Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

Як уникнути харчових отруєнь та кишкових інфекцій у літній період
2019-07-08

Хорольський міжрайонний відокремлений підрозділ лабораторних досліджень ДУ «Полтавський обласний лабораторний центр МОЗ України» інформує населення як уникнути харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій у літній період.

Погодні умови літа створюють ідеальні умови для поширення збудників, що викликають кишкові інфекції. Найчастіше до організму людини ці збудники потрапляють з неякісними харчовими продуктами та через брудні руки.

За останні 6 місяців поточного року в Україні на гострі кишкові інфекції захворіли понад 47 тисяч осіб, випадки масових гострих кишкових інфекцій зафіксовано 77 разів.

Причини кишкових інфекцій

Основними причинами виникнення гострих кишкових інфекцій є:

  • елементарне недотримання правил особистої гігієни;
  • недотримання технологій приготування страв;
  • недотримання умов та термінів зберігання сировини та готових страв;
  • вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.

Як уникнути кишкової інфекції, купуючи готову їжу?

  • не купуйте харчові продукти чи готові страви у місцях несанкціонованої торгівлі;
  • не купуйте страви, навіть якщо маєте найменші сумніви щодо безпеки зберігання чи приготування продукту;
  • у магазині кладіть готові страви до кошика вже після решти продуктів, які ви хочете придбати. Так вони якнайдовше залишатимуться охолодженими;
  • не залишайте готову їжу на столі довше ніж на дві години. Ні в якому разі не зберігайте їжу, яка залишилася після пікніка;
  • ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету.

Чистота на кухні

  • мийте та тримайте у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
  • користуйтеся індивідуальним посудом;
  • не допускайте комах та тварин до приміщень, де готуєте їжу та зберігаються харчові продукти;
  • регулярно мийте та обдавайте окропом дитячий посуд та іграшки.

Готування

  • для обробки сирих продуктів використовуйте окремі кухонні прилади (ножі, дошки для готування тощо);
  • окремо готуйте і зберігайте сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю,   рибу, овочі, фрукти тощо)
  • добре проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;
  • використовуйте харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
  • мийте та обдавайте окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
  • не вживайте продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продутим;
  • не давайте маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо.

Зберігання продуктів

  • дотримуйтесь відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишайте приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше ніж на 2 години);
  • при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовуйте чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо)

Чиста вода

  • використовуйте безпечну воду, не пийте воду з неперевірених джерел;
  • вживайте бутильовану воду;
  • не купайтеся в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникайте заковтування води під час купання.

Своєчасна медична допомога

При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) треба одразу звертатись до лікаря. Самолікування може призвести до значних ускладнень.

 

Завідувач, лікар-епідеміолог Хорольського

міжрайонного відокремленого підрозділу

лабораторних досліджень ДУ "ПОЛЦ МОЗ України"                      Л.І.Кавалер

 

Оголошення
     
Інформаційне повідомлення відділу з питань комунальної власності, жкг та благоустрою

Оголошується конкурс

на відбір суб'єкта оціночної діяльності!

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

про повторний конкурс та умови відбору суб’єкту оціночної діяльності, який здійснюватиме оцінку об’єкту оренди в с.Попівка

     
     
Інформаційне повідомлення відділу з питань комунальної власності, жкг та благоустрою

Оголошується конкурс на відбір суб'єкта оціночної діяльності!

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

про повторний конкурс та умови відбору суб’єкту оціночної діяльності, який здійснюватиме оцінку об’єкту оренди в с.Бригадирівка

     
     
Інформаційне повідомлення відділу з питань комунальної власності, жкг та благоустрою

Оголошується конкурс на відбір суб'єкта оціночної діяльності!

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

про конкурс та умови відбору суб’єкту оціночної діяльності, який здійснюватиме оцінку майна для цілей оренди в с.Хильківка

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]