добра...
2019-02-07

«Співчуття до тварин так тісно пов'язане з добротою характеру, що можна з упевненістю стверджувати: не може бути добрим той, хто жорстокий з тваринами» – влучно висловився німецький філософ-ірраціоналіст кінця XVIII - середини XIX століття Артур Шопенгауер. І з його твердженням складно не погодиться, адже доброта людини – основна і визначальна риса характеру, яка не дає зачерствіти в цьому непростому суперсучасному світі.

Днями, на початку лютого 2019 року, до міського голови Сергія Волошина завітали на особистий прийом представники громадської організації «Дружок» – керівник Валентина Пікало і її помічниця Тетяна Молдован.

Зміст бесіди був зорієнтований на вирішення актуальної в місті проблеми безпритульних тварин. Незабаром настане весна і збільшення чисельності безпритульних собак і котів викликає занепокоєння. Ця проблема назрівала роками і міська рада, як суб’єкт владних повноважень, у різні часи й різними комплексними методами намагалася її вирішити.

В мікрорайоні «Райагробуд» зараз близько 20 безпритульних собак, на території колишнього цегельного заводу – до 10, у дворі колишнього автопарку – 1, на території міського ринку – близько 6, на АЗС – близько 5. Опікуються тваринами з тяжкою долею, які опинилися по вині своїх колишніх недбайливих господарів на вулицях міста, небайдужі люди з добрим серцем: Валентина Пікало, Тетяна Молдован, Ліна Чайковська, Тетяна Штомпель, Тетяна Фесенко, Марія Бойко, Людмила Стеценко, Валентина Кротова, Катерина Ткаленко, Інна Крутько, Лала Швидка, Лариса Данилейко, Лариса Яценко, Світлана Співак, Надія Тітенко, Наталія Бойко, Тетяна Клідзіо та інші. При чому турботу за тваринами ці великодушні люди проявляють безоплатно на громадських засадах, керуючись виключно принципами милосердя до братів наших менших. Велика вдячність всім цим хорольцям, які взяли на себе непросту місію – постійний догляд і піклування за тваринами, які стали зайвими і опинились на вулиці.

Хорольська міська рада ніколи не стояла осторонь проблем виникнення та боротьби з епізоотіями на території міста, які дошкуляють мешканцям.  За каденції Сергія Волошина на посаді голови Хорольської міської ради акцент вирішення проблеми кинутих напризволяще братів наших менших було зосереджено в першу чергу на зменшення їх чисельності гуманним способом. У цьому напрямку пріоритетним є створення безпечних умов перебування хорольців та гостей міста. Неминучою складовою процесу створення таких умов є необхідність здійснювати заходи щодо вилову безпритульних тварин з метою зменшення їх популяції. До того ж вирішити проблему намагалися з урахуванням різних думок громади. Погляди кардинально різняться між тими, хто стоїть на варті захисту прав тварин, і тими, хто вбачає в безпритульних тваринах явище небезпечне.

На жаль, траплялися прикрі випадки, коли собаки нападали на перехожих. Міська рада здійснювала відшкодування вартості лікування постраждалих. На підставі рішення виконавчого комітету Хорольської міської ради «Про надання матеріальної допомоги жителям міста» від 19.07.2016 року №180 було надано адресну матеріальну допомогу постраждалим у сумі 5,0 тис. гривень. Також, із метою попередження та недопущення епідемії сказу в місті, рішенням тринадцятої позачергової сесії міської ради від 08.07.2016 року на виконання Програми «Охорона здоров’я міста Хорол на 2016-2019 рр.» було виділено 25,0 тис. грн. на придбання вакцини для щеплення від сказу. У повному обсязі ці кошти було перераховано субвенційно із міського бюджету районному Хорольській районній центральній лікарні для вакцинації мешканців міста на той випадок, якщо виникнуть звернення потерпілих від укусів хворих на сказ тварин.

У першочерговому порядку для вирішення проблеми безпритульних тварин за ініціативи міського голови організовувалися зустрічі з громадськими активістами, які розділилися на два табори. Перше засідання круглого столу відбулося на початку грудня 2016 року, на якому одні обурювалися неконтрольованим збільшенням чисельності бродячих собак і вимагали їх винищити для уникнення загрози нападів на перехожих, а інші – захистити й створити належні умови для їх утримання. Саме з того моменту, коли проблема досягла свого апогею, міський голова посприяв у створенні добровільної неприбуткової громадської організації по захисту тварин  «Дружок», яка діє на підставі статуту. До цього дня організації під керівництвом Валентини Пікало в повній мірі вдається виконувати складні завдання завдяки ентузіазму і глибокій небайдужості прибічників гуманного поводження з тваринами і всім живим.

Були спроби відлову тварин і вивезення їх у спеціалізований притулок для тварин у місто Чугуїв Харківської області. Однак правозахисники тварин активно протидіяли таким заходам і з 15-ти виловлених собак майже всіх «мандрівників» було повернуто  у рідний Хорол. Натомість ГО «Дружок» запропонувала нову сучасну комплексну Програму поводження з безпритульними тваринами і регулювання їх чисельності в м.Хорол на 2017-2022 рр.

Міський голова підтримав заходи Програми, які засновані на гуманному методі біостерилізації тварин (ВСВП). Цей метод полягає у відлові, стерилізації, вакцинації й поверненні тварин до приймальника. Дані послуги проводяться спеціалізованою виїзною бригадою на договірних умовах з міською радою, яка повністю фінансує ці послуги. Так, на виконання «Програми соціально-економічного розвитку міста Хорола» відповідними рішеннями у 2016-2018 рр. було виділено кошти на проведення стерилізації тварин. Фактично використано у 2016 році – 12,4 тис. грн., у 2017 році – 42,4 тис. грн., у 2018 році – 29,9 тис. грн., а на 2019 рік заплановано видатки в розмірі 80,0 тис. гривень.

Створення та активна діяльність ГО «Дружок», фінансування міською радою заходів з біостерилізації – альтернативні і дієві варіанти вирішення долі безпритульних тварин. Основний позитивний результат спостерігається в суттєвому зменшенні їх чисельності на території міста та відсутність випадків нападів на людей.

Хочеться нагадати недбайливим власникам домашніх улюбленців, які не несуть відповідальності за тих, кого приручили: на території міста діють чітко визначені правила утримання домашніх тварин. Відповідно до діючих Правил благоустрою території міста Хорол, затверджених рішенням 9 сесії Хорольської міської ради 6 скликання від 09.06.2011 року №212, розділом 5, п.5.18 визначено правила утримання тварин. Шановні мешканці міста, звертаємо вашу увагу на те, що власники собак повинні дотримуватися наступних правил утримання домашніх тварин:

1.Власники собак зобов’язані утримувати їх на прив’язі і спускати з прив’язі лише в закритих дворах, що виключає можливість втечі. Про наявність собак застерігати табличкою з відповідним написом («у дворі зла собака» тощо).

2.Забороняється заводити собак у приміщення магазинів, об’єктів громадського харчування, установ охорони здоров’я, культури, на території дитячих майданчиків, пляжів, скверів та місця масового відпочинку.

3.Відлов, знищення домашніх тварин, котів та собак здійснюється за рішенням виконавчого органу міської ради підприємством або особою на договірних засадах за встановленими правилами.

4.Власники, які розшукують зниклих домашніх тварин (собак чи котів), зобов’язані негайно повідомити про розшук у КП «Комунсервіс» або у Хорольську міську раду з метою недопущення знешкодження цих тварин як бродячих.

5.Вигул собак дозволяється тільки у встановлених для цього місцях, визначених рішенням виконавчого комітету міської ради.

6.Керівники житлово-експлуатаційних організацій усіх форм власності та відомств, що мають на балансі житловий фонд, ведуть облік мешканців, які утримують собак, котів, хижих тварин у квартирах, і вимагають від них проведення своєчасних щеплень тваринам проти сказу та дотримання правил їх утримання.

Шановні хорольці, небайдужі люди! Гуманність та людяність проявляються саме від бажання і вміння поводитися з живими істотами, від милосердя і чуйності серця, від готовності піклуватися про тих, хто цього потребує. Позитивні зрушення починаються і залежать від кожного з нас, тож давайте не будемо байдужими – зробимо добру справу разом! ГО «Дружок» ‒ єдина в нашому місті організація, яка займається доглядом безпритульних тварин, не дозволяючи їм загинути від голоду, холоду й проявів людської жорстокості. На жаль, благодійних членських внесків представників ГО «Дружок» та фінансового забезпечення міської ради недостатньо для повного вирішення проблеми безпритульних тварин. Долучіться, будь ласка, до участі в благій справі заради порятунку тварин!

Платіжні реквізити ГО «Дружок» для збору коштів на лікування, стерилізацію та забезпечення тварин їжею: р/р №26008054625665, ЄДРПОУ/ДРФО 41223976 ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК» (ЄДРПОУ 14360570, МФО 331401). Також можна перерахувати кошти на картку ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК» голови ГО «Дружок» Пікало Валентини Миколаївни: 5169 3305 1168 0560. Будь-яка допомога важлива й дуже необхідна для порятунку живих створінь.

Оголошення
     
Інформаційне повідомлення відділу з питань комунальної власності, жкг та благоустрою

Оголошується конкурс

на відбір суб'єкта оціночної діяльності!

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

про повторний конкурс та умови відбору суб’єкту оціночної діяльності, який здійснюватиме оцінку об’єкту оренди в с.Попівка

     
     
Інформаційне повідомлення відділу з питань комунальної власності, жкг та благоустрою

Оголошується конкурс на відбір суб'єкта оціночної діяльності!

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

про повторний конкурс та умови відбору суб’єкту оціночної діяльності, який здійснюватиме оцінку об’єкту оренди в с.Бригадирівка

     
     
Інформаційне повідомлення відділу з питань комунальної власності, жкг та благоустрою

Оголошується конкурс на відбір суб'єкта оціночної діяльності!

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

про конкурс та умови відбору суб’єкту оціночної діяльності, який здійснюватиме оцінку майна для цілей оренди в с.Хильківка

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]