Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

До уваги населення!
2018-05-30

Лубенський місцевий центр з надання безоплатної вториннної правової допомоги інформує про наступне.

Договір оренди земельної ділянки чи договір емфітевзису: що обрати? Останнім часом до Хорольського бюро правової допомоги все частіше надходять звернення з питань, що стосуються порядку укладення, припинення та істотних умов договору емфітевзису (користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб) та його відмінності від договору оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення.

Так, відповідно до статті  407 Цивільного кодексу України та статті 102-1 Земельного кодексу України емфітевзис – це право користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб.

Право користування чужою земельною ділянкою встановлюється договором між власником земельної ділянки і особою, яка виявила бажання користуватися цією земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб.

Договір емфітевзису, як і договір оренди землі, укладається у письмовій формі та підлягає державній реєстрації. Нотаріального посвідчення договору емфітевзису законодавством не вимагається.

Строк договору про надання права користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб встановлюється  договором. Для земельних ділянок державної або комунальної власності строк дії договору емфітевзису не може перевищувати 50 років. На відміну від договору оренди землі сільськогосподарського призначення (мінімальний строк якого не може становити менше 7 років),  мінімальний строк договору емфітевзису законом не визначений. При цьому, якщо договір про надання права користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб укладено на невизначений строк, кожна із сторін може відмовитися від договору, попередньо попередивши про це другу сторону не менш як за один рік.

Розмір плати, її форма, умови, порядок та строки її виплати встановлюються договором емфітевзису. На відміну від договору оренди землі, розмір плати за договором емфітевзису не залежить від нормативної грошової оцінки землі та визначається виключно за домовленістю сторін.

Ще однією особливістю договору емфітевзису є те, що право користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис) може відчужуватися і передаватися у порядку спадкування.

На відміну від договору оренди землі, землекористувач має право на відчуження права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзису).  Разом з тим, відповідно до частини 2 статті 411 Цивільного кодексу власник земельної ділянки має переважне право на купівлю емфітевзису.

Підставами для припинення права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб  (емфітевзису) є:

1) поєднання в одній особі власника земельної ділянки та землекористувача;

2) спливу строку, на який було надано право користування;

3) викупу земельної ділянки у зв'язку із суспільною необхідністю;

4) рішення суду в інших випадках, встановлених законом.

 

Отримати безоплатну юридичну консультацію з цього та інших питань можна  у  Хорольському бюро правової допомоги  за адресою: місто Хорол, вул. Незалежності, 78А, тел. (05362) 33-2-20, 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).

 

В.о. начальника                                                                             

Тарасенко Н.Г.

Оголошення
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

16 квітня 2024 року о 14:00 год. відбудеться сьоме засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]