Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

Як на масляну хорольці зиму проводжали
2017-02-26

Прощена неділя – це останній день Масляної, коли всі просять один в одного пробачення, звільняючись від гріхів перед Великим постом, який почався 27 лютого. Але просити треба з чистим серцем, як і прощати за образи. Масляна символізує прихід весни та пробудження природи. Древні слов’яни відзначали “проводи зими” та початок весни і весняного землеробства.

Центральна площа нашого містечка опівдні прямо на очах перетворилася на гомірну, веселу та яскраву живу ватагу, яка втомилася від довгої зимової сплячки, так званого, анабіозу, та нарешті дочекалась кінця холоднечі.

Перед хорольцями, які прийшли на свято, виступили очільники району та міста – голова РДА Лариса Звірко, голова райради Віра Мартюк та міський голова Сергій Волошин. У своїх виступах вони привітали присутніх зі святом проводів зими та Масляною, побажали здоров’я та натхнення на увесь рік, плідної роботи та успіхів в усіх починаннях. А міський голова попросив у всіх вибачення, як і заведено цього дня, за те, що ще не встиг зробити у місті, чи, можливо, зробив не так.

Хоча цього дня було не дуже тепло, та усі гості свята могли зігрітися не лише запальними піснями, чудовою музикою, інсценізаціями, помилуватися яскравими національними костюмами, в які були одягнені співочі колективи району, а ще й посмакувати українськими стравами.

Приватні підприємці та представники наших закладів харчування пригощали усіх бажаючих пшеничною кашею, солінням, узваром, млинцями та вареничками з усілякими начинками.

Концертна та розважальна програма була досить різноманітною та насиченою. Більше трьох годин аматорські та творчі колективи міста та району розважали публіку своїми виступами. Хорольський районний будинок культури (Анатолій Крутько), Хорольська центральна районна бібліотека (Оксана Левіна) та багато співочих колективів хорольщини підготувалися зі справжньою весняною завзятістю, познайомили нас з історією та традиціями цього стародавнього слов’янського свята, радували піснями, жартами, музикою.

А ще дітвора могла покататися верхи на конях, яких на свято привів господар Роман Гайдар. Невеличка виставка-продаж хенд-мейду від народних умільців додала певного колориту у святкування.

Цього дня традиційно на величезному вогнищі спалюють солом’яне опудало Масляної, яке уособлює зиму, що йде. В Хоролі опудало пронесли та встановили в центрі площі та прощалися з ним жартами, піснями, танцями, а потім його підпалили під веселі вигуки і пісні.

Люди по-справжньому відпочили, адже свята повинні мати місце в нашому житті, не дивлячись на усі негаразди, бо саме щоб подолати їх, необхідний заряд радості, натхнення, надії та оптимізму.

До речі, завдяки небайдужим хорольцям були зібрані кошти в розмірі 1190 гривень для наших земляків – бійців АТО.

А всю цю радість душі та тіла допомогли влаштувати та організувати Хорольська райдержадміністрація, районна та міська рада. Спонсорами дійства були ФОП Гавриленко Руслан, Махно Людмила, а також наші кафе: «У тещі» (Вікторія Шепель), «Магніт» (Андрій Метлушенко), «У Танюші» (Олена Міщенко), «Ірис» (Людмила Славко), «Наталка-Полтавка» (Людмила Ульяненко).

Любімо Україну! Вивчаймо нашу історію та культуру! Та святкуймо наші, рідні тисячолітні свята!

 

Редактор міської газети "Наш Хорол", Олена Мурашкіна

 

Фоторепортаж з Дня святкування Масляної у місті Хоролі можна переглянути у розділі "Фотогалерея" або за посиланням тут.

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]