Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

Допомога у стягненні аліментів
2020-04-23

Стягнення аліментів на утримання дружини до досягнення дитиною трьох років

Останнім часом все частіше до Хорольського бюро правової допомоги звертаються жінки, які самостійно виховують малолітніх дітей, за допомогою у стягненні аліментів на утримання дружини до досягнення дитиною трирічного віку.

Даний вид аліментів може сплачуватися в добровільному (договір подружжя про надання утримання) та судовому порядку.

Що стосується добровільного порядку, то подружжя має право укласти договір про надання утримання одному з них, в якому визначити умови, розмір та строки виплати аліментів. Такий договір укладається в письмовій формі і нотаріально посвідчується, відповідно до статті 78 Сімейного кодексу України.

Для отримання аліментів у судовому порядку необхідна наявність наступних підстав, зокрема: 

- проживання дитини з матір'ю (має доводитися суду належними доказами, оскільки вказівка на спільне проживання з дитиною без доказування тягне за собою відмову в задоволенні таких вимог);

- відповідач є батьком дитини;

- батько дитини може надавати матеріальну допомогу.

Таке утримання надається до досягнення дитиною трирічного віку.

У випадку, коли дитині виповнилося три роки, дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання дитини до шестирічного віку, за умови, якщо дитина має вади фізичного або психічного розвитку, що підтверджено відповідними доказами.

ВАЖЛИВО! Право на утримання дружина, з якою проживає дитина, має незалежно від того, чи вона працює та незалежно від її матеріального становища, за умови, що чоловік може надавати матеріальну допомогу.

Тобто, разом із доведенням права на отримання аліментів, необхідно також доводити те, що батько дитини може надавати таку допомогу (постійна робота, наявність  доходу, нерухомого або рухомого майна та інше).

Як приклад, рішення Хорольського районного суду від 18 вересня 2019 року, яким суд повністю задовольнив вимоги позивачки та стягнув аліменти на її утримання в твердій грошовій сумі в розмірі 1 500 (тисячу п`ятсот) гривень, щомісячно до досягнення дитиною трьох років.

 

В.о. начальника відділу «Хорольське бюро правової

допомоги» Лубенського місцевого центру з надання

безоплатної вторинної правової допомоги                                                       Н.Г.Тарасенко

Оголошення
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

16 квітня 2024 року о 14:00 год. відбудеться сьоме засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]