Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

30 корисних і цікавих фактів про коронавірус
2021-08-26

Факт 1. COVID-19 і SARS-CoV-2 не одне і те саме. COVID-19 – це захворювання (D – скорочення від disease), зумовлене новим коронавірусом. SARS-CoV-2 – назва самого вірусу.

Факт 2. CoV – скорочення від CoronaVirus, коронавірус. Так називається сімейство вірусів (усього їх близько 40), які зовні нагадують сонячну корону через шиповидні відростки.

Факт 3. Коронавіруси – самозванці від біології. Наконечник кожного шипа “імітує” молекулу корисної речовини, тож клітинні рецептори з радістю самі затягують її в себе, а за шипом у клітку продавлюється весь вірус. Так відбувається зараження.

Факт 4. Термін “новий коронавірус” (novel або nCoV) означає, що раніше він не зустрічався не тільки вченим, а й нашим клітинам.

Факт 5. Протягом 2 млн років еволюції наша імунна система навчилася боротися з більшістю відомих інфекцій, але новий коронавірус застає її зненацька, тому з ним так важко впоратися і так легко заразитися.

Факт 6. Потрапивши в клітину, вірус “захоплює” над нею контроль і змушує нескінченно виробляти власні копії замість звичних їй білків. Починається ланцюгова реакція. У результаті клітина гине, але носій інфекції стає заразним.

Факт 7. На початковому етапі зараження новий коронавірус активно розмножується в горлі та верхніх дихальних шляхах. Потім інфекція опускається нижче і може дістатися легенів, призводячи до запалення.

Факт 8. Саме тому перший симптом зараження – кашель. Уже потім починає підвищуватися температура.

Факт 9. Або не починає – у 30% пацієнтів в Ухані температура на момент прибуття в лікарню була не вищою за норму.

Факт 10. У багатьох хворих (18% або майже щоп’ятого) немає навіть кашлю. Перебіг хвороби без симптомів: людина може навіть не підозрювати, що хвора.

Факт 11. При цьому такий безсимптомний хворий все одно є активним носієм інфекції та може заражати інших.

Факт 12. Якщо COVID-19 протікає в легкій формі, його симптоми дуже схожі на звичайний сезонний грип: сухий кашель, температура, загальна слабкість, іноді біль у м’язах або головний біль.

Факт 13. Лікується він теж точно так само, як звичайний грип, – у домашніх умовах, симптоматично.

Факт 14. Один з найбільш незвичайних симптомів коронавірусу – втрата відчуття смаку і/або нюху.

Факт 15. Він зустрічається не у всіх інфікованих, але може бути і єдиним симптомом.

Факт 16. Тож якщо ви раптом перестали відчувати запахи або смаки, це привід насторожитися і вжити заходів.

Факт 17. Важливо: носій нового коронавірусу стає небезпечним для оточуючих одразу після зараження – задовго до того, як у нього з’являться або не з’являться перші симптоми.

Факт 18. Хороша новина: чим більш смертоносний небезпечний вірус, тим гірше він поширюється. Убивши свого господаря, вірус більше не може заражати інших. Тому рідко вірус мутує в більш смертоносну форму, це не в його інтересах.

Факт 19. Погана новина: SARS-CoV-2 – якраз з іншої категорії. Цей вірус робить господаря розносником зарази, але проявляється не одразу або не виявляється взагалі, тож носій встигає заразити ще кількох людей.

Факт 20. У середньому кожен носій нового коронавірусу встигає заразити від 2 до 4 здорових людей. Ця кількість вища, ніж у сезонного грипу (1,3), але нижча, ніж у кору (12+).

Факт 21. Хоча, як і в будь-якої інфекції, у коронавірусу SARS-CoV-2 є так звані суперспредери – носії, які заражають незрівнянно більше людей: сотні, а то й тисячі.

 

Факт 22. У Південній Кореї вірус вдавалося стримувати, поки кількість хворих не сягла 30. Але жінка, яка отримала кодову назву “Пацієнт 31”, заразила близько 1200 осіб.

Факт 23. З’ясувалося, що вона була дуже релігійною і продовжувала ходити до церкви, незважаючи на кашель і високу температуру, ігноруючи розпорядження корейської влади.

Факт 24. Протягом 10 днів кількість заражених у Південній Кореї зросла з 30 до 5000.

Факт 25. Рівень смертності від COVID-19 поки складно підрахувати з точністю, але більшість досліджень оцінюють його на рівні 1-3%.

Факт 26. Це приблизно в 20 разів вище, ніж у сезонного грипу, але навіть близько не дотягує до попередників коронавірусу SARS (10%) і MERS (25%).

Факт 27. Смертність від COVID-19 сильно залежить від загального навантаження на систему охорони здоров’я та швидкості надання допомоги: якщо в Німеччині вона становить всього 0,3%, то в Італії – майже 9%.

Факт 28. У віковій групі старше 70 років смертність перевищує 5%, після 80 від вірусу помирає щодесятий.

Факт 29. Саме тому основне завдання влади по всьому світу тепер – розтягнути епідемію на якомога більший строк, не давши великій кількості людей захворіти на COVID-19 одночасно.

Факт 30. Пандемія розвивається з прискоренням: від постановки першого діагнозу до 100 тис. хворих минуло 67 днів, другі 100 тис. захворіли через 11 днів, треті – через чотири дні.

Оголошення
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

23 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться восьме позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
     
До уваги мешканців Хорольської громади!

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць, провулків та тупиків у населених пунктах Хорольської міської територіальної громади

     
     
Повідомлення про скликання виконавчого комітету

05 квітня 2024 року о 10:00 год. відбудеться шосте позачергове засідання виконавчого комітету Хорольської міської ради за адресою: м.Хорол, вул.1 Травня,4

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]