Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

єврейської національності близько війни нацисти представників дітей мешканців людські життя євреїв яр» єврейського мільйонів другої світової числі україни даними
80-ті роковини з дня розстрілу мирних жителів єврейської національності в Хоролі
2021-10-27

Страх неминучої загибелі, безвихідь та похмура безодня. Все це сплелося воєдино і нависло чорним смертельним вироком над мирними жителями єврейської національності, яких нацисти безжалісно розстріляли 28 жовтня 1941 року. Напередодні 80-роковин трагічної події в урочищі «Козацький яр», де знаходиться масове захоронення хорольських жертв геноциду, відбувся мітинг-реквієм за участі представників місцевої влади, єврейської общини та широкого кола громадськості.

Біля братської могили закатованих євреїв у Гончарному яру (офіційна назва урочища) з жалобною промовою до присутніх на траурному заході звернувся Хорольський міський голова Сергій Волошин.

Для вшанування пам’яті своїх предків на почесну траурну церемонію завітали гості – офіційний представник благодійної і волонтерської громадської організації «Remember Us» в Україні Олексій Кобилєв, головний режисер телерадіокомпанії «Глас» Тетяна Ніжинська і художник-дизайнер Анастасія Зоріна.  

Учасники мітингу-реквієму для осяяння душ загиблим, які навічно відійшли у засвіти 80 років назад, запалили вогники в лампадках. За старовинними релігійними традиціями єврейського народу поклали на братську могилу живі квіти та камені, як знак виявлення поваги до померлих. Заслухали аудіозапис моторошних спогадів очевидиці Ганни Никифорівни Білогуб, від яких в очах учасників меморіального заходу виступили сльози співчуття і жалю.

У кожному куточку України є свій «Бабин яр», який багатоголосим ехом людських страждань доноситься й донині. На карті України нараховується близько дві тисячі населених пунктів, у яких велика кількість єврейського населення була знищена нацистами. Нагадуванням про Голокост, що в буквальному сенсі означає «жертва всевипалення», стали місця масових захоронень.

Для мешканців Хорольської міської територіальної громади жахливе вбивство 460 дорослих, стариків і дітей єврейської національності закарбувалася кривавими літерами в історію рідного краю. Тож ми повинні пам’ятати свою історію, виносити її уроки та докладати всі зусилля задля того, щоб Голокост не мав повторення в майбутньому.

За даними істориків, до початку Другої світової війни в Хоролі мешкало 11700 осіб, у тому числі 855 – єврейської національності. Унаслідок репресивної політики Німеччини та її союзників на території міста залишилося в живих 7350 мешканців, із яких 260 – євреї. Усього на Сході Європи у часи Другої світової війни нацисти знищили близько 6 мільйонів євреїв, із яких 1,5 мільйона дітей – це 25 % від загальної кількості жертв, що говорить про нелюдські риси війни.

За різними історичними даними в період із 1941 по 1945 роки на українських землях загинуло близько 6 мільйонів цивільних осіб – українців та представників інших етносів. У тому числі нацисти знищили близько 900 тис. людей єврейської національності, що проживали на Україні.

Жалобними урочистими церемоніями ми вчимо молоде покоління берегти найвищі людські цінності – життя і мир на землі. Усі ми маємо утверджувати просту фундаментальну істину – всі люди рівні! Жодна нація не повинна властвувати й домінувати над іншою, доводячи свої переваги, а тим більше недопустимо в сучасному світі позбавляти життя й нищити людські долі. Миру всім нам, гуманності та людяності!

 

Автор: Ірина ГРИГОРАШ

 

Оголошення
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

16 квітня 2024 року о 14:00 год. відбудеться сьоме засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]