Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області інформує
2021-09-24

Захист насіння – перший крок до якісного та високого врожаю

Так вже ведеться, для того, щоб пересічний громадянин мав  смачний та запашний хліб на столі, чудові  крупи для варіння каш, і іншу якісну сільськогосподарську продукцію, неабияких зусиль потрібно прикласти багатьом фахівцям – від вчених, які створюють сорти з певними характеристиками, до пекаря, який вмілими руками завершить процес і видасть його у  вигляді буханця з золотою скоринкою, чи мірошника, що приготує якісне борошно чи крупу для смачної і корисної каші для дітлахів у дитячому садочку.

У цій складній, спільній праці одним з головних моментів  є насіння, його якість,схожість і інше все це напряму залежить від господарника. Насіння повинно бути фізіологічно повноцінним, вільним від збудників хвороб, з достатнім для старту росту запасом поживних речовин.

Вважається, що якісний посівний матеріал вже сам по собі є запорукою майбутнього врожаю. Але перед посівом потрібно визначити  його інфекційний стан – які збудники хвороб присутні на ньому, та в якому ступені. Задля цього проводять фітоекспертизу  кожної конкретної партії насіння. Обов’язково при цьому  аналізуються  всі фактори, це і  культура – попередник, і строк майбутнього посіву та інше. Все це необхідно з метою передбачення  розвитку можливих у цих умовах хвороб та шкідників, частково бур’янів, які є господарями хвороб, чи слугують  кормом для шкідників. Маючи таку комплексну інформацію можна зробити  вірний і виважений вибір протруйника насіння.

Настільки обов’язковим є  протруєння насіння  і чим воно обумовлюється? Відомо, що не лише насіння зернових колосових  культур є одним з основних джерел інфекції для розвитку,як різних видів сажкових хвороб, так і кореневих  та  стеблових гнилей. Сажкові хвороби в окремі роки здатні забирати  від 10 до 65 % потенційного урожаю. Крім того, через небажання в майбутньому проводити фунгіцидно-інсектицидні обробітки по результатам, як фітопатологічного,так і ентомологічного аналізу  насіння було уражене цілим комплексом хвороб, так зокрема, ячмінь інфікований  різними видами фузаріїв, кореневих та інших гнилей, крім того ушкоджений, як сисними, так і іншими шкідниками.

Тому, збудники цих і інших хвороб як ячменю, так і сої, гороху, вівса, проса, гречки і інших культур будуть обов’язковою складовою насіннєвого матеріалу, і, відповідно,   посівів  наступного  року. Крім  того, відомо  вчені  дослідили, що лише на насінні може накопичуватися більше 60 видів фітопатогенів, чимало яких знищити застосуванням фунгіцидів під час вегетації неможливо. А ще чимало інфекцій можуть атакувати насіння  зернових з ґрунту та падалиці попередника. Саме тому до вибору протруйника насіння  потрібно  підходити виважено, враховуючи такі показники, як  призначення посівів, насиченість сівозміни зерновими культурами, попередник, обробіток ґрунту, строки посіву тощо.

Таким чином, передпосівне протруєння насіння являється аксіомою. Однак вибір протруйника з розмаїття препаратів дозволених до використання  відповідним «Переліком пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні» та щорічними доповненнями до нього, теж питання не просте, адже дія цих препаратів на насіння в кожного досить специфічна. Тож надання об’єктивної і професійної допомоги  нашим аграріям надають як районні, так і обласні фахівці системи захисту рослин, зокрема спеціалісти ФСКД та контрольно-токсикологічної лабораторії  можуть надати ґрунтовні рекомендації  та провести відповідні дослідження, як на предмет виявлення  фітопатогенів, так і ефективності вже протруєного, одним з препаратів, насіння згідно прейскуранту  наданих платних послуг. Заслуговує також ретельного вивчення таке питання,як фіто токсичність протруйників в умовах підвищених зовнішніх температур, недобору вологи в грунті та посухи в період сівби, що спостерігається в останні роки майже на всій території України.

Стало також відомо, що на превеликий жаль, серед величезного переліку протруйників, що дозволені до використання лише  невелика кількість з них відповідає всім заявленим параметрам ефективності. Залишимо це на совісті  виробників препаратів (як правило Китай) та тих, хто випробовує та реєструє такі препарати. Серед відомих, надійних препаратів хотілось би відмітити декілька – це Авіцена, Командор Гранд і Кантаріс.

Через ряд причин в останні роки спостерігається усе більше проблем для насіння і сходів через кореневі гнилі ,які уражують первинне коріння, послаблюючи рослини на самому початку росту та широко відкриваючи  ворота для збудників інших, більш шкодо чинних захворювань. спеціально для запобігання  поширення і шкідливості інфекцій  було створено  препарат Сертікор  050 FS т.к.с. з нормою застосування 0,75-1 л/т, даний препарат має виражену контактно-системну дію з лікувальним ефектом, особливо на ярому ячмені. Серед ряду небезпечних захворювань в останні роки набувають поширення вірусні хвороби, такі як жовта карликовість ячменю, переносниками якого є попелиці.

Крім того, посіви, що плануються по стерньовим попередникам, матимуть небезпеку від грунтових шкідників, в першу чергу личинок хлібної жужелиці, такі ж посіви дуже вражаються кореневими гнилями. Для запобігання ураження рослин вірусними хворобами, тобто для знищення переносників хвороб, а також для знищення грунтових шкідників, злакових та інших мух до традиційного фунгіцидного протруйника, особливо цього року, рекомендовано додати найбільш ефективний інсектицидний протруйник.

Наприклад, до препаратів Дивідент Стар 036 FS т.к.с. та Максим 025 FS т.к.с. рекомендовано додати відомий інсектицидний протруйник Круїзер 350 FS т.к.с. з нормою застосування 0,4- 0,5 л/т насіння.

В Україні з 2010 року зареєстровано новий інсекто-фунгіцидний протруйник Селест Топ 312,5 FS т.к.с. з нормою застосування 1,0-2,0  л/т, який надійно захищає насіння і сходи від пошкодження  жужелицями, совками, дротяниками і іншими ґрунтовими та зовнішніми  шкідниками. У ньому поєднані діючі речовини з таких препаратів, як Круїзер, Максим, Дивідент Стар з різними механізмами дії за їх тривалістю та ефективністю  до збудників хвороб, тому він є одним із кращих фунгіцидних протруйників , крім того має винищувальну дію,як на снігову плісняву, сажкові та цілий  комплекс інших хвороб .Вважаю,що крім цілого ряду вище перелічених  позитивних властивостей  найважливішою є  застосування  цього препарату,як   профілактичного захисту проти вірусних хвороб зернових колосових культур. Оскільки не існує  засобів лікування  вірусних захворювань  рослин, то головним методом  запобігання  їх поширення є знищення переносників вірусів , таких,як попелиці, трипси, цикадки тощо. Отже,як бачимо, дія протруйника досить пролонгована і необхідності в подальшому  фунгіцидному  захисті на середньому  інфекційному полі немає, на відміну  від інших протруйників, де подальша фунгіцидна обробка при інтенсивних технологіях вирощування зернових є обов’язковою. Це в свою чергу  в кінцевому результаті  підвищує,як кількість, так і якість урожаю, сприяє його збереженню і економії коштів та дає відчутний прибуток. Варто  зазначити,що  протруйник  Авіцена  захищає  практично  від  усіх  хвороб  насіння,проростків  і  сходів  зернових  культур. Відомо також,що  окрім  фітопатогенів, на  посіви  озимих  зернових  чатують  також  шкідники( в тім  числі  і  ґрунтові дротяники, личинки  хлібного  туруна  та  озимих  совок). У боротьбі з ними  незамінними є препарати "Командор Грант"  та  "Кантаріс". Як  показує  досвід  останніх  років, лише поєднання комплексного заходу від хвороб і шкідників дасть змогу максимально  розкрити потенціал урожайності сучасних сортів пшениці при високотехнологічному та інтенсивному землеробстві, як це роблять уже не один рік в  СВК "Перемога, ДП "ДГ ім.9 Січня", ТОВ "Оріон-молоко", ТОВ "ГАЯ-АГРО".

Насамкінець, варто  застерегти аграріїв від застосування препаратів-аналогів (більш дешевих), або від явних фальсифікатів. Прислів’я «дешева рибка – погана юшка» саме про ці випадки. Крім того, доречно нагадати, що будь-які засоби захисту рослин потрібно брати у перевірених часом партнерів, не соромлячись при цьому вимагати сертифікат якості (відповідності) на кожен з придбаних препаратів. При будь-якій підозрі на не якість придбаних хімічних препаратів звертайтеся в районні служби захисту рослин для подальшого проведення детального аналізу  придбаного продукту  в міжобласну контрольно-токсикологічну  лабораторію. Зробивши аналіз, Ви крім того, що будете знати що в дійсності Ви придбали і чи взагалі можна ним користуватися, в разі неякісного продукту  можете подати,як споживач в суд, і повірте, Ви цей суд виграєте, при цьому повернете кошти, які були витрачені на неякісний хімічний продукт, моральні збитки і головне Ви уникнете значної, часом непоправної шкоди посівам, що може призвести до збитків і наслідків, які дуже важко часом виправити чи компенсувати чимось іншим.

Нова осінньо-посівна компанія в розпалі, проте як при придбанні необхідних засобів захисту рослин чи інших необхідних матеріально-технічних засобів (наприклад, тих же  засобів індивідуального захисту працюючих з отрутохімікатами, елітного насіння провідних фірм чи пального) будьте пильними! За більш детальною інформацією звертайтеся в службу захисту рослин, яка завжди до Ваших послуг.

       

Оголошення
     
Інформаційне повідомлення відділу з питань комунальної власності, жкг та благоустрою

Оголошується конкурс

на відбір суб'єкта оціночної діяльності!

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

про повторний конкурс та умови відбору суб’єкту оціночної діяльності, який здійснюватиме оцінку об’єкту оренди в с.Попівка

     
     
Інформаційне повідомлення відділу з питань комунальної власності, жкг та благоустрою

Оголошується конкурс на відбір суб'єкта оціночної діяльності!

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

про повторний конкурс та умови відбору суб’єкту оціночної діяльності, який здійснюватиме оцінку об’єкту оренди в с.Бригадирівка

     
     
Інформаційне повідомлення відділу з питань комунальної власності, жкг та благоустрою

Оголошується конкурс на відбір суб'єкта оціночної діяльності!

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

про конкурс та умови відбору суб’єкту оціночної діяльності, який здійснюватиме оцінку майна для цілей оренди в с.Хильківка

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]