Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

Деталі п’ятого планового засідання виконкому
2021-03-16

У вівторок, 16 березня, у залі засідань Хорольської міської ради відбулося п’яте планове засідання виконавчого комітету за головуванням міського голови Сергія Волошина. У його роботі взяло участь 20 членів із 23-х затверджених у персональному складі. На розгляд виконкому винесено 29 питань порядку денного, включаючи різне.

На виконання Програми «Турбота» задіяно механізм надання матеріальної допомоги мешканцям громади на лікування, реабілітацію, ліквідацію наслідків пожеж чи інших стихійних лих та інші соціальні цілі. На підставі висновків комісії щодо надання матеріальної допомоги на вирішення соціально-побутових питань прийнято рішення про надання адресної грошової допомоги мешканцям Хорольської міської територіальної громади. Попередньо, 12 березня, відбулося засідання комісії за головуванням заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів Валентина Місніченка. Усього розглянуто 66 заяв від малозабезпечених громадян, які звернулися з письмовими зверненнями про надання допомоги на лікування тяжких хвороб. Дві заяви від громадян не розглядалися через їх смерть, а 7 було відправлено на доопрацювання у зв’язку з невідповідністю документів. Для 57 осіб членами виконкому одноголосно затверджено рішення про призначення матеріальної допомоги в грошовій формі різного розміру, яка встановлена з урахуванням діагнозу та матеріально-побутових умов проживання заявників. Серед поданих заяв позитивно розглянуто прохання Сергія Волошина та Олександра Духна на лікування їх малолітніх дітей. Онкохворі Назар та Вероніка перебувають на стаціонарному лікуванні в одному онкогематологічному відділенні КП «Дитяча міська клінічна лікарня Полтавської міської ради». Як було анонсовано раніше в соціальних мережах та на різних інформаційних ресурсах, дітки виховувалися в одній ясельній групі ЗДО (ясла-садок) «Веселка» загального типу м. Хорол Хорольської міської ради. У Назара діагностовано гостру лейкобластну лейкемію (лейкоз)/рак білих кров’яних клітин із 50% баластних клітин у кістковому мозку, а у Вероніки – гостру Т-клітинну лімфобластну лейкемію, варіант Т-ІІІ (кортикальний тип) із 84% баластних клітин. На підставі прийнятого рішення цим дітям буде перераховано по 5000 грн. кожному.

Переважна більшість питань порядку денного виконкому стосувалася компетенції Служби у справах дітей. За результатами розгляду заяв прийнято рішення про надання дозволів на дарування нерухомого майна і відведення земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власність від імені малолітніх та неповнолітніх дітей. Надано висновки до Хорольського районного суду щодо визначення місця проживання дітей та щодо доцільності позбавлення батьківських прав за неналежне виконання батьківських обов’язків тощо. Затверджено склад та Положення про опікунську раду при виконавчому комітеті.

З метою затвердження ставок та пільг місцевих податків та зборів по Хорольській територіальній громаді на наступний рік внесено зміни до плану діяльності з підготовки регуляторних актів. Зобов’язання щодо розробки проєкту регуляторного акту покладено на фінансове управління і відділ економічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Хорольської міської ради. Цей план також доповнено проєктом регуляторних актів «Про затвердження Правил благоустрою території Хорольської територіальної громади», який заплановано розробити до квітня-травня поточного року. Правила благоустрою необхідні для забезпечення виконання комплексних заходів з утримання території громади у належному санітарному стані, її санітарного очищення, збереження об’єктів загального користування, створення умов для реалізації прав суб’єктами у сфері благоустрою міського і сільських населених пунктів.   

Розглянуто 6 питань щодо впорядкування адрес об’єктів нерухомого майна суб’єктам господарювання різних форм власності та громадян.

У різному обговорено ряд питань, які стосувалися переважно проблем наповнення бюджету Хорольської міської територіальної громади та механізму їх вирішення. Як один із можливих варіантів член виконавчого комітету, голова ГО «Асоціація фермерів та приватних землевласників України» Микола Москалець запропонував створити координаційну раду, яка б працювала над вирішенням питання створення додаткових робочих місць, як додаткового джерела надходжень у дохідну частину бюджету від сплати податку від доходу фізичних осіб.

Член виконавчого комітету, голова правління ПрАТ «Хорольський механічний завод» Михайло Міщенко порушив два питання у різному. Михайло Іванович стурбований питанням забезпечення трьома музичними класами для занять творчо обдарованих дітей у приміщенні Хорольської мистецької школи Хорольської міської ради, що розташоване по вулиці Шевченка 14/41. Міський голова Сергій Волошин пообіцяв це питання вирішити найближчим часом. Також порушилося питання оплати праці педагогічним працівникам дошкільних закладів освіти, зокрема відсоткової ставки надбавки до посадового окладу за престижність педагогічної праці на виконання Постанови КМУ від 23.03.2011 р. №373 (зі змінами). Начальник фінансового управління Людмила Бровко запевнила присутніх, що виплати здійснюються у межах наявних бюджетних асигнувань. У кінці бюджетного року при плануванні бюджету на 2022 рік буде розглядатися можливість закладення у видаткову частину бюджету 20%-ої ставки надбавки.

У різному найбільш емоційно і довготривало обговорювалося найбільш проблемне питання, яке стосувалося майбутнього затвердження єдиного тарифу на послугу з водовідведення. У його структурі включено дві складові – для КП «Комунсервіс» та ТОВ «Хорольський завод дитячих продуктів харчування». Перше з них надає послугу з транспортування та перекачки каналізаційних стоків, а друге – з їх очищення на очисних спорудах по вулиці Челюскінців, 25. Із загального об’єму нечистот, які проходять очищення, 55% складають стоки від населення та організацій Хорола. Заступник директора товариства Юрій Гулєнцов на попередньому позаплановому засіданні виконавчого комітету 25 лютого цього року вже порушував розгляд тарифного питання. Юрій Миколайович і цього разу повторно пояснив про виникнення факторів, які суттєво впливають на результат фінансово-господарської діяльності підприємства. За сучасною нормативно-грошовою оцінкою двох земельних ділянок, які орендує ТОВ «Хорольський завод дитячих продуктів харчування» у Полтавської ОДА, їх вартість зросла більш, ніж у 100 разів. На одній із цих земельних ділянок промислового призначення розташовані очисні споруди. Через зростання нормативно-грошової оцінки землі зростає відповідно розмір орендної плати, яка при затвердженій 10%-й ставці призведе до збільшення витрат у структурі собівартості тарифу. В абсолютному вираженні орендна плата також зросте у 126 разів, що призведе до додаткового фінансового навантаження на підприємство. Для уникнення збитковості виникає необхідність у збільшенні тарифу на очищення стічних вод.

Завод дитячих продуктів харчування надавав пропозицію Полтавській ОДА стосовно зниження ставки орендної плати з 10% до 1%, направивши письмове звернення на ім’я голови облдержадміністрації Олега Синєгубова. 10 березня губернатор області делегував з робочим візитом до Хоролу свого заступника Євгена Грекова з метою розв’язання складного питання. Євген Анатолійович пояснив, що затверджені ставки оподаткування знизити неможливо і, як альтернативний варіант, запропонував застосувати механізм компенсаційних відшкодувань для одного з надавачів послуг – КП «Комунсервіс» за рахунок коштів бюджету Хорольської міської територіальної громади. Для товариства ж компенсаційного механізму не передбачено чинним законодавством. Для прикладу навів аналогічну ситуацію з тарифами на водовідведення у Глобинській громаді.

При дефіциті бюджету на сьогоднішній день підвищення тарифу на послугу з централізованого водовідведення залишається єдиним економічним інструментом для покриття витрат у структурі собівартості на забезпечення послуги з очищення стоків для ТОВ «Хорольський завод дитячих продуктів харчування» та послуги з транспортування та перекачки каналізаційною насосною станцією для КП «Комунсервіс».

Єдиний діючий на поточний період  тариф  на послугу з водовідведення для всіх груп споживачів складається із трьох складових:

1) вартість послуги з очистки стоків ТОВ «Хорольський завод дитячих продуктів харчування» – 5,34 грн. за 1 м³ з ПДВ;

2)вартість послуги з перекачки кнс по вулиці Береговій, 72 – 4,36 грн. за 1 м³ з ПДВ;

3) вартість послуги з транспортування стоків каналізаційною мережею протяжністю 16,8 км – 1,99 грн. за 1 м³ з ПДВ.

Таким чином, із тарифу 11,69 грн. за 1 м³ з ПДВ споживачі здійснюють оплату товариству – 5,34 грн. (45,7%), а комунальному підприємству – 6,35 грн. (54,3%). Тариф уведений у дію з 1 квітня 2017 року відповідним рішенням виконкому від 21 лютого 2017 року №23 і до цього часу не змінювався при врахуванні того, що збільшилася вартість електроенергії, розмір прожиткового мінімуму та вартість прямих матеріальних витрат. Законами «Про житлово-комунальні послуги» та «Про питну воду та водопостачання» передбачається затвердження тарифів на послуги з водопостачання та водовідведення не нижче розміру економічно обґрунтованих витрат. Враховуючи положення цих Законів, виникла необхідність у встановленні тарифів на ці послуги. За результатами економічно обґрунтованих розрахунків та калькуляції витрат у собівартості послуги, надавачами послуг запропоновано єдиний тариф на послугу з водовідведення у розмірі 32,32 грн. за 1 м³ з ПДВ.

Запропонований тариф складається з двох складових:

1)вартість послуги з очистки стоків ТОВ «Хорольський завод дитячих продуктів харчування» – 19,60 грн. за 1 м³ з ПДВ;

2)вартість послуги з перекачки та транспортування стоків КП «Комунсервіс» – 12,72 грн. за 1 м³ з ПДВ.

З одного боку, невідповідність діючого тарифу може призвести до нестачі обігових коштів від реалізації послуги і, відповідно, до збитковості за результатами фінансово-господарської діяльності та неліквідності підприємств-надавачів послуги. З іншого боку, зростання тарифу на 276,5% призведе до соціальної напруги і через неплатоспроможність населення зросте дебіторська заборгованість.

Думки між членами виконавчого комітету розділилися навпіл – одна частина згодна затвердити тариф на водовідведення, а інша – категорично проти. Проти підвищення тарифу емоційно висловилися голови АОСББ та ОСББ міста Ігор Стеценко, Василь Олексенко, Руслан Левін та інші. Окрім того, 16 лютого цього року, виконком затвердив і увів  у дію з 1 березня  тариф на централізоване водопостачання у розмірі 17,40 грн. за 1 м³ з ПДВ. У сумі за один використаний кубометр води згідно з показами лічильника споживач повинен буде платити 49,72 грн., що замість 26,83 грн. більше в 1,85 раз.

Підприємствам-надавачам послуг виконавчим апаратом міської ради запропоновано зменшити у собівартості тарифу по 2 грн., зокрема шляхом вилучення із структури планових витрат рентабельності. При таких економічних розрахунках можливо було б встановити тариф на рівні 26 грн. за 1 м³ з ПДВ. Надійшла пропозиція відправити письмове звернення на ім’я голови Полтавської ОДА Олега Синєгубова з проханням все-таки знизити ставку орендної плати, яка складає до 65% у собівартості тарифу на очищення каналізаційних стоків. Міський голова Сергій Волошин має намір на днях зустрітися з директором ТОВ «Хорольський завод дитячих продуктів харчування» Олександром Сучком з метою врегулювання проблемного питання. Вирішено розглянути питання затвердження єдиного тарифу на централізоване водовідведення на позаплановому шостому засіданні виконавчого комітету, яке орієнтовно відбудеться у кінці березня.

У цілому робота виконавчого комітету була плідною та змістовною, за що міський голова подякував усім присутнім на засіданні.

 

Автор: Ірина ГРИГОРАШ

 

Оголошення
     
Інформаційне повідомлення відділу з питань комунальної власності, жкг та благоустрою

Оголошується конкурс

на відбір суб'єкта оціночної діяльності!

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

про повторний конкурс та умови відбору суб’єкту оціночної діяльності, який здійснюватиме оцінку об’єкту оренди в с.Попівка

     
     
Інформаційне повідомлення відділу з питань комунальної власності, жкг та благоустрою

Оголошується конкурс на відбір суб'єкта оціночної діяльності!

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

про повторний конкурс та умови відбору суб’єкту оціночної діяльності, який здійснюватиме оцінку об’єкту оренди в с.Бригадирівка

     
     
Інформаційне повідомлення відділу з питань комунальної власності, жкг та благоустрою

Оголошується конкурс на відбір суб'єкта оціночної діяльності!

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

про конкурс та умови відбору суб’єкту оціночної діяльності, який здійснюватиме оцінку майна для цілей оренди в с.Хильківка

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]