Обговорення проєктів рішень
     
     
     

Полтавська ОВА

Сайт Президента України

Полтавський обласний центр зайнятості

Безоплатна правова допомога

Всеукраїнська асоціація ОТГ

Відкритий бюджет

україни війни березня українського після ворога наших хорольської добровольця життя вітчизни ветеранів прийняли донбасі першими учасники захисників формувань голова об’є
14 березня - День українського добровольця
2021-03-14

Справжній патріотичний дух живе всередині тільки тих людей, які добровільно здатні на самопожертву заради захисту Вітчизни і свого народу. Ось уже п’ятий рік поспіль на теренах України 14 березня відзначається національно-патріотичне свято – День українського добровольця. Рішення про його відзначення було прийнято відповідною Постановою Верховної Ради України від 17 січня 2017 року №1822.

Цього року відзначаємо першу напівювілейну дату, що встановлена для вшанування військових традицій і звитяг українського народу, мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України.

Саме учасники добровільних формувань – як чоловіки, так і жінки, першими об’єдналися аби протистояти збройній агресії ворога на Донбасі навесні 2014 року. У той час, після анексії Кримського півострову, над всією Україною нависла серйозна загроза зі сторони сусідньої Російської Федерації та бандитських збройних формувань ДНР і ЛНР. Без зайвих роздумів і зволікань у кровопролитну війну з сепаратистами та колишнім братським російським народом першими ринули на захист Вітчизни добровольці.

14 березня 2014 року перші пів тисячі бійців-добровольців Самооборони Євромайдану після багатомісячної боротьби у Києві об’єдналися у добровольчий батальйон, із якого згодом сформувався перший батальйон оперативного призначення Національної гвардії України імені Героя України генерал-майора Сергія Кульчицького. Після експрес-навчання бійці батальйону були в повній боєготовності до боротьби за суверенітет та територіальну цілісність України на її східних рубежах.

Тисячі людей покинули цивільне життя, свої рідні домівки, професії аби захистити рідну землю від ворога. Хтось був лікарем, хліборобом, менеджером, педагогом, інженером або просто громадським активістом. Це ті люди, яким небайдужа доля України і майбутнє нації. Вони дивилися смерті в очі але впевнено взяли зброю до рук та проклали свій непростий і надто небезпечний шлях на схід, у пекло війни.

Навесні 2014 року у військкоматах країни зафіксована рекордна кількість добровольців, які виявили своє бажання стати солдатами без повістки. За той час, коли добровольці прийняли на себе першу найпотужнішу хвилю нестримної і жорстокої атаки ворога, мобілізувалася оборона в тилу і Збройні Сили України змогли сформувати більш сильну, дисципліновану і боєздатну армію. Усього було сформовано 40 добровольчих батальйонів, які взяли участь у збройному конфлікті на Донбасі. Переважна більшість з них перетворилася на військові частини силових структур та увійшла до складу сухопутних, повітряних, військово-морських, десантно-штурмових військ або до сил спеціальних операцій.

З нагоди відзначення Дня українського добровольця під егідою громадської організації Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) на чолі з Наталією Мовсесьян, спортивного клубу «Гвардія» Хорольської районної громадської організації Товариства сприяння обороні України на чолі з Миколою Пономаренком та за підтримки Хорольської міської ради організовано та проведено військово-патріотичні змагання серед ветеранів афганської війни та учасників бойових дій в зоні АТО/ООС. Як і планувалося раніше, змагання з військових дисциплін проведено напередодні свята, 13 березня, у лісистій місцевості села Трубайці на Хорольщині. Організаторами заходу були запрошені команди ветеранів війни із міст Кременчука та Глобино, які змагалися між собою за першість у різних конкурсах на міць, фізичну витривалість і військову спритність.

Ведучими на військово-патріотичному заході були голова Хорольської УСВА Наталія Мовсесьян та голова Кременчуцької УСВА, ветеран війни в Афганістані та АТО, полковник Юрій Хмарук. Честь Хорола представляли ветерани-афганці, учасники АТО та представник Хорольського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки – заступник військового комісара Сергій Мащенко. За результатами суддівської колегії перемогу здобула команда Кіборгів із міста Глобино. Вони вразили своїми морально-вольовими якостями, запальним бійцівським характером,  витримкою та високим рівнем військової підготовки.

Хвилиною мовчання вшанували пам'ять наших земляків-військовослужбовців, які героїчно загинули у війні на сході за кожного з нас, за нашу землю і життя під чистими просторами небесної блакиті. Одноголосно прийняли рішення проводити всі військово-патріотичні заходи під знаменами організацій та портретами загиблих воїнів світла і добра: Андрія Корни, Андрія Деребченка, Сергія Сергієнка та Євгенія Живенка. Над їхніми портретами височіє символічно значимий й почесний підпис: «Віддав життя за перемогу…». Їхній подвиг не забудеться віками й буде вічно жити в наших серцях.

Завдяки щирому й незламному духу справжніх патріотів-добровольців, наших мужніх і відданих національним інтересам захисників вдалося зупинити російського агресора й продовжити існування в цивільному, звичному для всіх нас житті під мирним небом. Доземний уклін загиблим Героям та кожному з тих, хто долучався і продовжує гідну й благородну справу добровольчої допомоги у захисті Вітчизни.

Честь і слава живим воїнам, вічна пам'ять і шана полеглим на полі бою Героям!

 

Автор: Ірина ГРИГОРАШ

 

Оголошення
     
Увага! Повідомлення про результати конкурсу!

14 березня 2024 року відбулося ІІ засідання конкурсної комісії на заміщення посади керівника Мусіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Хорольської міської ради Лубенського району Полтавської області

     
     
Увага! Оголошення!

Результати конкурсного відбору субєктів оціночної діяльності для здійсненняоцінки об'єктів оренди

     
Архів оголошень
ХОРОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА ЛУБЕНСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  Адреса: 37800, м.Хорол, вул.1 Травня, №4 тел./факс: (05362)33-3-44 (гаряча лінія) E-mail: [email protected]