Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

лікарні відділення понад мільйонів лубнах охорони також лубенської цього здоров’я питання оскільки багато працювати ліжок україни гривень відповідальності через
Інтерв’ю з Анастасією Ляшенко на тему найактуальніших проблем сьогодення в сфері медицини
2021-11-08

Нардеп Анастасія Ляшенко: «У медицині багато проблем, вирішення яких потребує багато зусиль. Але поступово, крок за кроком, їх вирішуємо». У Києві говорять про введення амністії для людей, які купили фейкові COVID-сертифікати, а в Лубнах ніяк не можуть ввести в експлуатацію новітній комп’ютерний томограф, встановлений у місцевій лікарні. 

Який між цим зв'язок? І до того, й до іншого має безпосереднє відношення народний депутат України Анастасія Ляшенко.

Проблеми медицини Анастасію хвилювали задовго до того, як вона стала працювати в парламенті. Тепер же, ось уже понад два роки, отримавши певні важелі впливу, вона їх послідовно вирішує.

Нашу розмову з нею почнемо з найактуальнішої сьогодні ковідної теми.

Амністовані зможуть вакцинуватися у законний спосіб

- Як Ви ставитеся до того, що Міністерство охорони здоров’я найближчим часом збирається «амністувати» тих, хто придбав фальшиві документи про вакцинацію від коронавірусу?

- Це надзвичайно важливе рішення, оскільки люди з липовими ковід-сертифікатами втратили право щепитися вакцинами. Нинішня епідемія в Україні набула загрозливих масштабів. За рівнем смертності через ускладнення захворювання в Європі нас випереджає лише Румунія. Наразі понад 95 відсотків тих, хто потрапляє в реанімаційні відділення, не щеплені від COVID-19. І ця статистика може виявитися викривленою, оскільки ніхто не може бути впевненим, чи дійсно тяжкохвора людина з ковід-сертифікатом отримала вакцину. Лікарі кажуть, що дехто, перебуваючи в тяжкому стані, зізнається у тому, що вони купили документ. А багато хто, побоюючись за своє життя, готовий ввести вакцину, але не може, оскільки в електронній системі зафіксовано, що він її уже отримав.

Я подала правку до прийнятого 2 листопада у першому читанні законопроекту «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за підробку документів, що стосуються проведення профілактичних щеплень». Передбачається, що людина, яка добровільно повідомить про свій куплений сертифікат, не буде притягнута до кримінальної відповідальності й зможе отримати вакцину в законний спосіб. Схема схожа до місячника добровільної здачі зброї.

Ми вводимо спеціальні норми, які регулюють сферу відповідальності за купівлю та видачу підроблених COVID-сертифікатів. Загалом же це проект Кабміну на виконання рішення РНБО від 30 липня цього року щодо посилення відповідальності за підробку документів про щеплення.

- Раніше депутати підтримали пропозицію Комітету Ради з питань правоохоронної діяльності про посилення покарання за використання підробного COVID-сертифіката, за виготовлення і збут липових документів та за внесення медпрацівником неправдивих даних до бази Міністерства охорони здоров’я.

-Так,  за використання підробленого COVID-сертифіката передбачене покарання у вигляді штрафу в розмірі 17-34 тис. грн або обмеження волі до 2 років;  за внесення медпрацівником липових даних про вакцинацію -  34-68 тис. грн або обмеження волі до 2 років; за виготовлення та збут підроблених сертифікатів  85-170 тис. грн або позбавлення волі на 3 роки.

На жаль, відсоток підроблених сертифікатів зростає. Національна поліція України надала інформацію про кількість відкритих кримінальних проваджень за фактом підроблення COVID-сертифікатів і результатів ПЛР-тестів. З початку року відкрито понад 800 проваджень, з них 400 - за підроблення довідок про результати ПЛР-тестів, ще 400 - за підроблення COVID-сертифікатів.

Досудове розслідування триває у 389 кримінальних провадженнях цієї категорії.

У Лубнах ніяк не запустять кисневу станцію, а в Пирятині не розпакують кріоциліндр

- Яка загалом ситуація із захворюванням на ковід в укрупненому Лубенському районі?

- Тривожна. У Лубенській лікарні кисень підведено до 184 стаціонарних ліжок і до 13 у реанімації. Вони практично всі зайняті. Щоденно помирає 5-6 чоловік.

З 30 жовтня хворих на ковід почала приймати Хорольська лікарня, оскільки Лубенська опорна уже не справлялася з напливом. Тут до кисню підведено 70 наявних ліжок, і наразі більшість з них зайнята, у реанімації на 7 місць також майже не буває вільних.

Дуже складна ситуація в Пирятині. Місцева лікарня почала прийом ковідних хворих з 20 жовтня. Тут 88 ліжок обладнані кисневими точками, з них майже всі зайняті. У реанімації 7 ліжок, вільних практично не буває.

На амбулаторному лікуванні в укрупненому Лубенському районі перебуває понад 1200 хворих, з них половина – в Лубенській територіальній громаді.

Це не просто чергова статистика. За цими цифрами наші знайомі, близькі та рідні. А ще лікарі і боротьба за життя кожного.

- Останнім часом гостро стоїть питання забезпечення лікарняних закладів рятівним киснем. Але ж у Лубнах цього літа була збудована киснева станція...

- Збудована, але досі через бюрократичні перепони не запущена. Чогось не вистачає для запуску генератора, який повинен забезпечити безперебійну роботу станції. А якби вона була введена в експлуатацію, то реанімаційне відділення та відділення невідкладних станів можна було б розширити ще на 25 кисневих ліжок.  

- У Пирятині теж катастрофа з киснем. Нещодавно головний лікар навіть просив допомоги через соцмережі, оскільки у них немає навіть власного транспорту для підвезення балонів з киснем, яких також не вистачає.

- На жаль,  це правда. Лікарняний заклад змушений залучати сторонній транспорт. Щодня, окрім вихідних, сюди підвозять по 40 балонів кисню, якого ледь вистачає на добу. Але при цьому закуплений у минулому році кисневий кріоциліндр на 500 літрів стоїть запакований. Очевидно, хтось має піти й розпакувати його.

- Зате темпи вакцинації по району зросли…

-… І це дає надію, що впораємось. Нині щодня додається понад 1500 вакцинованих.

А в масштабах України – щодня майже 300 тисяч щеплень уже протягом останніх тижнів. Станом на 1 листопада першою дозою вакциновано понад 35% дорослого населення.

- Вакцини на всіх бажаючих вистачить?

-Наразі на складах є більше 9 млн доз вакцини. Ще 18 млн доз буде поставлено до кінця року.

КТ є, МРТ й ангіограф будуть. Спеціалісти вчаться

-А чому так довго не вводиться в експлуатацію комп’ютерний томограф, який ще з березня стоїть у відреставрованому приймальному відділенні Лубенської лікарні інтенсивного лікування? Ви особисто щільно опікувалися реконструкцією цього об’єкта, яке велося в рамках президентської програми «Велике будівництво», на що держава виділила  понад 7 мільйонів гривень субвенції. Пробивали в Міністерстві охорони здоров’я цей томограф… І що?

- А далі справа місцевої влади й головного лікаря.

Питання дійсно важливе й хвилююче для мешканців Лубенської та прилеглих громад Лубенського району. На днях воно було підняте на депутатській комісії з охорони здоров’я міської ради, на якій було заслухано головного лікаря Сергія Наталенка. Він пояснив, що для запуску КТ потрібно здійснити низку узгоджень, а також навчити персонал користуватися цим новітнім обладнанням. Навчання заплановане на 23-25 листопада. Після цього, за словами Сергія Наталенка, апарат зможе працювати у тестовому режимі.    

-Чи буде в Лубнах МРТ й ангіограф?

-На днях мала розмову з міністром охорони здоров’я України Віктором Ляшком з приводу актуальних проблем у галузі охорони здоров’я мого округу. Зокрема, порушила питання щодо забезпечення Лубенської лікарні магнітно-резонансним томографом та ангіографом.

Міністр запевнив, що медзаклад отримає і ангіограф, і МРТ. Обговорили також відсутність в Лубенському районі мамографа, за допомогою якого проводять діагностику молочних залоз, що дозволяє вчасно виявити онкологічні захворювання.

-Але техніка без спеціалістів, як бачимо на прикладі КТ, це купа заліза, нашпигованого електронікою…

-Дійсно, кадрове питання з кожним роком стає все актуальнішим. Тому в проекті бюджету на наступний рік закладено 100 млн грн так званих підйомних коштів, які будуть перенаправлені на місцеві бюджети для залучення фахових спеціалістів чи їхнього працевлаштування у разі, якщо відповідний фахівець мешкає в сусідньому районі чи області. Тобто, аби в райони поїхали працювати медики, їм необхідне соціальне забезпечення та матеріальне заохочення.

У розмові з міністром зачепили й тему застарілої матеріальної бази вищих медичних закладів. Адже часто молодий спеціаліст приходить в сучасну лікарню і лише там вперше бачить обладнання, на якому йому доведеться працювати. У МОЗі нині думають про створення одного вишу, у якому було б зосереджене все сучасне обладнання, яке нині використовують в медичних закладах держави, а навчання чи практику на ньому могли проходити усі студенти-медики. Проект планують реалізувати за кошти інвесторів.

Це складні питання. Вони потребують надзвичайно багато зусиль і швидко не вирішуються. Але поступово, крок за кроком, будемо їх вирішувати.

-А на якій стадії будівельні роботи у гемодіалізному центрі в Лубнах, який споруджується за Вашої ініціативи і за Вашого сприяння?

-Там продовжуються внутрішні роботи: штукатурка стін, по новому проєкту закладено вікна, завершується встановлення перегородок для розмежування кімнат, продовжуються будівництво порога та пандуса, підготовчі роботи по заливанню підлоги, установці вентиляційних каналів, комунікацій по водопостачанню та водовідведенню.

Найбільше коштів цього року спрямовано на термомодернізацію Лубенської лікарні

-Знаю, що більшу частину коштів, які кожен депутат отримуєте на соціально-економічний розвиток свого округу, ви вкладаєте у медичну сферу. Цікаво було б дізнатися, які «дірки» вдалося завдяки цьому закрити.

-Минулого року понад 6 мільйонів гривень з близько 10-ти було спрямовано на реконструкцію частини приміщень Хорольської ЦРЛ під терапевтичне відділення з блоком анестезіології і інтенсивної терапії та рентген-хірургічним блоком. Більше 800 тисяч – на  придбання автоматичного імуноферментного алізатора для цієї ж лікарні.

Обладнання для відділення неонатології Лубенської лікарні інтенсивного лікування (інкубатор для новонароджених; газоаналізатор крові високого класу з можливістю визначення електролітів, глюкози та лактату; спеціалізований монітор для реанімаційного відділення неонатології; транскутанний білірубінометр для новонароджених; двоканальний шприцевий насос) й гемодіалізний апарат обійшлися у понад 2,7 мільйона гривень.

Цьогоріч на соціально-економічний розвиток округу було виділено 30 мільйонів гривень. З них найбільше -  9 мільйонів гривень – було спрямовано на термомодернізацію Лубенської лікарні інтенсивного лікування. Ще 8,5 мільйонів - на реконструкцію частини першого поверху дитячої лікарні у Лубнах під гемодіалізне відділення та відділення реабілітації (кошти було переведено на обласний бюджет Полтавської області). Значні кошти (близько 5 мільйонів гривень) вкладено також у розвиток Оржицької територіальної громади, на які закуплені гістероскоп у лікарню, а також придбано шкільний автобус, капітально відремонтовані дахи у школі та дошкільного навчального закладу «Дзвіночок» в Оржиці. Решту – майже 7 мільйонів – переведено до обласного бюджету. На ці кошти виготовлена проектно-кошторисна документація для встановлення в’їзних знаків з написом «Полтавська область» на межі Полтавської та Київської областей (м. Пирятин), Полтавської та Харківської областей (смт Чутове) і розпочате їхнє будівництво.

-Не втримаюсь, щоб не процитувати коментар під Вашим постом у Фейсбуці, написаний однією Вашою прихильницею. «Ви - молодець! Ще донедавна ніхто й не міг мріяти про те, що Лубенська лікарня матиме таке оснащення! Ще донедавна ніхто не вірив у можливість відділення гемодіалізу в Лубнах. Одні - бо знали істинну ціну всього цього. Інші - бо просто вже втратили віру у щось хороше. І ось за два роки з провінційної занехаяної лікарні Лубенський медзаклад перетворюється на новітній медичний центр. І всі погодяться: ще так багато треба працювати, треба кадри, треба гідні умови для хворих у палатах, врешті - треба людське ставлення до людей. Щось залежить від депутата, щось - ні. Але! Ви дали такий поштовх, що тепер треба «постаратися», щоб це хтось зміг зупинити через власне неприйняття партії, президента чи Вас. Саме тому не зважайте. На заздрісників. На тих, кому заважали б і Ваші крила, якби були. На тих, хто у Вас бачить лише особисту вигоду. Дерзайте і хай у Вас усе виходить. Бо тоді вийде і в нас, у наших громадах! Удачі й спасибі Вам!»

-Дякую!

Інтерв’ю записала Ганна Волкова.

 

Оголошення
     
Інформаційне повідомлення відділу з питань комунальної власності, жкг та благоустрою

Оголошується конкурс

на відбір суб'єкта оціночної діяльності!

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

про повторний конкурс та умови відбору суб’єкту оціночної діяльності, який здійснюватиме оцінку об’єкту оренди в с.Попівка

     
     
Інформаційне повідомлення відділу з питань комунальної власності, жкг та благоустрою

Оголошується конкурс на відбір суб'єкта оціночної діяльності!

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

про повторний конкурс та умови відбору суб’єкту оціночної діяльності, який здійснюватиме оцінку об’єкту оренди в с.Бригадирівка

     
     
Інформаційне повідомлення відділу з питань комунальної власності, жкг та благоустрою

Оголошується конкурс на відбір суб'єкта оціночної діяльності!

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

про конкурс та умови відбору суб’єкту оціночної діяльності, який здійснюватиме оцінку майна для цілей оренди в с.Хильківка

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]