Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

Безоплатна правова допомога
2018-07-26

В рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я маю право» з метою презентації результатів діяльності відділу «Хорольське бюро правової допомоги» Лубенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звітує про свою роботу за два роки, а також з метою підвищення правової свідомості громадян інформує про спадкування та важливі моменти, про які потрібно знати учасникам даних правовідносин.

1 вересня виповнюється два роки, як у Хорольському районі працює бюро правової допомоги

В нашому житті нерідко постають правові проблеми, вирішити які може тільки фаховий юрист: оформлення права власності, спадщини, складання договорів, питання податків та інші. Але оплатити послуги адвоката може далеко не кожен – за різними дослідженнями, в Україні за межею бідності перебуває більшість населення країни.

   Забезпечити надання правової допомоги таким людям повинна держава, і саме з цією метою по всій території України були створені центри надання правової допомоги. Не виключенням був і Хорольський район, в якому 01 вересня 2016 року розпочав свою роботу відділ «Хорольське бюро правової допомоги» Лубенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

  За   два роки свого існування до Бюро звернулось та було зареєстровано 2813 осіб.  Із них 228 клієнтів отримали можливість безоплатного складання процесуальних документів та представництва своїх інтересів у судах. У 188 випадках складання документів до суду та  представництво здійснювали адвокати, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, у 40 випадках –штатні юристи бюро.

  Також бюро правової допомоги здійснює активне правопросвітництво з метою посилення правової спроможності територіальних громад України. На практиці це означає, що фахівці бюро здійснюють виїзди у громади, планують та беруть участь в реалізації правоосвітніх заходів для молоді, професійних та соціальних груп, консультують у рамках роботи дистанційних та мобільних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги.

  Право на безоплатну правову допомогу гарантується Конституцією. І кожен громадянин може скористатись своїм законним правом, звернувшись до Хорольського бюро, яке знаходиться за адресою: м. Хорол, вул. Незалежності 78 А. Для надання юридичної консультації також можна звертатись за телефоном (05362) 33-2-20 або надіслати листа на електронну адресу – [email protected] .

Хорольське бюро правової допомоги – це державна установа, яка уособлює в собі професійних юристів, готових надати БЕЗКОШТОВНУ правову допомогу, захищати Ваші законні права та інтереси.

 

Спадкування та важливі моменти, про які потрібно знати учасникам даних правовідносин.

Останнім часом до Хорольського бюро правової допомоги надходить багато звернень, що стосуються спадкових правовідносин, а саме, щодо своєчасного та вірного вступу у спадщину, захисту порушеного права, способів уникнення спадкових спорів та ін.

Саме тому звертаємо увагу на наступне.

Відповідно до ст. 1216 Цивільного кодексу України, спадкування - це перехід прав та обов´язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадщиною є сукупність цих прав та обов´язків. 

Спадкування виникає у випадку смерті фізичної особи або оголошення її померлою у встановленому законом порядку, де підставою виникнення спадкових правовідносин є рішення суду, яке ґрунтується на припущенні, що фізична особа (спадкодавець) померла, (ст. 1220 Цивільного кодексу України). З цими юридичними фактами закон пов´язує появу у спадкоємців права на прийняття спадщини, а у всіх інших осіб — обов´язку не перешкоджати їм у здійсненні цього права.

Крім цивільних прав, до спадкоємців переходять також і майнові обов´язки спадкодавця (наприклад, сплата боргів, відшкодування заподіяної шкоди тощо). Права й обов´язки спадкодавця, що входять до складу спадщини переходять до спадкоємців як єдине ціле. Тому, якщо спадкоємець приймає якусь частину спадщини, то він вважається таким, що прийняв усю спадщину, що йому належить за законом і за заповітом.

Згідно ст. 1219 Цивільного кодексу України, не входять до складу спадщини права та обов´язки, що нерозривно пов´язані з особою спадкодавця, зокрема:

1) особисті немайнові права;

2) право на участь у товариствах та право членства в об´єднаннях громадян, якщо інше не встановлено законом або їх установчими документами;

3)  право на відшкодування шкоди, завданої каліцтвом або іншим ушкодженням здоров´я;

4) права на аліменти, пенсію, допомогу або інші виплати, встановлені законом;

5)  права та обов´язки особи як кредитора або боржника, передбачені статтею 608 цього Кодексу.

 Статтею 1217 Цивільного кодексу України встановлено, що  спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Якщо стосовно майна укладено заповіт, то пріоритет надається саме цьому виду спадкування. За умови відсутності заповіту, визнання його недійсним, або якщо всі спадкоємці за заповітом відмовилися від спадщини або померли до відкриття спадщини, настає спадкування за законом.

Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.  Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна — місцезнаходження основної частини рухомого майна.

Також звертаємо увагу на те, що вступ у спадщину є дією, яку обмежено строком встановленим законом. Так, ст. 1270 Цивільного кодексу України передбачено  для прийняття спадщини строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Якщо виникнення в особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття. Якщо строк, що залишився, менший як три місяці, він продовжується до трьох місяців.

Згідно ст. 1272 Цивільного кодексу України, спадкоємець, який  протягом встановленого строку не подав заяву про прийняття спадщини, вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах — уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Отже, на даний час відповідно до чинного законодавства, вступити у спадщину можна за допомогою нотаріуса або шляхом подачі до суду позовної заяви. У справах даної категорії позивач повинен у суді документально довести причини, що призвели до пропущення строку (тривала хвороба, перебування за кордоном, довготривале відрядження та ін.).

Звертатися до суду з подібною заявою можливо тільки на підставі виданої нотаріусом постанови про відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину. Саме тому, навіть якщо спадкоємець знає, що не встигне вступити в права спадкування, у зв`язку з втратою документів або з інших причин, потрібно обов`язково написати і подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Звичайно, що це не всі питання, які можуть виникнути при вступі у спадщину, враховуючи різні взаємовідносини, тому  нагадуємо, що отримати безоплатну юридичну консультацію можна у Хорольському бюро правової допомоги за адресою: місто Хорол, вул. Незалежності, 78А, тел. (05362) 33-2-20, 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).

 

В.о. начальника відділу «Хорольське

бюро правової допомоги» Н.Г. Тарасенко

          

Оголошення
     
Увага! Повідомлення про результати конкурсу!

14 березня 2024 року відбулося ІІ засідання конкурсної комісії на заміщення посади керівника Мусіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Хорольської міської ради Лубенського району Полтавської області

     
     
Увага! Оголошення!

Результати конкурсного відбору субєктів оціночної діяльності для здійсненняоцінки об'єктів оренди

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]